Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns România „verde” pe harta Covid a Europei. Rețeta unui viral promovat de antivacciniști


Medicii spun că vaccinarea este singura modalitate prin care ne putem proteja inclusiv de varianta Omicron a coronavirusului.
Medicii spun că vaccinarea este singura modalitate prin care ne putem proteja inclusiv de varianta Omicron a coronavirusului.

O hartă a Europei întocmită pe baza datelor furnizate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost distribuită de mii de ori în mediul online. România e singura țară aflată în scenariul verde. Ce nu spun cei care promovează harta este că am ajuns aici după 20.000 de morți.

Multe conturi ale antivacciniștilor și multe site-uri care militează împotriva vaccinării au distribuit harta în care, dintre toate țările europene, numai România este verde.

Principalul mesaj care însoțește harta e că, în toate celelalte țări, populația este vaccinată în proporție de peste 80%, cum este cazul Portugaliei, în timp ce în țara noastră nu se întâmplă asta. Se face astfel o falsă conexiune între ceea ce reprezintă harta și vaccinare.

Harta intens distribuită în online este realizată după hotărârea CNSU privind țările cu risc epidemiologic, publicată vineri în urma unei ședințe care are loc săptămânal.

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost întocmită după ce CNSU a consultat datele de la Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) pentru perioada 22 noiembrie – 5 decembrie 2021.

Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru mesajele sale antivacciniste, leagă harta cu România verde de sintagma primită de români în presa din Germania - idioții Europei - în urmă cu mai mult de o lună.

Piperea nu-și amintește unde a văzut prima dată harta.

Avocatul Gheorghe Piperea este unul dintre participanții la protestele antivaccinare din ultimul an.
Avocatul Gheorghe Piperea este unul dintre participanții la protestele antivaccinare din ultimul an.

„Am distribuit-o de nervi, pentru că, acum două luni, ziariștii din Hamburg, dacă țin minte bine, ne-au calificat pe noi „idioții Europei”, pe motiv că, dacă nu ne vaccinăm noi, se infectează ei. Asta în condițiile în care, după câte observați, la ei este acum valul 5, iar la noi s-a terminat valul 4. Valul 5 este din tulpina Delta, nu din tulpina Omicron care abia a venit”, a spus Piperea.

Avocatul spune că România e verde pentru că a intervenit „redundanța”. „Cu toată facultatea în Medicină, cu toate doctoratele în imunologie, există un moment care se numește redundanță - adică un virus nu mai poate să mai aibă aceeași putere pe care o avea la vârful vârfurilor. Nenorocirea care s-a întâmplat în octombrie nu are nicio legătură cu vaccinarea”.

Un alt cont care a distribuit harta cu România „verde” este cel al senatoarei Diana Șoșoacă. Aceasta scrie la descrierea hărții că „cu cât țările sunt mai vaccinare, cu atât rata de infectare este mai mare și rata de deces în creștere”.

Contul senatoarei Diana Șoșoacă susține că infectările din celelalte țări europene sunt din cauza vaccinării masive
Contul senatoarei Diana Șoșoacă susține că infectările din celelalte țări europene sunt din cauza vaccinării masive

Un alt cont legat de credincioșii ortodocși ia peste picior vaccinarea din Portugalia.

Un cont denumit Homo Orthodoxus a distribuit și el harta fâcând referire la Portugalia.
Un cont denumit Homo Orthodoxus a distribuit și el harta fâcând referire la Portugalia.

Emilian Popovici: România este verde din cauza catastrofei prin care am trecut în ultimele două luni

Epidemiologii atrag atenția că situația României nu este nici pe departe bună, ținând cont că în ultimele două luni am avut cei mai mulți morți din toată pandemia, majoritatea fiind nevaccinați.

Medicul Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, explică, pentru Europa Liberă, că dacă România este singura țară din UE aflată momentan în scenariul roșu nu se datorează nevaccinării, ci pentru că a trecut printr-un val patru pandemic cu consecințe catastrofale pentru oameni și pentru sistemul sanitar.

„În momentul în care tulpina Delta a infectat foarte mult din ceea ce putea să infecteze, normal că acum nu mai are teren și de aceea suntem în zona verde. Dar nu trebuie lăsată garda jos pentru că știm prin ce am trecut. Sper că nu am uitat așa de repede. La noi au murit într-o săptămână câți oameni au murit la Revoluție și la Cutremurul din 77 la un loc. Dacă uităm asta, atunci vom avea o soartă cruntă”, a spus Emilian Popovici.

Epimediologul arată că situația în care este astăzi România, cu doar câteva sute de infectări pe zi, a fost în toate țările din lume care au trecut prin situații asemănătoare.

„Cel mai bine s-a văzut în statele din SUA: acolo unde au fost epidemii mari – număr mare de îmbolnăviri – a urmat o perioadă de declin, de pauză, nelegată de vaccinare, ci legată de imunitatea postinfecțioasă dobândită atâta timp cât a funcționat aceeași tulpină”, a explicat Emilian Popovici.

La fel, și în România, după un val patru cu un număr semnificativ mai mare de infectări și decese decât în restul țărilor europene, urmează o perioadă de declin.

„Din această cauză noi suntem de culoarea verde – adică în scenariul verde- la ora actuală. Nu pentru un alt fenomen, ci din cauza faptului că am trecut printr-un val foarte mare de infecții și, așa cum s-a dovedit peste tot în lume, acolo unde a fost număr uriaș de infectări – văzut prin rata de decese care în România a fost groaznică- urmează o perioadă de acalmie- așa se numește. Acum avem o acalmie după un val epidemic infiorător”, a mai spus epidemiologul.

Medicul atrage atenția că România trebuie să fie atentă la tulpina Omicron, care se răspândește cu repeziciune în țările europene, aflate în scenariu roșu pe harta distribuită masiv pe Facebook.

„Dacă apare varianta Omicron, care are alte caracteristici, lucrurile se pot schimba foarte repede în România. De aceea, nu trebuie lăsate lucrurile în voia sorții, mai ales că vine perioada de sărbători- când oamenii, pe lângă relaxările pe care le dă Guvernul, își iau și ei relaxările lor și merg la tăiatul porcului, în aglomerație, ceea ce va înseamna creșterea numărului deplasărilor, a numărului de contacte și a numărului de infectări”, a mai spus Emilian Popovici.

Octavian Jurma: Acum avem același număr de decese deși avem de 5 ori mai puține cazuri

Cercetătorul Octavian Jurma arată că folosirea acoperirii vaccinale ca justificare că suntem „verzi” nu are relevanță atât vreme cât nu ne uităm la rata deceselor din România, care arată că avem cei mai mulți morți de Covid. În România, de la începutul pandemiei, au murit 57.741 de persoane, dintre care mai mult de 20.000 în valul patru al pandemiei.

„Această dorință disperată de a demonstra că vaccinarea nu ajută la nimic se întoarce mereu împotriva noastră pentru că încurajează oamenii să nu se vaccineze și noi să rămânem cea mai neagră țară la decese”, a spus Octavian Jurma.

Acesta spune că România se află în faza în care tulpina Delta s-a epuizat și face loc tulpinii Omicron.

„Vedem că acum aceeași propagandă intră din nou în acțiune și spune că e doar o gripă. Consecințele faptului că suntem atât de verzi este că în privința deceselor suntem cea mai neagră țară. Da, România a învins și ea valul Delta prin relaxare mioritică! Dar în vârful valului patru avea 2.500 de teste per milion locuitori pe zi, 15.000 de cazuri pe zi si 468 de decese pe zi. Adică de 10 ori mai multe decese la același număr de cazuri confirmate cu de 20 de ori mai puține teste.”, mai spune Octavian Jurma.

Specialistul susține că România nu testează de fapt destul.

„Rata de testare a scăzut foarte mult în România. Acum testăm de 25 de ori mai puțin decât Austria. Și testăm cel mai puțin din Europa. Acum România are 1.500 de teste și 55 cazuri la 1 milion de locuitori pe zi (adică 1,044 de cazuri pe zi in medie) și 54 decese pe zi. Adică de același număr de decese deși avem de 5 ori mai puține cazuri”, a explicat Octavian Jurma.

Pe de altă parte, Centrul European pentru Controlul Bolilor a publicat o altă hartă în care arată în ce situații sunt țările în privința ratei de infectare la 14 zile, ratei de testare și a pozitivității, în care România nu mai este verde. Harta datează de la 9 decembrie:

O hartă cu indicatori combinați arată că România nu mai este verde
O hartă cu indicatori combinați arată că România nu mai este verde

O hartă a vaccinării în România, dată publicității luni de INSP, arată că un procent de 40.5% din populația generală este în prezent vaccinată. În același timp, 46.3% din populația eligibilă (12+ ani) și 48.5% din populație adultă (18+) este vaccinată. Capitala are o rată de vaccinare de 48.16%.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni că vaccinurile anti-COVID disponibile în România în acest moment sunt eficiente pentru prevenirea formelor severe de boală, inclusiv în cazul infecţiei cu noua tulpină Omicron, despre care se presupune că va deveni dominantă în perioada următoare.

„În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a mai spus că riscul de transmitere a bolii în cazul infecţiei cu noua variantă virală este „mult mai mare" comparativ cu tulpina virală dominantă la acest moment, de aceea este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale atunci când iau o decizie în privinţa vaccinării anti-COVID.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG