Linkuri accesibilitate

Guvernul a aprobat 84 de milioane de euro pentru proiectele PNDL


Înainte de plecare, Viorica Dăncilă mai face un cadou primarilor.

Ministrul Dezvoltării Daniel Suciu a anunțat că Guvernul a aprobat, luni, alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru facturile curente legate de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Credeam că va fi una dintre ultimele mele intervenții de la sediul Guvernului”, a spus Suciu, referindu-se la calendarul audierilor din Parlament, pentru noul Guvern.

Ministrul demis al Dezvoltării a spus că PNDL are o alocare totală de peste 17 miliarde de lei în prima etapă, iar pentru a doua etapă este vorba de 30 de miliarde de lei.

„Au fost cuprinse la finanțare un număr de 5.501 obiective, iar numărul de unități administrați-teritoriale care beneficiază de PNDL 1 se cifrează la numărul de 2.559, așadar 2.559 de comune, orașe, municipii și județe beneficiază de proiecte finanțate prin PNDL 1. Și am finanțat următoarele categorii: 2.408 drumuri județene și comunale, 1.628 de rețele de alimentare cu apă și canalizare, 1.174 de unități școlare, și anume școli, grădinițe și creșe, 169 de poduri și podețe, 15 unități sanitare și 107 alte obiective. Astăzi când discutăm PNDL 1, care a început în anul 2013, are un grad de finalizare de peste 80%, și anume aproape 3.500 de obiective au fost deja închise, iar la restul discutăm de un grad de execuție de peste 80%”, a explicat Daniel Suciu.

Referitor la etapa a doua a Programului, vicepremierul interimar a precizat că au fost alocate circa 30 de miliarde de lei.

„În ceea ce privește PNDL etapa a două, discutăm grosso modo de 30 de miliarde de lei și am finanțat 7.261 de investiții de obiective, 2.945 de unități administrativ-teritoriale, și finanțăm următoarele categorii: 2.135 de drumuri județene și comunale, 1.320 de rețele de alimentare cu apă și canalizare, 2.259 de unități școlare, din nou, școli, grădinițe și creșe, 458 de poduri și podețe, 596 de unități sanitare, 493 de alte obiective. Și pentru că din motive pur de bătălie politică s-a spus de foarte multe ori că PNDL nu a cuprins nici un criteriu obiectiv de selecție a investițiilor, dați-mi voie să va spun care au fost criteriile care au stat la baza alocării de fonduri”, a mai spus Daniel Suciu.

El a mai spus că ambele programe au avut ca prioritate la finanțare școlile care nu aveau autorizații sanitare și de securitate la incendii.

PNDL este un program lansat pe vremea când Liviu Dragnea era ministru al Dezvoltării. Prin el, Guvernul canalizează fonduri de stat către autoritățile locale, pentru diverse proiecte de infrastructură. Statisticile arată că banii au mers mai mult către autorități controlate de PSD.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG