Linkuri accesibilitate

Guvernul a pregătit terenul pentru interzicerea Uber și Bolt (Taxify): legea taximetriei, modificată prin OUG


Executivul a adoptat o ordonanță de urgență, în ședința de Guvern de vineri, care ar putea duce la restrângerea activității pe piața din România a companiilor de ride-sharing, precum Uber, Bolt (Taxify) sau Clever.

„Un alt act normativ pe care îl vom adopta astăzi a fost definitivat după consultările avute de reprezentanții Guvernului cu patronatele din sectorul transportului rutier. Guvernul este preocupat să asigure toate condițiile necesare, legale și de control al respectării legalității, pentru creșterea siguranței pasagerilor și pentru un transport de calitate. În egală măsură, avem responsabilități legate de combaterea pirateriei în acest sector, care se poate face doar printr-o legislație clară. Ordonanța de Urgență pe care o adoptăm astăzi include modificările necesare, stabilite după un proces de consultare publică la care factorii implicați au avut un cuvânt important de spus”, a spus premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Practic, ordonanța modifică legea privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere în două locuri.

Pe de-o parte, atribuțiile privind organizarea și efectuarea transportului în regim de închiriere a fost transferat de la autoritățile administrației publice locale la Autoritatea Rutieră Română.

Pe de altă parte a fost eliminată sintagma „în mod repetat”, astfel încât „sancţiunea să fie aplicabilă atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public în mod ilegal”, a explicat Daniel Suciu, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Ordonanța de azi nu schimbă cu nimic lucrurile pentru Uber în România - vom continua să operăm ca până acum. Mai mult, Guvernul și-a exprimat clar intenția de a reglementa sectorul de ridesharing printr-o ordonanță separată, în săptămânile următoare. Apreciem angajamentul Guvernului de a grăbi adoptarea unei legislații moderne pentru a răspunde nevoilor pasagerilor și șoferilor din România.”, susțin oficialii Uber România.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a precizat că această ordonanță „nu este îndreptată împortiva nimănui” și că Guvernul vrea doar stoparea pirateriei în domeniul transporturilor.

El a mai precizat că Guvernul va emite, în circa trei săptămâni, un alt act normativ pentru reglementarea activității de ride-sharing.

„Vă confirm că în ultimele zile am avut discuţii şi nu puţine cu reprezentanţii platformelor de ride-sharing şi până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe vom emite un alt act normativ, astfel încât şi activitatea de ride-sharing să fie reglementată. Ultima discuţie pe care am avut-o a fost alaltăieri”, a precizat șeful Transporturilor.

În urmă cu câteva zile, cele două companii, Uber și Bolt (Taxify) solicitau Guvernului o amânare a ordonanței de urgență pe această temă „în numele celor peste 2 milioane de utilizatori și a zecilor de mii de șoferi” care utilizează aceste platforme, potrivit News.ro.

Cele două companii au atras atenția că au contribuit cu „zeci de milioane de euro la economia locală, în doar câțiva ani” și au spus că sunt de acord cu reprezentanții industriei de taxi că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, însă ca aceasta să fie în favoarea dezvoltării industriei de mobilitate.

Taxi versus aplicații
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Pe de altă parte, Centrul pentru Politcii Durabile Ecopolis, a transmis recent o scrisoare deschisă Guvernului României.

Reprezentanții Ecopolis atrăgeau atenția că restricționarea funcționării aplicațiilor de tip ride-sharing în România nu doar că ar diminua poluarea cauzată de trafic ci chiar ar înrăutăți situația, amintind că România este în proces de infringement pentru calitatea aerului.

În ultimele săptămâni, au avut loc ample proteste ale taximetriștilor față de aplicațiile de ride-sharing.

XS
SM
MD
LG