Guvernul a optat pentru aprobarea unei ordonanțe de urgență pentru a relua modificările aduse OUG 114 prin angajarea răspunderii, după ce PSD le-a atacat la CCR, blocându-se intrarea lor în vigoare. Singura măsură care nu a mai fost promovată de Guvern, până la o decizie a Curții Constituționale, este interdicția pentru angajații de la stat de a cumula salariul cu pensia.
Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a spus, luni seara, că prevederea privind interzicerea cumulului pensie-salariu nu a mai fost reluată „din respect pentru instanța de contencios constituțional”, al cărei punct de vedere ar trebui așteptat. Măsura fusese totuși anunțată de prim-ministrul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern, considerând-o „o măsură care este necesară şi perfect justificată”.
Ce prevede noua OUG aprobată de Guvern
- prorogarea termenului de intrate în vigoare a pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2021.
- îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari la nivelul lunii decembrie 2019
- plafonarea sporurilor pentru angajaţii din instituţiile publice la nivelul cuantumului din luna decembrie 2019
- eliminarea obligaţiei de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii,
- eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic
- încetarea detaşărilor de la privat în sistemul public
- eliminarea taxei pe active bancare
- înghețarea punctului de amendă la 145 de lei, eliminându-se corelarea cu nivelul salariului minim
- desfiinţarea Fondulului de Dezvoltare şi Investiţii la data încetării derulării contractelor aflate în desfăşurare
Premierul Ludovic Orban a spus că adoptarea prin OUG a acestor măsuri era necesară, pentru că ele au impact asupra bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Bugetele pe 2020 au fost promulgate luni de președintele Klaus Iohannis.
Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, pe 23 decembrie, pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, dar PSD a contestat actul normativ la CCR.
Termenul stabilit pentru dezbaterea la CCR este 29 ianuarie.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat, la sfârșitul lunii decembrie, că sunt cazuri de persoane care se pensionează și se întorc chiar în aceeaşi instituţie publică să-și continue activitatea.
„La 45 de ani eşti în plină formă de muncă; este profund injust să te pensionezi, după care să te întorci în sistemul public, şi sunt cazuri de persoane care se întorc chiar în aceeaşi instituţie, şi să-ţi continui activitatea. Sunt convinsă că această reglementare nu va inhiba pe cei care sunt în formă optimă de muncă şi care se vor îndrepta spre zona privată, şi cred că este nevoie de expertiza lor în domeniul privat. În acelaşi timp, cred că cei care au înţeles că a venit momentul să fim corecţi cu privire la resursele publice vor face opţiunea în termenul de 15 zile şi vor alege între pensie şi salariu", a afirmat Violeta Alexandru într-un interviu pentru Agerpres.
CCR s-a mai pronunțat în timp în legătură cu posibilitatea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Într-o decizie din 2005, CCR a stabilit că „nici o dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiția ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toți cetățenii, iar eventualele diferențe de tratament între diversele categorii profesionale să aibă o rațiune licită".
Patru ani mai târziu, în 2009, Curtea Constituțională a dat însă o decizie contrară, constatând că OUG emisă de guvernul Boc prin care interzicerea cumulul pensiei cu salariu de la stat este neconstituțională, întrucât afectează dreptul la muncă și dreptul la pensie.
Facebook Forum