Linkuri accesibilitate

Omicron | 3 milioane de oameni s-au infectat cu nouă tulpină


Noua tulpină Omicron a schimbat regulile de călătorie în multe țări, prin introducerea unor teste obligatorii.
Noua tulpină Omicron a schimbat regulile de călătorie în multe țări, prin introducerea unor teste obligatorii.

Tulpina Omicron se răspândește cu repeziciune în întreaga lume, până în prezent fiind confirmate peste 3 milioane de cazuri. Specialiștii nu au concluzii ferme, dar țările continuă să aplice măsuri riguroase pentru a-i evita răspândirea.

Epidemiologul Anthony Fauci, coordonatorul eforturilor anti-Covid din Statele Unite, spune că este însă prea devreme pentru o concluzie generală, dar datele de până acum sugerează că este posibil ca noua tulpină să nu provoace o boală mai gravă decât tulpina Delta.

„Trebuie să fim atenți înainte de a decide că este mai puțin severă sau chiar că nu provoacă o boală gravă, comparabilă cu Delta. Dar până acum, semnalele sunt relativ încurajatoare în ceea ce privește severitatea. Din nou, nu trebuie să tragem concluzii până când nu vom obține mai multe date”, a spus Anthony Fauci, potrivit CNN.

Până acum, Omicron a fost detectată în cel puţin 38 de ţări şi niciun deces nu a fost asociat, deocamdată, infecţiei cu aceasta, potrivit datelor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii până marți, în 7 decembrie.

Experții de la OMS au avertizat că poate dura săptămâni pentru a determina cât de infecţioasă este această nouă tulpină, dacă provoacă forme mai grave de boală şi cât de eficiente sunt tratamentul şi vaccinurile împotriva ei.

Ceea ce se știe sigur este că peste 3 milioane de oameni s-au infectat cu această nouă tulpină, iar epidemiologii spun că e posibil să cauzeze mai mult de jumătate dintre cazurile descoperite în Europa în următoarele luni.

Virologul Ian Mackay de la Universitatea Queensland a declarat la Al Jazeera că pandemia ar putea fi oprită prin vaccinarea populațiilor sărace ale lunii.

„Sentimentul meu este că nu ar trebui să închidem granițele după această tulpină – cu excepția cazului în care această variantă este cu adevărat mult mai rea decât credem la prima vedere”, a spus Ian Mackay.

Simptomele date de tulpina Omicron sunt mai ușoare decât cele de la Delta.
Simptomele date de tulpina Omicron sunt mai ușoare decât cele de la Delta.

Expertul a arătat că reacția țărilor față de Omicron a fost la fel ca în 2020, când oamenii nu știau prea multe despre coronavirus. „În acest moment avem o populație destul de bine vaccinată în unele părți ale lumii. Acele părți ale lumii, în special cele care au fost vaccinate, sunt la fel de sigure pe cât vor fi și de acum încolo”, a arătat virologul.

Un alt expert, Roberto Bruzzone, co-director al Institutului de Cercetare HKU-Pasteur din Hong Kong, a declarat pentru Al Jazeera că reacția la Omicron a fost nejustificată pe baza datelor disponibile. „Este ca și cum un șofer care învață se oprește de fiecare dată când vede un pieton pășind spre o bordură sau o mașină care oprește puțin peste linie la o răscruce de drumuri”, a argumentat expertul.

Când ar putea veni finalul pandemiei? Când măsurile pandemice vor fi „atât de fluide și eficiente încât abia ne vom da seama de tranzițiile dintre sezoane, iar vaccinurile vor fi capabile să protejeze în fața oricărei tulpini”, a răspuns Roberto Bruzzone.

The Guardian îl citează pe dr. Jeffrey Barre, directorul Institutul de genomică Wellcome Sanger, care este de acord că Omicron va înlocui Delta, cel puțin în Marea Britanie, dar este o chestiune de câteva săptămâni.

„Cred că acum putem spune că această tulpină se răspândește mai repede în Marea Britanie decât varianta Delta și asta cred că nu era clar până de curând”, a spus Jeffrey Barre, care a adăugat că Omicron pare să fie mai puțin gravă în cazul persoanelor vaccinate.

„Este într-adevăr mult prea devreme pentru a spune cum este această tulpină”, a arătat Barre.

„Până acum nu am văzut foarte multe cazuri severe de Omicron, iar acest lucru se datorează faptului că cei vaccinați au o anumită imunitate și este o veste bună că nu au făcut forme severe, dar cred că este prea curând să presupunem că, în principiu, Omicron este mai blând decât Delta”, a adăugat expertul.

În aeroporturile din toată lumea pot fi văzuți oameni care poartă echipamente de unică folosință de frică să nu se infecteze cu Covid.
În aeroporturile din toată lumea pot fi văzuți oameni care poartă echipamente de unică folosință de frică să nu se infecteze cu Covid.

Profesorul Tim Spector, care conduce studiul Zoe Covid Symptom, a spus la BBC că, deși în prezent există doar 336 de cazuri confirmate de Omicron în Marea Britanie, numărul adevărat este probabil de cel puțin 1.000 până la 2.000.

Spencer a arătat că noua tulpină poate fi detectată doar de 30-40% din testele PCR făcute în toată țara. În schimb, simptomele de la Omicron par, momentan, a fi mai asemănătoare mai degrabă cu o răceală decât cu simptomele clasice de Covid, care presupuneau febră, o tuse puternică și continuă sau o pierdere a simțului gustului și mirosului.

În Africa de Sud, 19% dintre infectați erau copii până în 9 ani

Un raport al Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud, publicat sâmbătă, sugerează că tulpina ar putea provoca o infecție mai ușoară. Studiul arată că majoritatea pacienților infectați cu Omicron nu erau dependenți de oxigen, așa cum se întâmpla în valurile anterioare ale pandemiei.

Cu toate că au analizat un număr mic de pacienți, experții au observat că profilul de vârstă este diferit de valurile anterioare. Astfel, din analiza celor 166 de pacienți internați în spital între 14 și 29 noiembrie, experții au constatat că „profilul de vârstă a diferit semnificativ față de ultimele 18 luni”, iar acum mult mai mulți adulți și copii mai tineri sunt internați în spital.

„În ultimele două săptămâni, nu mai puțin de 80% dintre cei internați au avut vârsta sub 50 de ani. Nouăsprezece la sută erau copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 9 ani, iar cel mai mare număr de internări a fost în grupa de vârstă 30-39 de ani, reprezentând 28 la sută din total”, se arată în raport, potrivit CNBC.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG