Linkuri accesibilitate

Guvernul a rămas și fără atribuția de a stabili data alegerilor parlamentare. O lege adoptată într-o zi în ambele camere


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Inițiativa este a PSD, ALDE și UDMR, care au depus săptămâna trecută la Parlament un text, adoptat cu o grabă fără precedent

Într-o singură zi de plen, o inițiativă legislativă este discutată și în comisii și este votată și de plenul ambelor camere ale Parlamenatului. Va merge la promulgare și este posibil ca, dacă nu va fi atacată la CCR, să intre în vigoare în timp record.

Vorbim de inițiativa legislativă depusă la Parlament pe 22 iulie, semnată de către Marcel Ciolacu, liderul PSD, cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, iar din partea UDMR, de Cseke Attila.

Inițiativa are două mize - să nu fie suprapuse alegerile locale cu cele parlamentare și, în același timp, Parlamentul să fie cel care stabilește data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul cum s-a întâmplat în cei 30 de ani postdecembriști.

Legea adoptată astăzi de Senat și de Camera Deputaților are, așadar, un timp record de aprobare - cinci zile, în care sunt incluse și cele de weekend. O lege precum cea a carantinei, a cărei urgență stătea în obligația internării pentru pacienții bolnavi de Covid 19, a avut un maraton de negocieri doar în Comisia juridică a Senatului vreme de o săptămână.

Pentru comparație, inițiativa de modificare a Constituției, „Fără penali în funcții publice”, care mai are nevoie doar de un vot din partea Senatului și de un raport din partea a două comisii din această cameră a Parlamentului, a fost din nou amânată astăzi. Amânată până la o dată neprecizată. Dacă ar fi beneficiat de celeritate din partea senatorilor, după votul plenului s-ar fi putut programa referendumul.

În cazul legii care mutilează puterea Guvernului de a stabili data alegerilor parlamentare, este vorba despre al doilea demers de acest fel. Majoritatea din jurul PSD a mai adoptat o lege prin care a tăiat în cazul alegerilor locale atribuția Guvernului de a stabili data scrutinului. Tot Parlamentul a stabilit, la începutul lunii iulie, că alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie.

Astăzi, s-a stabilit că data parlamentarelor se stabilește cu 60 de zile înainte, prin lege oranică.

Au votat „pentru” 180 de deputaţi, 26 au votat ”împotrivă”, iar 61 s-au abţinut.

Cu doar două ore mai devreme, fusese adoptată de Senat, cu 89 de voturi „pentru”, 39„ împotrivă” și o abținere

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerii pentru Senat şi Camera Deputaţilor ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, prevede că prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a aceste legi, se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înainte.

XS
SM
MD
LG