Linkuri accesibilitate

Ucraina acuză serviciul secret militar rus de un „megaatac” cibernetic asupra guvernului și băncilor sale de date


Hackerii agenției de informații militare a Rusiei (GRU) ar putea fi în spatele unui atac cibernetic asupra serviciilor guvernamentale ucrainene, a declarat Volodimir Karasteliov, șeful interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Este cel mai mare atac cibernetic din ultimele luni, a spus Karasteliov într-o conferință de presă susținută vineri la Kiev.

Mai multe servicii guvernamentale au fost vizate pe 19 decembrie, inclusiv bazele de date ale Ministerului Justiției, a declarat viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică și ministrul Justiției, Olga Stefanișîna.

Vicepremierul a scris pe Facebook că este „cel mai mare atac cibernetic extern asupra registrelor de stat ale Ucrainei din ultima vreme”.

„Este deja clar că atacul a fost făcut de ruși cu scopul de a perturba activitatea infrastructurii de importanță critică a statului”, a spus ea.

Atacul cibernetic a avut loc în timp ce forțele rusești au atacat Kievul într-un atac masiv cu rachete balistice.

Grupul care pretinde că este responsabil pentru atac a spus într-o postare pe canalul Telegram „XakNet Team” că a vizat și serverele de rezervă din Polonia, scrie Politico.

„Inamicul încearcă să folosească această situație pentru a semăna panică în rândul cetățenilor din Ucraina și din străinătate”, a scris Stefanișîna despre războiul cibernetic.

Oficialii spun că atacul cibernetic era pregătit de câteva luni, fără a oferi alte detalii.

Ucraina a deschis o anchetă penală.

Stefanișîna a spus apoi, într-o conferință de presă, că atacul cibernetic nu a afectat funcționarea altor servicii.

Rusia a lovit Ucraina cu atacuri cibernetice constante în timpul războiului, inclusiv asupra infrastructurii energetice.

Specialiștii ucraineni lucrează pentru a restabili accesul la bazele de date, acordând prioritate registrelor de stare civilă a cetățenilor, persoane juridice și drepturi imobiliare, a spus vicepremierul ucrainean.

Întreaga operațiune ar dura aproximativ două săptămâni, a spus ea.

„Toate datele Ministerului Justiției au fost salvate. Recuperarea este în curs. Registrele și toate datele vor fi restaurate. Este o chestiune de timp", a adăugat Stefanișîna, citată de Kiev Independent.

Karasteliov a spus că SBU nu poate exclude încă posibilitatea unei scurgeri de date.

Rusia a vizat în mod regulat companii ucrainene și instituții guvernamentale cu atacuri cibernetice de la începutul invadării totale a Ucrainei, care a început pe 24 februarie 2022.

În august, un atac cibernetic masiv rus a vizat Monobank, una dintre cele mai mari bănci din Ucraina.

Direcția de informații cibernetice a Google a declarat în septembrie 2022 că grupul de hacking își „coordonează” activitatea cu informațiile militare ruse.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG