Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban se naște greu. Ce condiții pun partidele pentru votul de învestitură


Președintele Klaus Iohannis și liderul PNL, Ludovic Orban, fericiți că au ”scăpat” de guvernul Viorica Dăncilă.
Președintele Klaus Iohannis și liderul PNL, Ludovic Orban, fericiți că au ”scăpat” de guvernul Viorica Dăncilă.

După trei zile de negocieri și consultări pentru susținerea guvernului PNL la votul de învestitură, lucrurile par să se complice. Toate partidele, chiar și principalul aliat din opoziție, USR, pun condiții care fie sunt greu de îndeplinit, fie intră în contradicție unele cu altele.

Marți a avut loc o nouă rundă de consultări la palatul Cotroceni, la care participă Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor, dar deja pretențiile partidelor sunt cunoscute. Fără susținerea formațiunilor care au votat moțiunea de cenzură, noul cabinet are șanse mici să treacă prin parlament. Mai exact, fără votul Pro România și ALDE.

Tăriceanu- ” Fără Petrov” și cu Secția Specială

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu își arată disponibilitatea de a vota guvernul, dar ca principală condiție este cea legată de PMP, mai exact de Traian Băsescu. ”Nu cred că putem vota un guvern care să-l aibă pe Petrov, informatorul Securităţii, mă refer la Băsescu, este un exemplu de gen de condiţii pe care le vom discuta foarte deschis cu domnul prim ministru desemnat", a spus luni Tăriceanu.

O altă condiție este aceea ca Secția Specială pentru Investigarea magistraților să nu fie desființată. Este însă o cerință care intră în contradicție cu ceea ce vor USR și PNL. Desființarea acestei secții face parte din cele patru condiționări ridicate de Dan Barna, liderul USR.

Pro România- vrea garanții că vor fi mărite pensiile

Adrian Țuțuianu a spus, marți dimineață, care sunt condițiile partidului pentru a acorda votul de învestitură. Unele coincind cu ”Pactul pentru bunăstarea românilor”, propus de Viorica Dăncilă, pe care Pro România l-a și semnat, de altfel.

Astfel, ar fi vorba de majorarea pensiilor, care ar urma să intre în vigoare anul viitor, și pe care, spune Țuțuianu, guvernul este obligat să o aplice. În al doilea rând, Pro România nu este de acord cu abrogarea totală a Ordonanței 114, preferând o modificare parțială a acesteia.

Pe de altă parte, Pro România susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, renunțarea la pensiile speciale și micșorarea subvenției acordate de stat partidelor politice, în raport cu numărul de parlamentari.

USR și cele patru condiții greu de pus în practică

Dan Barna, ieșit de la consultările cu președintele Iohannis, s-a pronunțat pentru stabilirea unui calendar al alegerilor anticipate înainte de prezidențiale și nu după, așa cum vrea președintele.

”Dacă vreți cu adevărat să scăpăm țara de PSD; aveți curajul să facem acum anticipate”, a declarat Barna.

Pe de altă parte, luni seara, liderii USR au stabilit care sunt condițiile în care vor acorda votul de învestitură guvernului, condiții care trebuie însă îndeplinite înainte de votul pentru învestitură.

  • Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  • Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  • Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
  • Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

UDMR- vrea să vadă programul de guvernare înainte

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după consultările de la Cotroceni de marți dimineața că nu va da ”un cec în alb” viitorului cabinet, motiv pentru care vrea să vadă mai întâi programul de guvernare.

„Am discutat ce urmează să se întâmple, probabil că astăzi dl. Iohannis va anunța viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui, nu respingem și nu promitem susținere înainte să vedem programul de guvernare și care sunt măsurile pe care le va lua guvernul în următoarea perioadă de un an, care este lista de miniștri. După ce știm toate aceste detalii putem spune dacă susținem sau nu susținem. Nu am avut discuții cu cei care vor încerca formarea unui guvern, astfel de discuții nu au existat, deci în acest moment nu suntem în măsură să promitem nimic”, a spus Hunor.

În cursul acestei zile este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să anunțe numele viitorului premier, care, după toate probabilitățile, va fi Ludovic Orban.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG