Linkuri accesibilitate

Acord Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz pentru transportul gazelor naturale din Marea Neagră


Dezvoltarea gazoductului de transport de gaze Tuzla–Podișor ar permite gazelor naturale din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport. 
Dezvoltarea gazoductului de transport de gaze Tuzla–Podișor ar permite gazelor naturale din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport. 

Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz au semnat joi, la Palatul Victoria, în prezența premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Energiei, Virgil Popescu, un acord privind transportul gazelor naturale din Marea Neagră către beneficiarii autohtoni, operatori economici sau gospodării.

Este vorba de dezvoltarea gazoductului de transport de gaze Tuzla–Podișor, prin care gazele naturale din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport.

„Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an”, a spus premierul Nicolae Ciucă după semnarea documentului.

El a spus că în urma documentului semnat joi va fi construită o conductă de transport de gaze naturale pe direcţia Tuzla-Podişor cu o lungime de peste 300 de kilometri.

Estimată la 500 de milioane de euro, investiția va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă, astfel, la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem, a spus premierul.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, investiția de 500 milioane de euro aparține Transgaz, în timp ce OMV-Petrom și Romgaz au semnat, de fapt, un contract de rezervare capacitate de transport de gaze naturale prin care se angajează că vor folosi conducta care va fi construită de Transgaz.

Investiția de 4 miliarde de euro la care a făcut referire premierul aparține OMV-Petrom și Romgaz.

Un alt beneficiu al proiectului este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Trans-Balcanic şi Coridorul Vertical, din care face parte şi conducta BRUA.

„La nivelul Guvernului am făcut toate pregătirile necesare ca acest lucru să se întâmple. Compania Transgaz a semnat contractul de execuţie, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiţii de către concesionarii de perimetre offshore din Marea Neagră”, a precizat Ciucă.

El a spus că au fost disponibilizate resurse naţionale şi europene, au fost încurajate investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie şi dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei.

„Am promovat soluţii pentru diversificarea mix-ului energetic, prin dezvoltarea de noi proiecte în domeniul energiei regenerabile – solar, eolian onshore şi offshore, hidro, hidrogen – precum şi accelerarea proiectelor de reactoare nucleare de mici dimensiuni, investiţii în unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 de la aceeaşi centrală, dar şi proiectul Instalaţiei de Detritiere de la Cernavodă”, a afirmat Ciucă.

În perioada imediat următoare vor fi puse în transparenţă proiectele finanţate prin Planul REPowerEU, cu o alocare disponibilă României de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

De asemenea, guvernul pregătește investiţii pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport a energiei, dar şi pentru creşterea producţiei de energie, îndeosebi din surse regenerabile.

„Există toate premisele ca România să ajungă producător de panouri fotovoltaice la nivel european. Am avut consultări cu investitori din acest domeniu şi m-a bucurat intenţia lor de a dezvolta proiecte importante în domeniul tehnologiilor de producere şi stocare a energiei verzi. Sunt în concordanţă cu obiectivele Guvernului de a facilita accesul cât mai multor locuinţe şi instituţii publice la energia curată produsă la un cost cât mai mic, motiv pentru care am dublat bugetul în acest an la Programul Casa verde”, a declarat Nicolae Ciucă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG