Linkuri accesibilitate

Hunter Biden, acuzat de procurori că ar fi fost plătit de Puiu Popoviciu pentru a influența, din SUA, o anchetă penală din România


Hunter Biden este acuzat în două dosare în SUA, unul privind cumpărarea ilegală a unei arme, iar cel de-al doilea legat de evaziune fiscală.
Hunter Biden este acuzat în două dosare în SUA, unul privind cumpărarea ilegală a unei arme, iar cel de-al doilea legat de evaziune fiscală.

Procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală al lui Hunter Biden îl acuză pe fiul președintelui Joe Biden că ar fi acceptat plăți de la un om de afaceri român, care ar fi Gabriel „Puiu” Popoviciu, pentru a influența agenții guvernamentale SUA cu privire la o anchetă penală din România, în care omul de afaceri este acuzat de corupție.

Procurorii care instrumentează dosarul penal de evaziune fiscală care îl vizează pe Hunter Biden îl acuză pe fiul președintelui SUA, Joe Bidden, că ar fi acceptat plăți de la un om de afaceri român care a încercat să „influențeze agențiile guvernamentale americane” în legătură cu o anchetă penală în România, scrie agenția de presă Reuters.

Departamentul de Justiție al SUA a prezentat proba în dosarul deschis la tribunalul federal din Los Angeles, California, unde Hunter Biden urmează să se înfățișeze instanței în 9 septembrie, sub acuzațiile de evaziune fiscală. El a pledat nevinovat în proces, notează agenția de presă.

Reuters citează ABC News, care menționează că acuzația prezentată de procurori se referă la omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cunoscut în România ca Puiu Popoviciu, menționat în dosar doar cu inițialele, G.P.

Agenția de presă subliniază că nu a putut verifica dacă inițialele menționate se referă într-adevăr la Puiu Popoviciu.

Care este acuzația procurorilor

De asemenea, nici avocații lui Hunter Biden, nici procurorii nu au răspuns solicitărilor imediate, ale agenției de presă, de a comenta informațiile. Casa Albă a refuzat să comenteze, în timp ce Gabriel Popoviciu nu a putut fi contactat la ora aflării informațiilor, menționează Reuters.

Procurorii au precizat în dosar că ar urma să prezinte dovezi conform cărora Hunter Biden și un asociat de afaceri „au primit compensații bănești de la un director străin care încerca să influențeze politica și opinia publică a SUA și să determine SUA să investigheze ancheta românească care îl viza pe G.P. în România."

Hunther Biden și asociatul său erau preocupați ca lobby-ul pe care urmau să îl facă ar putea să aibă conotații politice legate de tatăl său, vicepreședinte al SUA și ar fi încercat să ascundă astfel activitățile depuse pentru Popoviciu, notează Reuters.

Potrivit ABC News, citat de News.ro, acuzația lansată de procurori, de la biroul procurorului special Daniel Weisz, menționează că banii primiți de Hunter Biden ar fi presupus ca acesta să încerce să "influenţeze agenţiile guvernamentale americane."

Acuzația procurorului special ar face referire la demersurile lui Hunter Biden făcute în numele lui Gabriel Popoviciu, „un român înstărit despre care procurorii spun că l-a angajat pe fiul preşedintelui pentru o activitate juridică la sfârşitul anului 2015”, scrie ABC News, menționând că Popoviciu se confrunta la momentul respectiv cu acuzaţii de corupţie în ţara sa natală, conform News.ro.

Potrivit procurorilor, Hunter Biden şi doi parteneri de afaceri ar fi împărţit mai mult de 3 milioane de dolari plătiţi de Popoviciu între noiembrie 2015 şi 2017.

Biroul procurorului special a făcut o referire succintă la colaborarea lui Hunter Biden cu Popoviciu şi în actul de acuzare din decembrie, însă declaraţia de miercuri a fost prima în care procurorii au sugerat că Hunter Biden a fost remunerat în calitate de lobbyist, mai noteazză ABC News, conform sursei citate.

În dosarul de evaziune fiscală deschis în decembrie pe numele lui Hunter Biden, acesta este acuzat că nu ar fi plătit taxe de 1,4 milioane de dolari datoraţi ca impozite între 2016 şi 2019, cheltuind în schimb milioane de dolari pe droguri și echipamente hi-tech, amintește Reuters.

Procesul de evaziune fiscală este programat să înceapă efectiv la începutul lunii septembrie.

În iunie 2024, Hunter Biden a fost găsit vinovat într-un alt dosar, pentru toate cele trei acuzații legate de achiziționarea unui revolver în 2018. Tot atunci, jurații au stabilit că a mințit când a fost întrebat dacă consumă droguri, după cum a scris Europa Liberă.

Cum l-ar fi ajutat Hunter Biden pe Popoviciu

Referitor la dosarul de evaziune fiscală, Europa Liberă a scris în decembrie 2023 că numele lui Hunter Biden a fost în centrul mai multor investigații conduse de James Comer, președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților.

Un memorandum prezentat în Camera Reprezentanților din SUA în mai 2023 menționa o serie de tranzacții financiare care sugerau că firmele lui Hunter Biden ar fi primit bani de la cetățeni români și chinezi, pe vremea când tatăl său, Joe Biden, era vicepreședintele SUA.

Chiar dacă documentul nu ajunsese pe masa procurorilor - cel puțin la acea dată - menționa aspecte similare cu cele semnalate de procurori în privința legăturii lui Hunter Biden cu Puiu Popoviciu.

Potrivit memorandumului, tranzacțiile lui Biden junior af fi ajuns și în România la omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu, cunoscut sub numele de Puiu Popoviciu.

Din memorandum reiese că Hunter Biden, prin firma lui de avocatură, a fost angajat de Puiu Popoviciu în 2015, iar plățile ar fi venit în urma acestui contract. Banii ar fi trebuit virați în conturile firmei de avocatură a lui Hunter și nu în cele ale partenerului său de afaceri, menționează raportul, care nu explică însă natura exactă a afacerilor dintre cei doi.

Jurnaliștii de la Daily Mail au aflat însă motivul pentru care Puiu Popoviciu l-ar fi angajat pe Hunter Biden, mai exact pentru a scăpa de închisoare.

Biden jr. promitea să influențeze soarta omului de afaceri român în dosarul de corupție care îl viza, prin intermediul unui fost director FBI.

În presă au ajuns informații pe această temă după ce au fost recuperate date dintr-un laptop utilizat de Hunter Biden și aruncat.

Conform e-mailurilor obținute, Hunter Biden l-ar fi contactat, în iunie 2016, pe fostul director FBI Louis Freeh în legătură cu speța lui Puiu Popoviciu.

Într-un e-mail din 18 iunie 2016, Hunter Biden i-a transmis lui Freeh – pe atunci partener la firma de avocatură Freeh, Sporkin & Sullivan din Delaware – că el crede că Popoviciu este „un om bun, care este foarte prost tratat de un sistem de justiție românesc suspect”.

Freeh s-ar fi arătat dispus să intervină și el în sprijinul lui Popoviciu și ar fi întreprins mai multe demersuri în acest sens.

În cele din urmă Puiu Popoviciu a fost condamnat, în 2017, la șapte ani de închisoare pentru corupție, în Dosarul Băneasa, dosarul fiind deschis de DNA pentru că acesta ar fi cumpărat terenurile fermei Băneasa sub prețul pieței.

Totuși, în 12 iulie 2024, Curtea de Apel București a anulat în 12 iulie 2024 condamnarea omului de afaceri, pe motiv că fapta nu există. Decizia putea fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.

Aminti, după decizia primei instanțe, din 2017, omul de afaceri român a fugit în Marea Britanie înainte de pronunțarea sentinței. Instanțele britanice au refuzat extrădarea sa.

După ce Curtea de Apel București a admis în 2023, cererea de revizuire a cazului făcută de apărarea lui Popoviciu și a dispus rejudecarea dosarului, mandatul european de arestare emis pe numele lui Popoviciu a fost retras, iar justiția londoneză a respins definitiv extrădarea omului de afaceri în România.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG