Linkuri accesibilitate

Greva STB s-a încheiat cu plângeri penale. Lider de sindicat: „Să ne aresteze pe toți!”


Vasile Petrariu și-a dat astăzi demisia din funcția de consilier general și membru PSD, la cinci zile după declanșarea grevei de la STB. El cere demisia directorului Adrian Criț și spune că PSD nu are legătură cu mișcarea de protest. Imagine cu Vasile Petrariu.
Vasile Petrariu și-a dat astăzi demisia din funcția de consilier general și membru PSD, la cinci zile după declanșarea grevei de la STB. El cere demisia directorului Adrian Criț și spune că PSD nu are legătură cu mișcarea de protest. Imagine cu Vasile Petrariu.

Greva din transportul de suprafață din București a ajuns în faza plângerilor penale și a amenințărilor, după cinci zile în care sute de mii de călători nu au putut utiliza serviciile STB.

UPDATE - Societatea de Transport București a anunțat marți dimineață că greva sindicaliștilor a luat sfârșit după cinci zile în care vehiculele companiei nu au ieșit pe traseu.

La ora 7:00, peste 90% din parcul de vehicule programat a ieșit în traseu, conform graficului de transport, a transmis STB.

„După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala și a provocat daune financiare masive Societății de Transport București, angajații au înțeles că nu pot ignora legea și obligațiile pe care le au față de cetățenii din zona metropolitană București Ilfov”, a anunțat compania de transport.

„Manipularea liderilor de sindicat, a căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătățirea condițiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineață. Angajații noștri au înteles că trebuie să respecte legea și cetățeanul”, mai spune STB.

Știrea inițială:

Bucureștenii care reîncep marți lucrul se întreabă dacă vor putea ajunge la serviciu cu transportul public de suprafață. Greva a continuat luni pentru a cincea zi, chiar dacă judecătorii au decis de joi, 20 ianuarie, că oprirea activității Serviciului de Transport București este ilegală.

La ora 16.00, pe 24 ianuarie, conform datelor obținute de Europa Liberă au ieșit pe traseu 64 de autobuze, 79 de troleibuze și 118 tramvaie. Procentul a crescut de la o oră la altă, ținând cont că la ora 10.00, pe traseu se aflau 21.37%, iar la ora 16.00, procentul a urcat la 34.25%. La ora 16.00, pe traseu ar fi trebuit să fie 762 mijloace de transport în comun, dar din garaje și depouri au ieșit doar 261.

Negocierile între Consiliul de Administrație se află în plină desfășurare, fiind programate încă două runde de discuții la orele 18 și 20, ultima fiind la Primăria Generală.

Evoluția pe ore

ora 5 (19.1%) - 6 autobuze - 15 troleibuze - 17 tramvaie - total 38 - total în mod obișnuit - 199

ora 7 (21.23%) - 19 autobuze- 62 troleibuze - 67 tramvaie - total 148 - total zi obișnuită - 697

ora 10 (21.37%) - 25 autobuze - 67 troleibuze - 76 tramvaie - total 168 - total planificat - 786

ora 13 (24.93%)- 46 autobuze - 66 troleibuze - 77 tramvaie - total 190 - total planificat - 762

ora 15 ( 30.61%)- 57 autobuze - 72 troleibuze - 100 tramvaie - total 229 - total planificat - 748

ora 16 (34.25%) - 64 autobuze - 79 troleibuze - 118 tramvaie - total 261 - total planificat - 762

PSD nu își lipește imaginea de consilierul sindicalist

Principala revendicare a angajaților STB, conduși de Vasile Petrariu, este demisia conducerii societății, în frunte cu Adrian Criț.

Petrariu, membru PSD în momentul declanșării conflictului de muncă, și-a anunțat astăzi demisia din partid, dar și din funcția de consilier general. El a candidat pe listele PSD, fiind ofertat pentru această poziție de Gabriela Firea, fost primar al Capitalei și lider al organizației din Capitală.

„Sunt mult mai mulți șoferi și vatmani care ar fi ieșit azi la lucru dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat. Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, care a îndemnat de dimineață la oprirea metroului bucureștean, precum și iresponsabilitatea șefei lui de partid, Gabriela Firea, care îl girează în continuare și-l încurajează în acțiunile lui distructive”, a scris, ieri, pe Facebook, primarul Capitalei.

Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, nu a putut să fie contactată pentru a-și exprima poziția față de greva angajaților STB.

Vasile Petrariu susține, într-o declarație pentru Europa Liberă, că salariații sunt cei care decid dacă vor continua protestul. El a precizat că i-a informat că instanțele au decis reluarea activității.

„Sunt de acord, nu s-a pus în aplicare (n.r. – decizia instanței), să vină să ne aresteze pe toți, să ne bage în pușcărie! Dar pe Nicușor Dan care nu respectă N hotărâri judecătorești, îl bagă cineva în pușcărie? Respectăm în totalitatea legea, iar cei care nu respectă legea suportă consecințele. Să-i bage în pușcărie pe toți!”, a fost poziția lui Petrariu exprimată pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, se fac presiuni mari asupra angajaților care sunt amenințați cu concedierea și plângeri penale. El neagă faptul că există o grevă în desfășurare, organizată de sindicat, ci susține că totul este un protest spontan.

„Cu ce am incomodat găsirea unei soluții dacă eram membru PSD? Cu ce l-a deranjat pe primar treaba asta? Ce dacă sunt membru de partid? Nu am făcut politică la nivel de societate! Ce, eu dau raportul cuiva în PSD? Eu nu amestec lucrurile. Ce treabă are PSD? Dacă eram membru PSD, care e problema? Atât a putut să facă Nicușor Dan, cu Facebook-ul și cu alea să manipuleze? Adică PSD i-a convins pe toți 10.800 de angajați să fie nemulțumiți. Am înțeles manipularea opiniei publice. Dacă nu avem apă caldă și căldură în București, tot PSD e vinovat?”, a spus Petrariu, care a subliniat că nu și-a informat foștii colegi de partid despre intențiile legate de STB.

Petrariu și alți lideri de sindicat au fost chemați la audieri după ce greva angajaților STB este investigată. Liderul de sindicat urmează să fie chemat mâine la audieri, toți având, până în prezent, calitatea de martor.

Angajaților STB li s-a transmis de Adrian Criț, directorul societății, că forma de protest este ilegală, iar pierderile zilnice pun în pericol salariile. Estimarea lui Criț este că în fiecare zi s-au pierdut 4.8 milioane de lei. El acuză liderii de sindicat că doresc schimbarea sa din funcție, iar șoferii care vor să iasă pe traseu sunt amenințați și înjurați. Criț a anunțat că a postat deja anunțuri de angajare, dacă actualii șoferi și vatmani nu reiau activitatea.

Petrariu contestă datele prezentate de directorul STB și spune că încasările la nivel de societate sunt între 15 și 18 milioane de lei pe lună.

PNL susține conducerea STB. USR cere măsuri pentru elevi și protejarea angajaților STB

Președintele PNL București, Ciprian Ciucu, care conduce și primăria Sectorului 6, este de partea conducerii STB, despre care spune că „este determinată să elimine corupția și risipa”.

„Forțele care au acaparat sindicatul se opun raționalizării și controlului cheltuielilor de motorină, piese de schimb, ore de lucru, care se decideau până acum, culmea descentralizat și nu la nivelul echipei de management”, a subliniat Ciucu.

Edilul le cere bucureștenilor să susțină reformele de la nivelul STB, iar angajaților societății să oprească „hemoragia banilor publici”.

Andrei Rigu, consilier general din partea USR, a anunțat că a convocat astăzi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică -București.

Consilierul a precizat că Poliția Locală București a însoțit executorii pentru comunicarea deciziei instanței de a declara nelegală greva. De asemenea, Jandarmeria are personal pregătit să intervină la fiecare depou STB.

Autoritatea a solicitat Prefecturii să analizeze cu Inspectoratul Școlar oportunitatea motivării absențelor elevilor care lipsesc, dacă transportul în comun nu este asigurat minim 30%.

În cele cinci zile ale întreruperii activității la STB au apărut în spațiul public imagini cu injurii aduse angajaților care au decis să iasă pe traseu, iar listele cu „trădătorii” au fost postate în vestiarele angajaților.

Adrian Criț a declarat că a descoperit în urma controalelor făcute la autobaze un supraconsum de 220.000 de litri de motorină. De la începutul crizei, directorul STB a spus că furtul de combustibil este o problemă la ordinea zilei, dar până acum nu există dovezi în instanță despre acest fenomen.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG