Linkuri accesibilitate

Organizația pentru drepturile omului Grupul Helsinki, închisă de autoritățile rusești


MHG Helsinki a fost înființat de proeminenți dizidenți sovietici în apartamentul de la Moscova al apărătorului drepturilor omului, fizicianul Andrei Saharov (foto).
MHG Helsinki a fost înființat de proeminenți dizidenți sovietici în apartamentul de la Moscova al apărătorului drepturilor omului, fizicianul Andrei Saharov (foto).

Tribunalul din Moscova a hotărât în favoarea unei moțiuni a Ministerului Justiției pentru dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova (MHG), cea mai veche organizație independentă pentru drepturile omului din Rusia.

Asociația a fost desființată pentru criticile aduse războiului din Ucraina.

Judecătorul Mihail Kazakov a avut nevoie de mai puțin de 20 de minute pentru a-și da verdictul pe 25 ianuarie, potrivit Mediazona.

Motivul oficial invocat de autoritățile rusești a fost că membrii grupului, care a fost fondat în 1976, au participat la evenimente „în afara regiunii lor”, Moscova.


„Săvârșiți un mare păcat. Distrugeți mișcarea pentru drepturile omului, o distrugeți", a declarat Valeri Borșov, copreședintele grupului, în timpul ședinței.

„Dizolvarea grupului este o lovitură gravă pentru mișcarea pentru drepturile omului nu numai în Rusia, ci și în lume”, a adăugat el.

MHG a fost înființat de proeminenți dizidenți sovietici: Yuri Orlov, Liudmila Alexeieva, Andrei Amalrik, Natan Șaransky, Mihail Bernștam, Yelena Bonner, Alexandr Ginzburg, Piotr Grigorenko și alții, în apartamentul de la Moscova al legendarului apărător al drepturilor omului, fizicianul Andrei Saharov.

Fizicianul Andrei Saharov
Fizicianul Andrei Saharov

În 2012, MHG a fost unul dintre primele grupuri pentru drepturile omului care a condamnat legea controversată a Rusiei privind agenții străini.

În timpul protestelor antiguvernamentale fără precedent din Belarus cu privire la alegerile prezidențiale din 2020 din țară, care au fost considerate în general fraudate, MHG a ajutat cetățenii belaruși care au fugit din acea țară și au venit în Rusia pentru a evita extrădarea.

De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, MHG le oferă cetățenilor ucraineni din Rusia ajutor pentru a evita o posibilă persecuție.

Din 1996 până la moartea ei în 2018, Liudmila Alexeieva a fost cea care a condus organizația extrem de respectată la nivelul societății.

În 2017, când Alexeieva a împlinit 90 de ani, președintele rus Vladimir Putin a vizitat-o în apartamentul ei pentru a o felicita.

Putin și-a exprimat apoi „recunoștința” și față de MHG pentru „contribuția semnificativă la consolidarea instituțiilor democratice și a societății civile” din Rusia.

Decizia vine la 13 luni după ce aceeași instanță a închis Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, un alt grup veteran pentru drepturile omului din capitala Rusiei. Această acțiune a fost făcută la solicitarea Ministerului Justiției.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG