„Echipa Jorge” vinde servicii de hacking și o armată vastă de profiluri false pe rețelele sociale, fiind implicată în campanii de dezinformare în țări din Europa, America, Africa și Asia.
Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene, în vârstă de 50 de ani, care acum lucrează în privat, folosind pseudonimul „Jorge”.
Acesta a declarat, vorbind cu reporteri sub acoperire care au pretins că sunt interesați de serviciile sale, că s-a implicat în „33 de alegeri prezidențiale, dintre care 27 au avut succes”.
De exemplu, echipa condusă de Hanan a lucrat sub acoperire în alegerile prezidențiale din Nigeria, în 2015, alături de Cambridge Analytica - compania acuzată că colectat informații despre utilizatorii de Facebook, pe care le-a folosit apoi în profilarea și schimbarea opiniei înaintea alegerilor.
Investigația, coordonată de organizația non-profit franceză Forbiden Stories, a fost realizată de peste 100 de reporteri de la zeci de publicații internaționale, printre care The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El País și Haaretz.
Se pare că, timp de peste două decenii, compania israeliană a lucrat în mod clandestin la alegeri din diferite țări.
În discuțiile cu ziariștii sub acoperire, el a spus că a avut clienți care au dorit să manipuleze în secret opinia publică, de la agenții de informații, politicieni și până la companii private.
Într-o întâlnire din apropire de Tel Aviv, membrii echipei le-au spus ziariștilor că percep între 6 și 15 milioane de euro pentru interferența în alegeri, iar plata poate fi făcută în mai multe valute, fie electronic fie cash, dar și în criptomonede precum Bitcoin.
Contactat ulterior pentru comentarii, Hanan nu a răspuns solicitării, susținând că are nevoie de „aprobarea” unei autorități nespecificate, afirmând: „Neg orice abatere”.
Software cu mii de profiluri false pe rețelele sociale
Unul dintre serviciile cheie ale „echipei Jorge” este un pachet software sofisticat - Advanced Impact Media Solutions, sau Aims - care controlează mii de profiluri false de socializare pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube.
De-a lungul timpului, au fost create 30.000 de avatare, cu un istoric digital care se întinde pe ani de zile, pentru a părea credibile.
Pentru a fi mai credibile, unele avataruri au inclusiv conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.
De altfel, potrivit celor șase ore de înregistrări, într-una dintre misiuni, echipa lui Tal Hanan a trimis o jucărie sexuală livrată prin Amazon la domiciliul unui politician, cu scopul de a-i da soției sale falsa impresie că are o aventură.
Printre serviciile pe care „Team Jorge” le-ar mai fi furnizat - multe dintre ele prin firma Demoman International, care are legătură cu Ministerul Apărării din Israel - se mai numără spargerea conturilor de Gmail și Telegram, adunarea informațiilor despre rivali, plantarea de informații dorite de clienți în surse de știri legitime, aplificate apoi de software-ul Aims.