Linkuri accesibilitate

Haosul formularului de sosire în țară | Amenzi pentru piloți și șoferii de camioane


Membrii personalului navigant de pe aeronavele Tarom se plâng că au fost amendați de DSP deși nu au coborât din avioane.
Membrii personalului navigant de pe aeronavele Tarom se plâng că au fost amendați de DSP deși nu au coborât din avioane.

Completarea obligatorie a formularului digital de intrare în România, Passenger Locator Form (PLF) dă bătăi de cap personalului navigant de pe avioanele Tarom și șoferilor de camion care fac curse externe. Parlamentarii din Opoziție cer anularea formularului care a dus la amendarea a mii de români.

Zeci de piloți și însoțitori de zbor au aflat că trebuie să plătească amenzi de 3.000 de lei pe motiv că nu au completat formularul de intrare în țară deși, în cazul curselor scurte, ei nici nu coboară din avion. Ordonanța de urgență nu a fost modificată nici după 40 de zile.

Situația este similară în cazul șoferilor de autocamioane care au intrat în țară după data de 15 decembrie 2021. Amenzile pentru necompletarea formularului în cazul lor au fost de 2.000 de lei.

Ce presupune formularul PLF

Formularul obligatoriu de completat în contextul pandemiei de Covid conține codul numeric personal al persoanei, țara din care a plecat spre România, data plecării, punctul de trecere a frontierei prin care se face intrarea în țară, adresa la care va locui în România, numărul de telefon unde poate fi contactat și modul de călătorie, adică autovehicul, avion, autocar, vapor sau pietonal.

Ordonanța de urgență 129 din 15 decembrie 2021 nu prevede excepții, fiecare cetățean care intră în țară trebuie să completeze acest formular în termen de 24 de ore de la trecerea punctului de frontieră.

Aceasta înseamnă că personalul de pe avioanele Tarom care nu completează formularul pentru pasageri poate fi amendat ori de câte ori intră în țară.

Amendați, deși nu coboară din avion

Pe aeroport, un ofițer introduce datele în sistem, iar în mod automat, Direcția de Sănătate Publică (DSP) primește și informația dacă membrul echipajului a completat și trimis formularul respectiv.

„Multor colegi le-au venit amenzi prin poștă pentru că nu au completat PLF-urile de intrare în țară. Și nu știe nimeni, cum să procedăm, ce sa completăm, ce scriem în ele. Avem și câte două curse pe zi, Budapesta și Chișinău, de exemplu. Ce scriem acolo? E un haos. De la Poliția de Frontieră ni s-a spus că nu se ia în considerare PLF-ul completat cu România ca țara din care se pleacă. Apare căsuța roșie în sistem, roșu fiind sinonim cu amenda obligatorie. Culmea e ca noi nu coborâm din avion, nu trecem de punctul de verificare a pașapoartelor, deci practic, nu părăsim țara”, a declarat pentru Europa Liberă o stewardesă de la Tarom.

Însoțitoarele de zbor reclamă faptul că formularul este prost întocmit în cazul opririlor în tranzit
Însoțitoarele de zbor reclamă faptul că formularul este prost întocmit în cazul opririlor în tranzit

Zeci de amenzi au fost trimise deja pe adresele însoțitorilor și piloților companiei naționale. Ordonanța de urgență care reglementează acestă situație nu a fost modificată, deși au trecut 40 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

„Nu s-a rezolvat nimic, încă așteptăm de la clasa politică să ia măsuri. Avem între 20 și 30 de amenzi primite. Le-am contestat în instanță. Unele au ajuns acasă la angajații noștri târziu, lăsate pe la vecini. Pe 6 ianuarie au început să ajungă primele dintre ele. Autoritățile ne-au asigurat că vor modifica ordonanța. Am așteptat promisiunile lor cu riscul de a ieși din termenul în care puteau fi contestate. În instanța nu s-au stabilit încă termenele de judecată”, a declarat pentru Europa Liberă Alexandru Niculescu, liderul de sindicat al Tarom.

Sancțiuni pentru șoferi

În cazul șoferilor de camion situația este oarecum similară, amenda fiind de „doar” 2.000 de lei.

„Un șofer de la firmă a plătit 4 amenzi într-o lună pentru necompletarea PLF-ului. Nu am fost anunțați de introducerea acestui nou formular. Firmele de transport nu au primit nicio înștiințare. Vameșii ne-au spus că șoferii de autocamioane nu trebuie să completeze datele. Toți au primit amenzi. Știu personal 50 de șoferi amendați”, ne-a declarat patronul unei firme de transport din Slatina, Olt.

Sute de șoferi de camioane au fost amendați după ce în vămi li s-ar fi spus că nu trebuie să completeze PLF.
Sute de șoferi de camioane au fost amendați după ce în vămi li s-ar fi spus că nu trebuie să completeze PLF.

„Când am intrat în țară și i-am zis polițistului de frontieră ce am pățit, mi-a răspuns scurt: 'Nu sunt plătit să te informez pe tine'”, ne-a declarat alt șofer de autocamion care a dorit să-și păstreze anonimatul pe motiv că „ANAF-ul si ISCTR-ul sunt cele mai răzbunătoare instituții din România”.

Excepții inexistente

În aceste condiții, ministerul Sănătății ar trebui să intervină cu o altă ordonanță de urgență pentru a îndrepta caracterul general al primei norme. „Ordonanța prevede anumite excepții”, ni s-a transmis de la biroul de comunicare al ministerului.

Când am cerut să ni se prezinte aceste excepții, funcționarul a promis că revine cu un telefon când le găsește, apoi nu a mai răspuns apelurilor noastre.

Din informațiile Europa Liberă și angajați ai companiilor private care operează și care au birouri în România au fost amendați, dar reprezentanții acestora nu au dorit să comenteze .

Inițiativă politică

Deputați USR Stelian Ion și Silviu Dehelean au depus un proiect de lege la Camera Deputaților. Acesta vizează anularea amenzilor, restituirea amenzilor plătite în 30 de zile și păstrarea datelor înregistrate pentru 6 luni.

„Sunt persoane care au fost amendate și de cinci ori pentru necompletarea formularului digital la intrarea în țară. Astfel, conform informațiilor publice aproape 50.000 de persoane care au intrat în România între 25 decembrie şi 8 ianuarie au fost amendate, în total, cu 129 de milioane de lei, pentru că nu au completat acest formular. Peste 13.000 dintre amenzi au fost primite doar în Bucureşti”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege care ar putea anula amenzile date de DSP a fost depus la Camera Deputaților
Proiectul de lege care ar putea anula amenzile date de DSP a fost depus la Camera Deputaților

În plus, în document se citează o postare publică a directorului executiv al Direcției Sanitare Publice a Județului Arad, Horea Sorin Timiş care arată că instituția pe care o conduce are nevoie de voluntari pentru a face față situației de la granița pe care o deservește.

„Am emis până acum 1.745 de amenzi doar pentru judeţul Arad, fiecare de 3.000 de lei, cu posibilitatea de a se plăti jumătate din suma minimă în termenul legal de 15 zile. Este o problemă serioasă, unii au încasat mai multe amenzi pentru că au avut drumuri repetate în Ungaria sau în diferite ţări şi nu au completat formularul obligatoriu când au revenit în ţară”, se arată în documentul citat.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG