Linkuri accesibilitate

Guvern. 5.000 de lei pentru familiile victimelor incendiului de la Piatra Neamț


România - Guvernul Orban
România - Guvernul Orban

Guvernul a pregătit un proiect de hotărâre pentru ședința de guvern de vineri, la care va aproba alocarea a câte 5.000 de lei pentru familiile victimelor incendiului din 14 noiembrie, de la secția ATI a spitalului județean de urgență din Piatra Neamț.

Întregul ajutor va fi dat în limita sumei totale de 100. 000 de lei, din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2020.

„Ajutoarele de urgență (...) se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniți în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare persoană decedată ori rănită. Ajutorul (...) se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite”, se spune în proiectul de hotărâre de guvern.

Prin derogare de la legea în vigoare, pentru acordarea ajutorului de urgenţă nu se impune completarea cererii și nici efectuarea de anchete sociale.

Banii vor fi trimiși prin mandat poștal sau prin virarea lor în cont bancar. Cererea prin care se solicită acest ajutor trebuie făcută până cel târziu la data de 10 decembrie 2020.

Consiliul local Piatra Neamț a acordat pentru patru dintre cele zece familii ale victimelor de la Piatra Neamț câte zece mii de lei. Familiile celorlalte șase victime nu vor primi acești bani pentru că nu locuiesc în Piatra Neamț iar consiliul local nu poate aproba ajutoare financiare pentru familiile lor.

Zece pacienţi cu COVID-19 au murit în incendiul produs pe 14 noiembrie la secția de terapie intensivă de la spitalul din Piatra Neamț.

Medicul Cătălin Denciu, care a sărit să-și salveze pacienții, a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului și a fost transferat la un spital din Belgia.

Sâmbătă, 14 noiembrie, în jurul orei 18.30, unul dintre cele două saloane ale secției ATI de la Spitalul Județean Neamț, unde erau internați în total 16 pacienți intubați în stare gravă, din cauza Covid-19, a fost cuprins de flăcări. Până să intervină cei circa 150 de pompieri și forțe de ordine, stația fiind în apropierea spitalului, nu mai era mare lucru de făcut.

Toți cei opt pacienți ai salonului unde izbucnise incendiul erau deja morți, pe paturile lor de terapie intensivă, care au fost distruse de flăcări. Alți doi pacienți de la ATI, din celălalt salon al secției, aveau să moară la scurt timp, în timp ce așteptau să fie evacuați către Iași, la spitalul modular din Lețcani. Cei care au murit erau persoane în vârstă, afectate grav de Covid-19: șapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani.

Medicul Cătălin Denciu, care era de gardă în seara respectivă, a încercat împreună cu două asistente și un alt medic, să salveze oamenii din flăcări. Nu au reușit, pentru că incendiul a fost violent, fiind vorba de stațiile cu oxigen din secția ATI, iar flăcările aprinzându-le combinezoanele de protecție, care li s-au topit.

XS
SM
MD
LG