Linkuri accesibilitate

Oficial japonez, la comemorarea de la Hiroshima: Dezarmarea nucleară nu e un ideal, ci o temă presantă


Imagine de la ceremonia de comemorare a victimelor atacului cu bomba atomică de la Hiroshima, din 6 august 1945, la 79 de ani de la acel moment, marți 6 august 2024.
Imagine de la ceremonia de comemorare a victimelor atacului cu bomba atomică de la Hiroshima, din 6 august 1945, la 79 de ani de la acel moment, marți 6 august 2024.

Ceremonia de comemorare a 79 de ani de la lansarea bombei atomice de la Hiroshima, în 6 august 1945, a avut loc marți în metropola japoneză. Oficialii orașului și ai regiunii au transmis mesaje de descurajare a înarmării nucleare. Dezarmarea nucleară este, potrivit lor, nu un ideal, ci o temă presantă.

Primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a declarat marți, 6 august, că războaiele din Ucraina și Gaza adâncesc frica și neîncrederea de la nivel mondial, la aniversarea a 79 de ani de la bombardamentul atomic care a devastat orașul japonez, transmite Agenția France Presse (AFP).

El a ținut un discurs sobru, lângă monumentul comemorativ ridicat în amintirea celor aproximativ 140.000 de victime ale atacului nuclear american, de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, din 6 august 1945.

„Invazia prelungită a Ucrainei de către Rusia și înrăutățirea situației dintre Israel și Palestina provoacă viețile a nenumărați oameni nevinovați și distrug viața obișnuită”, a transmis primarul orașului Hiroshima, care numără astăzi aproximativ 1,2 milioane de locuitori. Este capitala regiunii cu același nume.

„Aceste tragedii globale adâncesc neîncrederea și teama în rândul națiunilor, întărind presupunerea opiniei publice că pentru a rezolva problemele internaționale trebuie să ne bazăm pe forța militară, pe care (de fapt) ar trebui să o respingem”, a mai spus oficialul nipon.

Porumbei lansați spre cer, la ceremonia de comemorare a 79 de ani de la atacul cu bomba atomică de la Hiroshima, din 6 august 1945.
Porumbei lansați spre cer, la ceremonia de comemorare a 79 de ani de la atacul cu bomba atomică de la Hiroshima, din 6 august 1945.

La ceremonia de marți au participat înalți oficiali japonezi, în frunte cu premierul Fumio Kishida. Cu toții au fost îmbrăcați în costume negre, s-au închinat și au depus coroane de flori la monumentul comemorativ, mai notează AFP.

Cei aproximativ 50.000 de participanți au ținut un moment de reculegere la ora locală 8:15, ora la care, în urmă cu 79 de ani, forțele americane au lansat bomba atomică asupra orașului, descrie Associated Press (AP).

La eveniment nu au fost invitați reprezentanți ai Rusiei și ai Belarusului, pe fondul războiului declanșat de Kremlin în Ucraina.

Ambasadorul Israelului a participat, însă reprezentanți ai Palestinei nu au fost invitați - cutuma aplicată și în trecut.

În schimb, ambasadorul israelian nu a fost invitat la ceremonia care va avea loc la Nagasaki - al doilea oraș lovit cu bomba atomică în august 1945, la câteva zile după Hiroshima - după cum a scris Serviciul din Republica Moldova al Europei Libere.

Dezarmarea nucleară „nu e un ideal, ci o temă presantă!”

Oficialii niponi i-au îndemnat marți pe liderii mondiali să înceteze să se bazeze pe armele nucleare prin descurajare și să ia măsuri imediate pentru abolirea lor.

Acest lucru ar trebui privit, potrivit lor, nu ca ideal, ci pentru a elimina riscul unui război atomic pe fondul conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu și a tensiunilor în creștere în Asia de Est, transmite Associated Press (AP).

Pe lângă pledoaria anti înarmare nucleară a primarului Hiroshimei, guvernatorul regiunii, Hidehiko Yuzaki, a atras atenția la rându-i că națiunile posesoare de arme nucleare și cele care susțin descurajarea atomică „ignoră în mod deliberat faptul că odată ce oamenii au inventat o armă, au folosit-o fără excepție”.

„Atâta timp cât vor exista arme nucleare, ele vor fi cu siguranță folosite din nou cândva”, a spus Yuzaki în discursul său la Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima.

„Abolirea armelor nucleare nu este un ideal de realizat în viitor. În schimb, este o temă presantă și reală în care ar trebui să ne angajăm cu disperare în prezent, din moment ce problemele nucleare implică un risc iminent pentru supraviețuirea umană”, a mai spus el.

„Clopotul păcii” a răsunat marți, 6 august la ceremonia de comemorare de la Hiroshima și a marcat un moment de reculegere, la aceeași la care a fost lansată bomba atomică în urmă cu 79 de ani.
„Clopotul păcii” a răsunat marți, 6 august la ceremonia de comemorare de la Hiroshima și a marcat un moment de reculegere, la aceeași la care a fost lansată bomba atomică în urmă cu 79 de ani.

Pe de altă parte, premierul Fumio Kushida a spus că conflictele globale și părerile împărțite cu privire la abordarea dezarmării nucleare fac atingerea acestui obiectiv „cu atât mai dificil.”

El s-a angajat să facă tot posibilul pentru a urmări „măsuri realiste și practice” pentru a da un impuls în acest sens comunității internationale.

Totuși, criticii premierului spun că este o promisiune lipsită de conținut, deoarece Japonia se bazează pe umbrela nucleară a SUA pentru protecție și și-a extins rapid capacitățile militare, transmite AP.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida (în stânga) în timpul ceremoniei de depunere de coroane de flori, la evenimentul de comemorare a victimelor de la Hiroshima.
Premierul Japoniei, Fumio Kishida (în stânga) în timpul ceremoniei de depunere de coroane de flori, la evenimentul de comemorare a victimelor de la Hiroshima.

Statele Unite și alți aliați regionali și-au accentuat cooperarea în domeniul securității ca răspuns în fața unei Chine mai agresive, respectiv la amenințările nucleare și cu rachete, în creștere, din Coreea de Nord, subliniază agenția de presă.

Japonia a căutat astfel o protecție mai puternică din partea SUA, prin prisma capacităților nucleare ale Washingtonului.

Pe de altă parte, ceremonia de comemorare de marți vine la câteva zile după ce Japonia și SUA au reafirmat angajamentul Washingtonului de „descurajare extinsă” în privința armelor nucleare, pentru a-și proteja aliatul asiatic, remarcă AP.

Potrivit agenției de presă, acest lucru reprezintă o schimbare în privința părții nipone, comparativ cu reticența din trecut a Japoniei de a discuta deschis această problemă sensibilă, în condițiile în care este singura țară din lume care a suferit atacuri atomice.

Peste 210.00 de victime în două orașe

Bomba atomică lansată de Statele Unite asupra Hiroshimei pe 6 august 1945 a distrus orașul, ucigând 140.000 de oameni.

O a doua bombă lansată trei zile mai târziu asupra orașului Nagasaki a ucis încă aproximativ 70.000 de persoane.

Japonia s-a predat pe 15 august 1945, punând astfel capăt celui de-al doilea război mondial și agresiunii Japoniei de aproape jumătate de secol din Asia, subliniază AP.

Atacurile nucleare americane din urmă cu opt decenii reprezintă încă un obiect de dispută, inclusiv în rândul istoricilor, notează serviciul din Republica Moldova al Europei Libere.

Unii spun că ar fi salvat vieți grăbind sfârșitul războiului, căci Japonia a capitulat la câteva zile după ele. Alții spun însă că atacurile au fost disproporționate, omorând nejustificat oameni nevinovați, adesea în chinuri groaznice și îndelungate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG