Bună dimineața, dragi prieteni,
Criza sanitară intră într-o nouă etapă, după îndesirea restricțiilor și aglomerația la vaccinare. Dar autoritățile sanitare insistă să lungească lista deciziilor contradictorii.
Iată principalele știri:
- Liderul ales la congres al PNL, Florin Cîțu a reușit să nu îi lase gen. Ciucă, premierul desemnat, nicio marjă de negociere cu USR sau PSD.
- Președintele Iohannis e în Egipt, a doua vizită în doi ani făcută unui dictator.
- Statele Unite decid să retragă licența de funcționare pentru companiile Telecom din China din motive strategice.
Liderul PNL Cîțu, ultimul din istorie? Sau trece cabinetul Ciucă?
De o săptămână de când a fost desemnat, generalul Nicolae Ciucă se întâlnește când cu liderii USR, când cu liderii PSD, iar finalul este mereu același.
Respectivii „nu vor”, iar presa scrie ba că PSD vrea miniștri în guvern, ba că USR vrea să știe ce votează. Atât de înrăiți sunt acești dușmani de clasă încât, aflat fiind desigur sub zodia urgenței, generalul Ciucă le-a propus ieri un armistițiu.
Propunerea, în afară de faptul că face trimitere neinspirat la o situație de război civil, nu înseamnă nimic. Zile în șir, gen. Ciucă a cerut USR și PSD să îi susțină cabinetul fără să ofere absolut nimic în schimb. Iar mesajul PNL/Cîțu - țineți-ne la putere că așa vrem noi - s-a repetat și el sub eticheta tendențioasă de „armistițiu”.
Nu e de mirare că întâlnirea ulterioară cu PSD s-a încheiat ieri fără rezultat, după cum explică Libertatea. Vorbele generalului, cum că „armistițiul se convine și se discută”, n-au nicio valoare. Dl. Cîțu l-a trimis pe general să ceară toate resursele țării pentru PNL, dar i-a interzis să ofere ceva la schimb.
De ce acceptă generalul de patru stele, general combatat, să joace acest joc inevitabil nul, greu de spus. Dar cu siguranță, eșecul nu e cauzat nici de USR, nici de PSD. Nu își pot permite să fie marionetele binomului Iohannis-Cîțu.
Iar într-o logică politică elementară, „adversarii” generalului Ciucă, aka PSD și USR au dreptate să ceară un guvern politic, cu largă susținere parlamentară și coaliție de guvernământ la Palatul Victoria. Este ceea ce face orice democrație la greu.
Or, dacă dl. Ciucă nu reușește, nu va reuși niciun alt premier de la PNL, Florin Cîțu însuși cu atât mai puțin. Anticipatele vor aduce înfrângerea catastrofală a PNL, disidentul Ludovic Orban nu are mari șanse să coaguleze un nucleu puternic. Va fi acesta sfârșitul PNL? Englezul Mazar Pașa (1875) și personajul reașezat la locul lui pe soclul de la Universitate au dreptul să întrebe, nu-i așa?
Dl. general știe „din experiență” ce înseamnă un armistițiu. Dacă nu din experiență, atunci din cultura generală ar trebui să își aducă aminte că războaiele sunt victorioase cu guverne politice susținute de rădăcini puternice în Parlament. Vezi Ionel Brătianu în WWI, vezi Churchill în WWII. Minoritarii în vreme de război sunt dictatori.
Ce caută dl. Iohannis în Egipt cu țara fără guvern și sute de morți
Apropos, Human Rights Watch și alte organizații umanitare internaționale îl califică pe liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi cu care Klaus Iohannis se vede astăzi la Cairo drept dictator. Europa Liberă a încercat să afle punctul de vedere al Președinției cu privire la această vizită cel puțin inoportună, dacă nu chiar contraindicată.
Potrivit axiomei naționale „cu cât le merge mai prost, românii fac bancuri mai bune”, unii râd: „Întrebare la Radio Erevan: E adevărat că președintele Iohannis va pleca în Egipt? Da, dar se va întoarce”. Corect, aș zice de la Europa Liberă, Egiptul are deja un Sfinx.
Lăsând însă gluma la o parte, mă tem că președintele Iohannis va avea de dat explicații mai consistente decât cutia goală de conserve pe care scrie „împlinirea a 115 ani de relații diplomatice”. Încă 2-3 episoade similare și lista pentru suspendare e completă.
China nu mai are acces pe piața TELECOM din Statele Unite
Informația este publicată de The Guardian, care scrie că agenția americană în domeniu a retras licența companiilor de telecomunicații din China, invocând faptul că ele sunt folosite discreționar de guvernul comunist de la Beijing.
Comisia Federală pentru Comunicații a invocat îngrijorări legate de securitatea națională acuzând posibile penetrări ale unor rețele cheie din Statele Unite. Companiile chineze au la dispoziție 60 de zile pentru retragere. China Telecom, cea mai mare companie chineză de telecomunicații era furnizor de servicii în SUA de 20 de ani.
Washington Post continuă seria dezvăluirilor privind neregulile ce nu încetează să apară în scandalul Facebook. Astăzi, sunt detaliate informații privind impactul toxic pe care algoritmii FB îl au asupra postărilor mass-media.
Responsabilii aflaseră că mecanismele de răspândire a postărilor le favorizează pe cele mai agresive, cu emoticonul cu față înfuriată predominant, dar nu au făcut nimic pentru a stopa degradarea scenei publice.
Vorbind de corporații, mulți experți atrag atenția că pandemia a demonstrat că lucrul de acasă poate fi eficient și convenabil: „Orice șef care își imaginează că va putea aduce angajații la birou obligatoriu, visează”.
Alte subiecte:
- Europa Liberă vă provoacă la sinceritate. Primul răspuns a venit de la psihologul Simona Tache. Libertatea de a fi sincer nu e neapărat confortabilă, dar vindecă.
- The Times avertizează asupra cumpărăturilor online de tip „iei acum, plătești mai târziu” care proliferează periculos. Firma suedeză Klarna are deja 7 milioane de datornici. Or, în criza actuală, mai bine îți plătești creditele anticipat.
- Regina Elisabeta nu fi gazda reuniunii globale de la Glasgow dedicată mediului. Medicii i-au recomandat să se odihnească. Recent, a folosit în public un baston.
Dacă aveți întrebări și comentarii, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org
Ne revedem mâine, toate cele bune,
Elena