Linkuri accesibilitate

Greva STB | Ce riscă angajații care au încălcat decizia instanței


Angajații STB sunt nemulțumiți că nu au mai primit creșteri salariale de mai bine de doi ani.
Angajații STB sunt nemulțumiți că nu au mai primit creșteri salariale de mai bine de doi ani.

Angajații Societății de Transport București (STB) care au sfidat decizia instanței și au continuat protestul și după ce greva a fost declarată ilegală de instanță sunt vizați de un dosar penal.

Transportul în comun din București este blocat de patru zile de o grevă spontană declanșată de sindicatul STB.

Greva a continuat și sâmbătă și duminică. Sute de șoferi de autobuz și de vatmani au cerut demisia directorului STB, Adrian Criț.

Doar 181 de vehicule din cele 791 au ieșit duminică pe traseu, insuficiente pentru a acoperi necesarul de transport în comun al Capitalei.

Directorul Adrian Criț a spus că pagubele făcute până acum de protest se ridică la 20 de milioane de lei, iar societatea riscă intrarea în insolvență.

„Ca şi valoare, eu consider că urmare a acestor trei zile de grevă ilegală probabil aceasta se va situa undeva în jur de 20 de milioane de lei. Asta în momentul de faţă. Gândiţi-vă şi la prejudiciile de imagine, la ce vor spune călătorii despre noi şi dacă nu cumva am pierdut suportul bucureştenilor, pentru că o companie finanţată de cetăţeni prin taxe, impozite, trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de ei în primul rând", a spus Criţ la B1TV, întrebat fiind despre pagubele produse de grevă, potrivit Agerpres.

El a spus că societatea s-ar putea să nu mai aibă bani şi că poate intra în insolvenţă.

„Dacă noi nu ieşim în momentul de faţă la muncă, această societate poate intra în insolvenţă(...) Urmare a celor trei zile de grevă, prin diminuarea veniturilor, s-ar putea să nu mai avem din păcate bani pentru salarii, bani pentru plata utilităţilor, bani pentru alte cheltuieli necesare efectuării transportului public. Deci, sau ne începem activitatea, sau s-ar putea ca această companie să nu mai existe.”

El a relatat că societatea abia a reușit recent să reeșaloneze o datorie istorică preluată la începutul mandatului său, de 1,3 miliarde lei.

„Am redus această datorie cu sprijinul municipalităţii. În momentul de faţă, datoria e undeva în jur de 900 milioane lei, cu tot cu penalităţi, către ANAF. Aceasta este eşalonată cu greu şi trebuie plătită. Orice neplată a unei rate, din păcate, duce la insolvenţă”, a explicat directorul STB.

Șoferii au refuzat să se întoarcă pe traseu, chiar dacă a instanța a decis asta.

Cu excepția a trei șoferi, vineri ceilalți angajați nu au scos mașinile din depouri sau autobaze.

„Curtea Constituțională reține că, în anumite domenii strict stabilite, greva este permisă cu condiția ca organizatorii să asigure serviciile, dar nu mai puțin de o treime din activitatea normală”, explică specialista în resurse umane Cristina Florescu.

Sfera serviciilor de utilități publice vitale sunt enumerate și include și transportul public. Cu toate astea, sindicatele nu au asigurat procentul de 30% de autobuze prezente pe traseu nici a doua zi de la declanșarea grevei.

Nu au făcut-o nici măcar după ce instanța a dispus explicit asta. Șoferii au cerut în continuare salarii mai mari, iar conducerea STB a încercat să îi convingă pe sindicaliști să se întoarcă pe trasee, în speranța că situația va fi deblocată.

„Concret, propun deschiderea negocierilor contractului colectiv de muncă, chiar începând cu ziua de luni. Astăzi voi retransmite acest lucru în atenţia sindicatului reprezentativ, condiţionând faptul că angajaţii trebuie să intre de astăzi pe traseu. Nu cred că cetăţenii trebuie să sufere doar pentru orgoliul unor lideri", a afirmat Adrian Criţ, director general STB.

STB este una dintre cele mai mari companii europene de transport. Serviciul efectuează zilnic 1,67 milioane de călătorii are 76 de linii de autobuz, 17 linii de troleibuze, 24 de linii de tramvai la care se adaugă 4 magistrale de metrou. Flota de transport a Capitalei este de 1977 de vehicule, dintre care 83 sunt garnituri de metrou.

Răspundere penală vs. răspundere civilă vs. răspundere disciplinară

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă fapta persoanei care, prin amenințări ori prin violențe, împiedică ori obligă un angajat sau un grup de angajați să participe la grevă ori să muncească în timpul grevei.
art. 218 din Legea 62/2011

Specialiștii în dreptul muncii și drept penal consultați de Europa Liberă spun că, deși există prevederi legale clare în privința răspunderii penale, cel mai ușor, angajații pot fi trași la răspundere disciplinar și civil. Chiar dacă Parchetul a început cercetările și a găsit și încadrări juridice.

Vali Tudor este avocat specializat în drept penal. El crede că va fi greu ca angajații STB care au refuzat să se întoarcă pe traseu să fie trași la răspundere penală, chiar dacă există text de lege.

Crede însă că mult mai utilă pentru companie ar fi un proces civil. „Se pot întoarce atât împotriva liderilor de sindicat, cât și împotriva membrilor simpli pentru a le cere să răspundă solidar pentru pagubele produse de grevă. Paguba se poate calcula simplu prin neîncasările pe care compania le-a avut pe parcursul grevei.”

Varianta concedierii

Pe lângă răspunderea civilă sau penală, angajații pot fi trași la răspundere contractuală, în baza înțelegerii dintre patronat și sindicate, din contractul colectiv de muncă.

„Dacă suntem în situația unei hotărâri definitive, atunci salariatul participant la grevă are obligația reluării lucrului. Altfel are loc o încălcare a normelor contractuale, angajatorul având dreptul să-l sancționeze pe salariat disciplinar sau mai sever să dispună o concediere disciplinară”, arată Cristina Florescu.

Mai multe voci au sugerat că municipalitatea și conducerea STB ar trebui să treacă la concedieri colective.

„Nu exista șomaj în industria transporturilor, de la o vreme se simte un mic deficit în forță de muncă și la marii transportatori. Este greu să găsești șoferi disponibili într-un timp foarte scurt”, precizează Radu Burnete, directorul executiv al asociației patronale Concordia, care are ca membri mai mulți transportatori.

STB nu a anunțat pagubele pe care le-a suferit de la declanșarea protestelor spontane.

Primarul general Nicușor Dan a cerut PSD să își exprime punctul de vedere referitor la grevă, având în vedere că sindicatul este condus de un consilier general ales pe listele acestui partid.

AUR a solicitat, la rândul său, demisia lui Nicușor Dan și a lui Adrian Criț, după ce o delegație a partidului s-a întâlnit cu liderii greviștilor de la Societatea de Transport București.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG