Linkuri accesibilitate

Grupările pro-iraniene le-au cerut protestatarilor să plece de la ambasada SUA din Bagdad


Irakienii au atacat ambasada americană, protestând față de un raid aerian împotriva grupării pro-iraniene Kataib Hezbollah, din Irak.
Irakienii au atacat ambasada americană, protestând față de un raid aerian împotriva grupării pro-iraniene Kataib Hezbollah, din Irak.

Grupările paramilitare pro-iraniene care au protestat și au atacat ambasada SUA din Irak le-au cerut susținătorilor să se retragă din perimetrul ambasadei. Decizia vine după ce retorica dintre președintele Donald Trump și oficialii de la Teheran s-a încins, ca urmare a atacului asupra ambasadei.

Forțele Populare de Mobilizare (PMf), un grup care reunește mai multe grupări paramilitare șiite, au lansat un apel miercuri, cerându-le susținătorilor săi să se retragă de la ambasada SUA din Bagdad. Măsura a venit după ce guvernul irakian a cerut de asemenea acest lucru, afirmând că „mesajul vostru a fost primit”.

În după-amiaza primei zile din 2020, în jurul ambasadei americane mai rămăseseră în jur de 200 de persoane, restul demontându-și corturile improvizate și părăsind zona. Aceștia petrecuseră noaptea de Anul Nou campați în fața porților ambasadei americane.

Miercuri, forțele de ordine și cele americane au tras din nou gaze lacrimogene, pentru a-i îndepărta pe protestatarii pro-iranieni care se adunaseră în jurul clădirii, pentru a doua zi la rând.

750 de pușcași marini au fost trimiși de urgență în Orientul Mijlociu, ca răspuns la atacul de la Bagdad, asupra ambasadei SUA, a informat secretarul american al Apărării.

Mii de protestatari au înconjurat marți, în ajunul Anului Nou, ambasada SUA din Irak, furioși din cauza unui atac aerian executat de forțele americane asupra unei grupări paramilitare susținute de Iran. 25 de membri ai grupării Kataib Hezbollah au murit și peste 50 au fost răniți.

Mulțimea a încercat să pătrundă marți în ambasada americană de la Bagdad și a reușit pentru scurt timp să pătrundă în perimetrul de securitate, însă a fost îndepărtată de forțele de pază cu gaze lacrimogene. 12 persoane au fost rănite, conform Reuters.

Președintele Donald Trump a amenințat Iranul, acuzând că „a orchestrat” acest protest.

„Iran va fi tras la răspundere pentru viețile pierdute sau pentru pagubele produse la oricare dintre bazele noastre. Vor plăti un preț mare”, a scris președintele Donald Trump, într-unul din numeroasele sale mesaje pe Twitter.

Cu toate acestea, Trump le-a spus jurnaliștilor că nu își dorește un conflict cu Iranul și nici escaladarea tensiunilor către un astfel de conflict.

„Dacă îmi doresc așa ceva? Nu. Vreau să avem pace. Îmi place pacea. Iar Iranul ar trebui să vrea pacea mai mult decât oricine. Deci nu văd așa ceva întâmplându-se”, a comentat președintele american, la reședința de la Mar-a-Lago, din Florida.

Teheranul a respins acuzațiile președintelui Trump, negând că ar fi implicat în atacul asupra ambasadei americane.

„Oficialii americani au tupeul incredibil de a atribui Iranului protestele poporului irakian împotriva uciderii sălbatice a cel puțin 25 de irakieni”, a scris purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, într-o declarație oficială.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG