Linkuri accesibilitate

Guvernul majorează salariul minim brut pe economie, de la 3.300 la 3.700 lei


Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 6 iunie 2024 mărirea salariului minim brut pe economie.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 6 iunie 2024 mărirea salariului minim brut pe economie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern că salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 3.300 la 3.700 de lei lunar. Prim-ministrul a mai spus că și suma neimpozitată crește de la 200 la 300 de lei, ceea ce ar aduce angajaţilor un surplus de 284 de lei.

„Cea mai aşteptată decizie de azi este creşterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajaţi din România”, a spus premierul Marcel Ciolacu în şedinţa Executivului de joi, 6 iunie.

Premierul a anunțat și majorarea sumei lunare neimpozitate de la 200 de lei la 300 de lei. Practic, angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a mai afirmat că, prin majorarea salariului minim, Guvernul face un pas important pentru a se satisface directiva Comisiei Europene privind salariul minim european până în luna noiembrie.

„Formula stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii”, a mai anunțat Marcel Ciolacu.

Majorarea salariului minim brut pe economie e anunțată cu trei zile de alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Intenția guvernului de a majora salariul minim a fost făcută publică la sfârșitul anului 2023.

Specialiștii cu care a discutat Europa Liberă spun că majorarea salariului minim aduce la bugetul de stat un surplus de 250 de milioane de lei pe lună, din diferitele taxe și impozite aplicate veniturilor primite în plus.

Economistul Dan Chirleșan, lector al Facultății de Economie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași spune că prin măsura majorării salariului minim, guvernul câștigă atât capital electoral, într-un an cu patru rânduri de alegeri, și mai mulți bani la buget.

„Putem spune că statul, prin fiecare creștere de taxe și impozite, devine un fel de acționar în fiecare firmă din România. Cum statul ia 46-48% din veniturile pe care le produce o companie, în unele situații, este principalul acționar”, spune Dan Chirleșan.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au avertizat că această majorare a salariului minim înseamnă o creștere a costurilor pentru firme și va duce la scumpiri de produse și servicii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG