Linkuri accesibilitate

Guvernul vrea să se împrumute cu 5 miliarde de lei în ianuarie


Statul se împrumută lunar de la bănci, pentru a acoperi găurile de la buget.

Ministerul Finanțelor are planificate împrumuturi de 5 miliarde de lei (peste un miliard de euro), în prima lună a anului, pentru a acoperi deficitul de la buget și a refinanța datoria publică.

Statul are în plan împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei în ianuarie 2020. Din acești bani, 300 de milioane ar urma să fie atrași printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, iar 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. La această sumă se pot adăuga alte 615 de milioane de lei, prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, conform Agerpres.

Banii sunt necesari pentru refinanțarea datoriei publice și pentru finanțarea deficitului bugetar. Suma este mai mică cu 930 de milioane de lei față de cea programată în decembrie 2019.

Pe 9 ianuarie, este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 11 ianuarie 2021.

Mai sunt programate și şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 800 de milioane lei (două emisiuni), 600 de milioane lei (două emisiuni), 500 milioane lei (două emisiuni) şi 300 milioane lei (o emisiune).

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG