Linkuri accesibilitate

Happy-end la maternitățile Bega și Odobescu din Timișoara. Bebeluși externați, mame vindecate


Maternitatea Bega, Timișoara
Maternitatea Bega, Timișoara

Au ieșit ultimii bebeluși și mame infectate cu virusul SARS-COVID 2 de la Maternitatea Bega, unitate sanitară cu statut de COVID 19.

Toți sunt considerați vindecați, a susținut directorul clinicii, doctorul Marius Craina. L-am întrebat pentru Radio Europa liberă ce înseamnă „vindecați”, fiindcă sunt voci din lumea medicală care spun că nou-născuții nu fac boala. „Trebuie să fim prudenți cu afirmațiile din spațiul public, nu știm suficient despre infecție ca să spunem că o categorie de vârstă nu face boala. Noi am avut aici trei bebeluși confirmați, dintre care doar unul a avut o simptomatologie medie. Desigur, ei nu primesc tratamentul antiviral, ci un tratament specific pentru simptomele manifestate. Vindecat înseamnă că e monitorizat două săptămâni, testat, iar dacă două teste consecutive ies negative, atunci se consideră vindecat și poate pleca acasă. ”, ne-a declarat doctorul Craina.

Întoarcerea în familie nu înseamnă însă ridicarea restricțiilor, fiindcă recomandarea este izolarea mamei cu copilul într-o încăpere separată, alăptare cu mască, iar legătura cu tatăl și restul familiei se poate face doar indirect. Pe timpul spitalizării, mamele diagnosticate cu COVID nu au putut alăpta, dar s-a păstrat lactația pentru a putea continua după ieșire. Mamele infectate tratate la Maternitatea Bega nu au avut simptome, cu excepția uneia singure care a manifestat o formă medie cu febră, dureri, tuse. Practic, sala de terapie intensivă nu a fost folosită în această perioadă.

Folosirea corectă a echipamentului de protecție, piatra de încercare

Pregătirile pentru a primi pacienți infectați au început încă din martie, precizează directorul clinicii, când s-au cumpărat echipamente din sponsorizări și din banii donați de personal, abia după aceea au venit și de la ISU și de la Spitalul Județean. Cea mai dificilă a fost deprinderea de a folosi corect combinezoanele, echipamentul de protecție. „Am făcut zeci de exerciții cu îmbrăcarea-dezbrăcarea combinezoanelor, mai ales dezbrăcarea e esențială, ca să nu răspândim virusul. Avem și un ecran digital pe care rulează instrucțiunile. E foarte importantă disciplina într-un spital. Noi funcționăm într-o clădire veche cu o singură cale de acces, deci a trebuit să găsim o soluție când a venit ordinul ministrului pentru a ne declara unitate COVID. Am izolat complet o aripă, am amenajat sală de naștere, de operație, neonatologie, adică tot ce e necesar”, spune directorul.

Maternitatea Bega, Timișoara
Maternitatea Bega, Timișoara

Personalul medical și auxiliar de aproximativ o sută de persoane a fost împărțit în patru echipe care lucrează câte o săptămână, următoarea săptămână stă în izolare acasă sau la hotelul pus la dispoziție de autorități, iar a treia face gardă la domiciliu. Intenția e să se respecte intervalul de două săptămâni cunoscut ca perioadă de incubație, deci triajul la intrarea în clinică este respectat.Toată lumea este testată, așa se explică faptul că nu există personal medical infectat la această clinică.

Partea plină a scandalului de la Maternitatea Odobescu

Maternitatea Odobescu, de unde a pornit scandalul celor zece bebeluși infectați, se regăsește într-o cu totul altă situație decât la începutul lui aprilie. Medicul primar Gabriela Olariu, șefa Secției de Neonatologie, a declarat pentru Radio Europa liberă că, în mod paradoxal, chiar scandalul a ajutat clinica:„La început, am avut 50 de măști pentru 70 de persoane, de echipamente nici nu mai vorbim. Acum avem de toate, și teste, și măști, și combinezoane, și botoșei, și viziere, adică tot ce ne trebuie. Din personalul nostru, cele șapte persoane infectate, patru s-au întors la lucru, iar trei sunt încă acasă. Au trecut așadar prin boală, au fost tratate de doctorul Musta, apoi au stat acasă încă trei săptămâni”, a declarat șefa Neonatologiei pentru Radio Europa liberă.

Scandalul a pornit cu informația că sunt infectați cu COVID zece nou-născuți, însă opt teste s-au dovedit fals-pozitive. Au mai fost cazuri și după aceea: doi bebeluși și trei mămici au fost trimiși la unitatea COVID amenajată la clinica Bega. Însă acum se face un triaj sever la internare, gravidele sunt izolate trei zile, se repetă testul așa încât la momentul nașterii să nu apară surprize. Lehuzele își văd copiii pe ecran, li se transmit poze, pot pune întrebări la teleconferințele zilnice ținute de medici. La ieșirea din maternitate primesc indicații inclusiv în scris despre igiena obligatorie, despre purtarea măștii la alăptare, distanța de 2 metri la care trebuie așezat pătuțul, nutriție, interzicerea vizitelor, administrarea vitaminei D etc. Dealtfel, toți medicii cu care am stat de vorbă au subliniat obligația gravidelor de a face controalele prenatale periodice așa cum sunt ele programate, fiindcă ambulatoriile funcționează și pot preveni nașteri premature sau accidente.

Când se va reveni la normal

O problemă care se accentuează este scoaterea uneia din cele două clinici din circuitul maternităților. Practic, nașterile au rămas în seama clinicii Odobescu, maternitatea Bega fiind unitate COVID. „Avem 10-15 nașteri pe zi, un volum de muncă mare fiindcă circuitul este mult mai elaborat, cu precauții determinate de criza COVID, aproape că nu mai avem loc. Așteptăm să revină și clinica Bega la funcțiunea normală”, ne-a declarat doamna doctor Gabriela Olariu. Nu se știe când se va produce revocarea ordinului de ministru, mai ales că e greu de prezis când vor fi zero cazuri de infectare în maternități. Pentru moment, ambele unități sunt organizate conform cerințelor, au materiale și echipamente și sunt pregătite pentru a primi mame și nou-născuți în condiții bune.

Totuși, bâlbâielile în cazul nou-născuților insuficient protejați au avut și consecințe: a fost schimbată din funcție Olimpia Oprea, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență care include Maternitatea Odobescu, DSP a aplicat o amendă de 10.000 lei pentru absența unor măsuri de igienă în tot spitalul, iar conducerea DSP a fost și ea dată jos nu o dată, ci de două ori. Ca de obicei, așezarea în funcții s-a făcut fără prea multe criterii, însă musai cu filtru politic.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG