Linkuri accesibilitate

Hersonul se pregătește de un atac rusesc masiv după o noapte de bombardamente


 Atacurile asupra Hersonului au crescut considerabil săptămâna aceasta, cu 23 de persoane ucise în urma atacurilor rusești în regiune, de miercuri, inclusiv un bombardament asupra unui supermarket în care au fost ucise opt persoane.
Atacurile asupra Hersonului au crescut considerabil săptămâna aceasta, cu 23 de persoane ucise în urma atacurilor rusești în regiune, de miercuri, inclusiv un bombardament asupra unui supermarket în care au fost ucise opt persoane.

Locuitorii Hersonului, din sudul Ucrainei, se aprovizionează cu mâncare și apă după încă o noapte de bombardamente grele. Cei mai mulți oameni au rămas în case sau au mers la adăpost, înainte ca orașul să fie închis din cauza intensității atacurilor rusești.

Alții spun că și-au trimis familiile în afara orașului sau s-au mutat în locuri mai sigure, mai departe de râu, pentru că anticipează un atac extrem de dur al rușilor în zilele următoare după ce forțele ucrainene și-au intensificat bombardarea pozițiilor rusești.

Atacurile asupra Hersonului au crescut considerabil săptămâna aceasta, cu 23 de persoane ucise în urma atacurilor rusești în regiune de miercuri, inclusiv un bombardament asupra unui supermarket în care au fost ucise opt persoane.

Există tot mai multe speculații cu privire la momentul mult-așteptat al contraofensivei ucrainene de primăvară, despre care oficialii au sugerat că ar putea fi iminentă.

„Trăim în partea de nord a orașului, cât de departe poți de râu. Nu am putut dormi noaptea trecută”, a declarat joi dimineață, Andrei Vanin, de 54 de ani, pentru The Guardian.

„Până la ora 1 dimineața a fost un zgomot înfiorător de la foarte multe bombardamente. După ora 1 dimineața a fost o pauză și am încercat să dormim, apoi la 4.30 dimineața artileria ucraineană a început să bombardeze pozițiile rusești de pe malul stâng”, povestește Andrei.

„Ieri a trebuit să ies prin oraș. Conduc de-a lungul orașului. Eram lângă unul dintre locurile care au fost bombardate. Era ca și cum ai merge pe o lamă de ras. Acum nu mai vreau să ies din casă. De mâine seară vom fi supuși unei interdicții anunțate de autorități. Primul lucru este siguranța, dar presupun că asta are ceva de-a face cu contraofensiva.

„În acest moment este liniște în cartierul meu. Ieșim să cumpărăm apă de băut și pâine. Sunt câteva piețe mici în apropiere, dar o vom face repede, cam într-o jumătate de oră, din cauza bombardamentelor.”

Katerina Simonova, care locuiește în centrul orașului, a avut un bar înainte de război și acum lucrează la universitatea tehnică. Ea a spus: „Au fost multe bombardamente (...) tot apartamentul se zguduia. Am coborât la subsol pentru o vreme după ce a început la ora 22.00.”

„Bănuim că vor începe din nou astăzi. Acum închid orașul și cred că înseamnă că urmează ceva mare. Avem suficientă mâncare și apă și mi-am trimis părinții din Herson, așa că suntem doar eu și soțul meu. Chiar dacă abia mâine seară începe restricția, majoritatea oamenilor au decis să rămână acasă. E chiar înfricoșător să ieși afară. Dar este și foarte înfricoșător să stai acasă.”

Olexandr Tolokonnikov, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Herson, a declarat că „ieri a fost o zi grea. Ultimul raport pe care l-am avut a fost că o femeie de 89 de ani a fost ucisă la ora 20.00, dar de atunci nu am mai auzit de victime.”

Descriind scopul stării de acces și al închiderii orașului, el a spus că a fost concepută ca o măsură care vizează „sabotorii” care ar permite forțelor armate ucrainene să lovească pozițiile rusești pe malul îndepărtat al râului Nipru.

„În primul rând, este o măsură anti-sabotori, dar și în această perioadă forțele armate ucrainene pot lovi forțele ruse care bombardează orașul. Dacă oamenii sunt în case, armata poate lucra liber”, a spus el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG