Linkuri accesibilitate

Guvernul lansează Planul Naţional pentru Marea Industrie, care își propune relansare industriei


Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat un program de relansare a industriei.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat un program de relansare a industriei.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern lansarea Planului Naţional pentru Marea Industrie. Este vorba, susține premierul, de un pachet economic de susţinere a economiei cu un buget de 2 miliarde de euro.

„Sub coordonarea dlui vicepremier Marian Neacşu, miniştrii Finanţelor şi Economiei au lucrat la un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței.

„Astfel, putem lansa astăzi Planul Naţional pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro, axat pe trei mari piloni”, a mai spus premierul.

Primul pilon, potrivit lui Marcel Ciolacu, este Schema de Sprijin pentru Investiţiile Strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane euro.

Programul va acorda facilităţi fiscale pentru investiţiilor de peste 150 milioane euro care creează peste 250 de locuri de muncă în regiuni unde dezvoltarea economică este sub medie pe țară.

Al doilea pilon este Programul National de Sprijin pentru Marea Industrie din România. Acesta, spune premierul, e o schemă de ajutor de stat cu un buget de 1 miliard euro pentru mari companii.

„Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar. Acele companii ce derulează investiţii capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanţare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a precizat şeful Executivului.

Premierul a mai afirmat că a treia componentă a planului se referă la o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiţii în producţia de materii prime industriale - ţevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.

Stimulente pentru elevii care obţin nota 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Premierul Marcel Ciolacu z anunțat că Guvernul va finanța stimulente pentru elevii care obţin nota 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Astfel, absolvenţii clasei a VIII-a cu 10 la evaluarea naţională din acest an primesc câte 2.000 de lei iar cei cu media 10 la Bacalaureat primesc 5.000 de lei.

„Cred că este un gest firesc de apreciere a performanţei şcolare, principiu pe care îl punem la baza sistemului public de educaţie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Împrumut cu BERD pentru investiţii în energia regenerabilă şi transport

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România are avem un împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de 600 de milioane euro, bani pentru investiţii în energia regenerabilă şi transport, inclusiv în parteneriat public-privat.

„Asigurăm finanţări şi pentru investiţii verzi în energie şi transport, am discutat această temă a dezvoltării transportului public în întâlnirea avută ieri, cu primarul Capitalei şi primarii de sectoare. (...) Sunt bani pentru investiţii în energia regenerabilă şi transport, inclusiv în parteneriat public-privat. Aşteptăm proiectele, mai ales cele de la Capitala României”, a completat premierul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG