Linkuri accesibilitate

Premieră în România: există o strategie pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale


Una din trei românce în vârstă de peste 15 ani sunt victime ale violenței fizice sau sexuale la un moment dat în viață.
Una din trei românce în vârstă de peste 15 ani sunt victime ale violenței fizice sau sexuale la un moment dat în viață.

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, noua Strategie națională pentru prevenirea și combaterea violenței sexuale 2020-2030 și un plan de acțiuni pentru implementarea sa. 

Elaborată la inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale, noua Strategie propune combaterea violenței sexuale în mai multe dimensiuni:

  1. Prevenirea primară: prevenirea violenței și a abuzurilor sexuale prin educarea mai multor categorii ale populației. Acest nivel presupune educarea elevilor la toate nivelurile, printr-un program adaptat la vârstă, un program integrată într-o materie existentă sau prin una nouă, pe tema combaterii abuzurilor sexuale. Cadrele didactice și diverși alți profesioniști vor fi formați pentru a identifica și preveni violența sexuală. Obiectivul minim de învățare va fi recunoașterea comportamentelor sexuale neadecvate și raportarea lor.
  2. Prevenirea secundară: măsuri care caută să identifice din timp semnele violenței sexuale, consilierea victimelor și prevenirea repetării acestor acțiuni. Măsurile din acest nivel se adresează în special categoriilor vulnerabile social. Pe lângă campaniile de informare, măsurile de prevenire secundară includ reglementarea dreptului victimelor de a obține compensație financiară de la stat pentru daunele morale în urma abuzurilor sexuale și crearea unui cadru legislativ care să adreseze problema abuzurilor sexuale în mediul online.
  3. Prevenirea terțiară: limitarea fenomenului violenței sexuale pe termen lung. Guvernul dorește să analizeze cu mai multă acuratețe violența sexuală, să creeze și să finanțeze centre de sprijin pentru victime și să reevalueze cazurile de agresiune sexuală la care s-a stabilit neînceperea urmăririi penale sau achitarea pentru a determina de ce scapă agresorii nepedepsiți.
  4. Consolidarea capacității instituționale: formare pe subiectul traficului de persoane și al violenței sexuale pentru polițiști, procurori și judecători și formarea unor echipe mobile care să intervină în situații de urgență.

Strategia implică autoritățile de la toate nivelurile precum și ONG-urile, care vor coopera pentru implementarea măsurilor propuse prin Hotărârea de Guvern. Finanțarea va veni și ea de la bugetul de stat, cel local, și din fonduri externe nerambursabile. Evaluarea implementării Strategiei cade pe umerii Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse.

Combaterea violenței sexuale, în special cea îndreptată împotriva femeilor, este una dintre prioritățile Strategiei europene pentru egalitatea de gen 2020-2025. Strategia României, o premieră în plan național, urmărește majoritatea obiectivelor propuse la nivel european. Cercetarea violenței sexuale la nivel național este ceva ce nu s-a făcut în detaliu până acum în România, dar noile planuri pentru agregarea și analizarea datelor despre violența sexuală ar ajuta România să stabilească cu mai mare exactitate gravitatea fenomenului.

Violența sexuală și fizică afectează atât femeile cât și bărbații. Potrivit activiștilor care au protestat în martie în fața Parlamentului, doar în 2020 violența domestică a ucis 43 de femei și 29 de bărbați în România.
Violența sexuală și fizică afectează atât femeile cât și bărbații. Potrivit activiștilor care au protestat în martie în fața Parlamentului, doar în 2020 violența domestică a ucis 43 de femei și 29 de bărbați în România.

„În România, nu avem statistici reale despre hărțuirea și agresiunea sexuală”, a explicat Andreea Rusu, de la Centrul Filia, într-un interviu acordat în februarie la Europa Liberă. Noua strategie ar ajuta la crearea statisticilor despre agresiunea sexuală.

Conform unui raport publicat la 19 februarie de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), majoritatea femeilor se tem de hărțuire și de agresiunea fizică sau sexuală. Una din trei românce în vârstă de peste 15 ani sunt victime ale violenței fizice sau sexuale la un moment dat în viață. Statistic, una din patru femei din România au suferit acte de violență din partea partenerului.

Pandemia a acutizat violența sexuală, în special împotriva femeilor. Pe lângă riscurile de violență sexuală fizică la care sunt expuse femeile în timpul pandemiei, au crescut vertiginos și cazurile de abuz sexual în mediul online.

XS
SM
MD
LG