Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban trece de învestire doar cu voturi de la ProRomânia și PSD. Ponta vorbește oficial despre „trădători”


Ludovic Orban susține că ar avea de partea sa 240 de voturi, din cele 233 necesare pentru validarea cabinetului său
Ludovic Orban susține că ar avea de partea sa 240 de voturi, din cele 233 necesare pentru validarea cabinetului său

Liberalii se declară încrezători în învestirea la ședința Parlamentului, care începe luni la ora 14.00 a guvernului Ludovic Orban, format exclusiv din membri ai PNL.

Dincolo de declarațiile optimiste, menite să mobilizeze opoziția la vot, cele zece voturi de care mai are nevoie Orban pentru a trece de Parlament ca premier este oficial că vor veni, cel pușin o parte, de la ProRomânia.

O postare pe facebook a lui Victor Ponta, președintele ProRomânia, partid format în vara trecută exclusiv din parlamentari și primari social-democrați, a confirmat „voturile pentru” învestirea noului cabinet minoritar.

Victor Ponta îl acuză pe fostul premier PSD Mihai Tudose că a negociat și a promis voturi de la ProRomânia în favoarea Guvernului PNL. Ponta îi reproșează lui Mihai Tudose că a înșelat așteptările, mai cu seamă pentru că i-a fost cedat locul de europarlamentar. Este o trimitere directă la faptul că Mihai Tudose a intrat, de pe locul al treilea, pe listele pentru Parlamentul European, după retragerea lui Victor Ponta, care a fost cap de listă. Cum ProRomânia a avut doar două locuri, Tudose și Corina Crețu au devenit aleși ai ProRomânia în legislativul de la Bruxelles.

Se pare că Mihai Tudose a fost principalul negociator cu PNL, așa cum de altfel arată și Ponta, și că este vorba de voturi care vor merge către instalarea unui nou guvern și de la Sorin Câmpeanu, și de la Daniel Constantin, oameni care s-au declarat nemulțumiți de apropierea lui Ponta de PSD și sprijinirea la vot a social-democraților.

Încă de dimineață partidele s-au adunat în ședințe în care stabilesc mobilizarea la vot. Liberalii au avut apel de mobilizare încă de aseară, când li s-a cerut să fie deja în București, pentru a nu risca întârzieri la ora prânzului în ședința de plen.

USR a anunțat că va vota guvernul, deși există o serie de măsuri pe care Ludovic Orban și PNL nu le-au putut îndeplini în cursul săptămânii trecute, cum ar fi neputința de a trece legea alegerii primarilor în două tururi sau desființarea Secției Speciale ori abrogarea recursului compensatoriu. Absența unei majorități parlamentare de partea PNL va fi principala vulnerabilitate a Cabinetului Orban.

UDMR va vota, la rândul său, noul executiv, deși solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor, de a fi schimbați cei trei miniștri respinși la audierile în comisiile parlamentare - Florin Câțu, Violeta Alexandru și Ion Ștefan - nu a fost acceptată de Orban. În schimb, la nivel declarativ, liberalii s-au angajat că nu vor guverna prin ordonanțe de urgență sau asumarea răspunderii în Parlament, o solicitare a UDMR care va micșora simțitor capacitatea guvernului minoritar PNL de a-și pune în aplicare programul de guvernare.

PMP, partidul care a fost refuzat cu oferta de a căpăta portofolii ministeriale, va vota guvernul, iar liderul executiv al formațiunii, Eugen Tomac, continuă să solicite înființarea unui minister pentru asistență tehnică și politică acordată Republicii Moldova pentru parcursul european, mai cu seamă după rezultatul alegerilor locale de peste Prut.

Grupul minorităților din Camera Deputaților a anunțat, prin declarația liderului său, Varujan Pambuccian, că va susține noul guvern la învestire, însă există o majoritate în interiorul acestei entități care este alături de PSD.

În aceste condiții, chiar dacă va trece de votul de la învestire, guvernul Orban va avea de gestionat pentru fiecare proiect de lege sau inițiativă guvernamentală o majoritate foarte fluidă, mai cu seamă în an electoral.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG