Linkuri accesibilitate

Inițiativa celor Trei Mări | Principalele proiecte care vizează România în transporturi, energie și  digitalizare


Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, o conferință de presă comună cu Președintele Bulgariei, Rumen Radev, al Poloniei, Andrzej Duda, și al Letoniei, Egils Levits, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări (Sofia, Republica Bulgaria).

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Sofia, la finalul celui de-al șaselea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), că există un nivel ridicat de așteptare din partea cetățenilor celor 12 țări membre pentru pași concreți în domeniile de bază ale inițiativei - transport, energie și digitalizare.

Inițiativa, din care fac parte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia își propune dezvoltarea economică a economiilor din aceste țări acestora prin interconectivitatate în cele trei domenii principale.

Inițiativa I3M propune zeci de proiecte comune în cele trei domenii prioritare: energie, transport, digitalizare.
Inițiativa I3M propune zeci de proiecte comune în cele trei domenii prioritare: energie, transport, digitalizare.

Energie

În domeniul energiei, România susține, printre altele proiectul BRUA, gazoduct menit să asigure accesul la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. În acest proiect mai sunt implicate Bulgaria, Ungaria și Austria, iar o primă fază a proiectului a fost finalizată în România, în noiembrie anul trecut.

În tronsonul românesc al conductei BRUA au fost investite 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro printr-un grant acordat de Comisia Europeană. Brua in Romania
În tronsonul românesc al conductei BRUA au fost investite 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro printr-un grant acordat de Comisia Europeană. Brua in Romania

BRUA asigură „capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an înspre sau din Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an înspre sau din Ungaria". Tot în domeniul energiei, România este implicată și întru-un proiect propus de Ungaria, realizarea, până în octombrie 2022 a unui coridor de gaze România – Ungaria – Slovacia.

Transporturi

În privința transporturilor, România este parte a proiectului Via Carpatica, unul dintre cele mai mari proiecte de autostradă din Europa. Alături de România, în acest proiect, care a fost propus de Polonia, mai fac parte câteva țări participante la I3M: Ungaria, Bulgaria, Lituania, Polonia și Slovacia. La proiectul care își propune crearea unui coridor de transport din nordul până în sudul continentului european mai participă Grecia și Ucraina. Partea de autostradă din Ungaria ar urma să fie finalizată în 2022.

Un alt proiect propus de România este Rail-2-Sea, o cale ferată de 2.342 de kilometri, pentru uz civil și militar, care să lege Constanța de portul polonez Gdansk. Ultimele două etape ale acestui proiect ar trebui să fie finalizate în 2029, și anume rutele românești:

  • Cluj – Napoca - Câmpia Turzii - Teiuş;
  • Arad - Timişoara - Caransebeş - Orşova - Tr. Severin – Craiova;

Ruta Craiova - Roşiori – Bucharest ar urma să fie finalizată în 2025.

România este implicată și într-un proiect de transport feroviar de marfă, așa-numita „rută a vikingilor”, un proiect mai vechi al Lituaniei, care vizează transferul pe calea ferată a rutelor internaționale de transport de bunuri din direcțiile Europa-Caucaz-Asia (coridorul TRACECA) și transportul de marfă din Turcia și Orientul Apropiat până în Europa de Nord și invers. TRACECA este un program de transport internațional care implică Uniunea Europeană și alte 12 țări iar scopul acestuia este consolidarea relațiilor economice, a comerțului și a transporturilor în regiunile bazinului Mării Negre, Caucazul de Sud și Asia Centrală.

Proiectul FAIRway Danube, propus de România vizează implementarea unui plan general de reabilitare și întreținere a Dunării.

În domeniul digital, România propune o platformă digitală regională de monitorizare hidrografică cu implicarea țărilor membre ale Inițiativei, dar și un proiect de soluții digitale interconectate în domeniul stocării energiei.

Inițiativa celor Trei Mări propune zeci de proiecte pe cele trei domenii. La conferința de presă de la finalul întâlnirii de la Sofia, președintele Iohannis a spus că România acordă o atenție specială „proiectelor Rail-2-Sea și Via Carpathia, ca inițiative concrete, de o importanță economică majoră și cu valoare strategică adevărată pentru regiune”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG