Linkuri accesibilitate

Mama unui nou-născut infectat la Timișoara: Se mușamalizează mult ce e acolo


Coronavirus - generic
Coronavirus - generic

O anchetă este în desfășurare la maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timișoara după ce 10 nou-născuți au fost diagnosticați cu COVID-19, în condițiile în care mamele lor au fost diagnosticate negativ la SARS-CoV-2.

În tot acest timp, părinții celor infectați se plâng de felul în care autoritățile locale au gestionat situația de criză.

Am vorbit cu colegele mele din salon, am fost patru, și la fel, au fost informate de medicii lor ginecologi. DSP-ul nu ne-a sunat absolut deloc", a declarat mama unuia dintre bebelușii afectați pentru PressAlert.

Femeia a numit toată experiența de la maternitate drept două zile în care „a trăit un film de groază”.

„Nu se purta mască. De luni, medicii au început să poarte mască și doar o parte dintre ei. Miercuri am aflat, la fel, neoficial, de la unul dintre medici, că avem în maternitate un caz cu coronavirus. La ora 7, am auzit în spital că maternitatea intră în carantină. Asistentele dim ziua respectivă au fost extraordinare. Au rezistat eroic 38 – 40 de ore, la fel fără măști, fără absolut nimic.

Miercuri la prânz ni s-a oferit un iaurt, la cină un corn cu un mini-unt, un ou fiert sau posibilitatea de a alege un corn cu o felie de parizer. Miercuri au venit, ne-au adus câte o mască, câte un sac în care ni s-a spus să punem hainele noastre și ale bebelușilor pe care le vom spăla după șapte zile, ori în maternitate, ori acasă. Miercuri ar fi trebuit să ne dea drumul, dar nu au făcut-o, au spus că vom fi testați. Au venit, miercuri, la ora zece noaptea ne-au testat pe noi, bebelușii. Joi s-a făcut dezinfectarea cu noi în spital. Ni s-au dat bebelușii în saloane, au stat cu noi în pătuț. Erau mămici care nu aveau lapte. Au stat bebelușii nemâncați cinci ore. Noi, mămicile care aveam lapte, ne-am descurcat. Celelalte nu. Plângeau, plângeau și mergeau la asistente și le spuneau 'măcar dați-ne nouă lapte praf și biberon ca să-i putem hrăni'. Nu s-a întâmplat”, a povestit femeia.

Femeia a plecat acasă cu copilul pe propria răspundere, afirmând că „nici acolo nu puteam să stăm că nu eram protejați. Dacă mai rămâneam în maternitate, cred că eram și eu pozitivă, nu doar el. Se mușamalizează mult ce e acolo. E groaznic. Două zile parcă am fost într-un film de groază. Din punctul meu de vedere, cei de la DSP nu-și fac datoria. M-am autoizolat acasă cu tatăl bebelușului și cu el. Ne-am anunțat medicii de familie, dar nu știm cât durează”.

Autorităție suspectează că virusul s-a transmis la nou-născuți de la personalul medical al maternității. Managerul Spitalului Municipal Timișoara, Olimpia Oprea, a arătat, pentru Digi24, că în maternitate au fost nouă asistente depistate pozitiv cu coronavirus și patru dintre mame.

Luni seară, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a cerut Direcției de Sănătate Publică Timișoara să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou-născuți depistați pozitiv la COVID 19.

Din primele informații, la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou-născuți pe 1 aprilie, transmite Grupul de comunicare strategică.

Testele au arătat că 10 nou-născuți au fost diagnosticați cu COVID-19, în condițiile în care mamele lor au fost diagnosticate negativ la SARS-CoV-2.

Nouă mame și nou-născuții lor au fost deja externați în perioada 2-4 aprilie, testele fiind prelucrate pe 5 și 6 aprilie, în spital rămânând internată o singură mamă.

Ministrul Tătaru a solicitat demararea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor.

XS
SM
MD
LG