Linkuri accesibilitate

Guvernul stabilește, miercuri, prelungirea stării de alertă


Guvernul se va reuni în ședință de la 17:30
Guvernul se va reuni în ședință de la 17:30

Guvernul urmează să anunțe miercuri prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile în condițiile în care actuala perioadă decretată expiră de la 17 iulie, dar numărul de noi cazuri de infectare continuă să crească.

Conform programului anunțat de guvern, Comitetul Național pentru Situații de Urgență se va reuni de la ora 16, urmat de o ședință de guvern în care va fi anunțată decizia ce va începe la ora 17:30.

  • UPDATE: O altă ședință va avea loc și la Palatul Cotroceni de la ora 14, când președintele Iohannis îi va primi pe prim-ministrul României, Ludovic Orban, viceprim-ministru, Raluca Turcan, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Prelungirea stării de alertă a fost anunțată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, încă de marți din momentul participării la dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului privind legea carantinei.

„Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte", a afirmat Tătaru, la Parlament.

„Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranță pentru cetățenii României, în condițiile în care vedeți o creștere”, a subliniat el.

Prelungirea stării de alertă nu ar urma să aducă noi restricții, dar nici noi relaxări nu sunt așteptate, în condițiile în care ele au mai fost amânate și la 1 iulie.

„Să nu vorbim de restricţii, dar să nu se gândim nici la relaxări", a precizat Nelu Tătaru.

Despre prelungirea stării de alertă a vorbit și ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Voi susține prelungirea stării de alertă. Evoluția cazurilor nu îmi arată o scădere în așa fel încât să zicem că ne ducem spre un număr cu două cifre a cazurilor de infectare", a afirmat oficialul.

Conform deciziei CCR de la finalul lunii iunie, Guvernul nu are nevoie de acordul parlamentului pentru a putea prelungi stare de alertă.

Dacă guvernul va prelungi stare de alertă, România va intra în cea de-a treia lună cu o astfel de măsură, după alte două petrecute în stare de urgență.

Marți, autoritățile au anunțat 637 de noi îmbolnăviri și 30 de decese, după un vârf atins sâmbătă când au fost 698 de cazuri noi confirmate în 24 de ore.

XS
SM
MD
LG