Pentru președintele rus Vladimir Putin, războiul dintre Israel și Hamas nu diferă de orice altă criză din lume: o ocazie de a promova obiectivele Rusiei în invazia Ucrainei, spune fostul magnat al petrolului și activist al opoziției ruse Mihail Hodorkovski.
„Ei nu sprijină pe nimeni implicat în acest conflict", afirmă Hodorkovski despre oficialii de la Kremlin. „Ei sunt pentru haos. Putin are nevoie astăzi de haos pentru a obține ceea ce vrea din apele din ce în ce mai tulburi ale conflictelor actuale. Iar ceea ce vor ei este să nu piardă în Ucraina."
„Putin creează haos peste tot unde poate pentru a le abate atenția oamenilor, pentru a pune mâna pe resurse, pentru a distrage atenția politicienilor și pentru a putea să-și termine treaba murdară începută în Ucraina”, a afirmat el într-un interviu acordat Current Time, rețeaua de limbă rusă coordonată de RFE/RL în cooperare cu VOA.
Putin, a spus el, „nu are niciun interes personal în privința grupării Hamas”. „Dar are un interes personal, un interes practic în destabilizarea situației", a adăugat Hodorkovski.
„Nu contează dacă este vorba despre Hamas sau Hezbollah, dacă este vorba despre situația din Israel sau despre vreun conflict din Balcani. Nu contează. Ceea ce contează este ca atenția marilor actori mondiali să fie deturnată”.
„Ilegitim și criminal”
Fost cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost arestat în 2003 sub acuzații de fraudă despre care spune că au fost inventate de Putin și aliații săi pentru a-l pedepsi pentru activitatea politică, pentru a-i pune la respect pe magnații influenți ai acelui moment și pentru a trece activele petroliere ale companiei sale, Yukos, în mâinile statului.
El a petrecut mai bine de un deceniu în închisoare înainte de a fi grațiat și scos din țară, în decembrie 2013.
De atunci, a locuit la Londra și a finanțat diverse proiecte menite să promoveze democrația în Rusia. În aprilie, el s-a aflat printre cele aproximativ 50 de personalități importante din opoziția rusă care au semnat o declarație comună prin care denunțau invadarea Ucrainei și spuneau că guvernul lui Putin este „ilegitim și criminal”.
În vârstă de 60 de ani, Hodorkovski neagă că ar avea ambiții politice în Rusia și se descrie ca fiind „o figură publică”, un „influencer”.
„Sunt persoana nevoită să întrebe în permanență: Băieți, cum vreți să trăiți? Nu eu vreau să trăiesc aici, ci voi”, a spus el.
„Suntem practic la câteva luni distanță”
Predispoziția lui Putin pentru haos, a susținut Hodorkovski, a creat „o situație periculoasă” la nivel mondial.
„Ceea ce ne apropie de un război mondial este faptul că violența internațională pare să fi devenit norma”, a spus el. Înainte ca Rusia să declanșeze scurtul război împotriva Georgiei în 2008, lumea se mai putea îngrozi în fața războiului. Acum, le-a spus Hodorkovski reporterilor de la Current Time, „opinia publică s-a obișnuit cu el”.
„Dacă încetăm să prețuim viața umană, bineînțeles că ceasul unei apocalipse nucleare sau al unei apocalipse mondiale în general se apropie de miezul nopții”, a spus el în interviul acordat la Praga pe 13 octombrie.
În Occident s-a discutat mult despre „oboseala față de războiul din Ucraina", analiștii fiind de părere că, pentru a obține ceea ce ar putea numi o victorie în războiul declanșat acum 600 de zile, Putin nu poate decât spera ca sprijinul internațional pentru Kiev să se stingă, privând Ucraina de ajutorul și armele de care are nevoie pentru a respinge invazia rusă.
Dar Hodorkovski susține că oboseala față de Ucraina sau oboseala războiului este o potențială problemă internă și pentru Putin. Până acum, susține el, în ciuda morții a zeci de mii de soldați ruși, a impactului sancțiunilor occidentale și a costurilor economice ale războiului și ale ocupării unor porțiuni din teritoriul ucrainean, „nu avem încă această stare de spirit”. „Domnește tăcerea”, a spus el. „De ce? Motivul este că Putin scoate bani din buzunar. Faptul că plătește, din păcate, a fost o comunicare destul de eficientă cu publicul."
Plățile către mercenari și către familiile celor uciși sau răniți, a spus HodorkovskI, au făcut războiul „acceptabil” pentru mulți ruși săraci.
„Cât va mai dura până va deveni inacceptabil?", se întreabă el. „Experiența istorică arată că, la aproximativ doi ani după începerea unui război, oamenii încep să se simtă obosiți. Cred că suntem literalmente la câteva luni distanță de momentul în care oamenii din Rusia vor începe să simtă această oboseală. Dar rămâne o mare întrebare: unde se va simți mai întâi oboseala: în Rusia sau în Occident?”
Putin nu poate câștiga războiul din Ucraina așa cum și-ar dori, subliniază Hodorkovski, deoarece, chiar dacă ar învinge Kievul, ar ține sub ocupație o țară devastată a cărei populație îl urăște în proporție covârșitoare, confruntându-se cu probabilitatea unor sancțiuni permanente paralizante. Într-un fel sau altul, Hodorkovski este încrezător, războiul se va încheia cu înfrângerea „Rusiei putiniste, a regimului Putin”. „Din punct de vedere strategic, Putin nu poate câștiga acest război”, a spus el.
Lecții din rebeliunea lui Prigojin
Timp de mulți ani, menținerea lui Putin la putere s-a bazat, pe de-o parte, pe armata Rusiei și pe agențiile sale de securitate - așa-numiții siloviki - și, pe de altă parte, pe percepția că majoritatea rușilor îl susțin, a spus Hodorkovski. Cu toate acestea, scurta rebeliune din iunie a celebrului grup de mercenari Wagner și a liderului acestora, acum decedat, Evgheni Prigojin, a arătat că ambii piloni ar putea fi șubrezi.
„Revolta lui Prigojin a arătat fără doar și poate că armata nu îl susține pe Putin", a declarat Hodorkovski. „Vă amintiți cum au înaintat forțele lui Prigojin spre Moscova ca un cuțit prin unt? Cum s-au dat toate unitățile militare la o parte?"
„Și nici poporul nu l-a susținut”, a continuat el. „Am văzut cum oamenii din Rostov-pe-Don îi escortau pe mercenarii grupului Wagner ca să nu îl apere nimeni pe Putin."
Hodorkovski a precizat că, la Rostov, nu a fost nimeni să iasă să susțină guvernul sau să-și exprime dezaprobarea față de cei care acționau împotriva Kremlinului. „Ar fi fost de înțeles dacă unii oameni ar fi ieșit cu flori și aparate de fotografiat, în timp ce alții ar fi ieșit cu cărămizi și sticle”, spune el. „Atunci ar fi fost clar că o parte a societății susține autoritățile actuale și o parte nu. Dar celor mai mulți oameni pur și simplu nu le-a păsat deloc. Sau, mai degrabă, au fost mulțumiți de revoltă”.
Deși Hodorkovski nu a făcut predicții exacte cum s-ar putea sfârși era Putin în Rusia, el a prezis că tranziția va fi lungă și dificilă.
„Vor trece cel puțin cinci ani până când forțele democratice vor putea fi în măsură să conducă țara după plecarea lui Putin”, a spus el. „Chiar dacă Putin pleacă mâine-poimâine, vor exista cutremure și fluctuații o perioadă de timp", a spus Hodorkovski. „Iar ceea ce va veni imediat după el va arăta foarte rău.”