Orașul teleormănean, care inaugura abia în 2020 prima sa librărie în care se găsesc doar cărți, este centrul transformării culturale a tinerilor. Profesioniști și pasionați de teatru și-au dat întâlnire în Alexandria pentru un schimb de experiență care modelează cariere.
Pentru adolescenții din cele 10 trupe de teatru selectate la Ideo Ideis #17, sunt zile de explorări personale prin teatru și arte alăturate. Fiecare participant trece prin experiența unui atelier de teatru și, la alegere, dans, film, fotografie, scriere creativă, muzică, make-up de teatru si multimedia - artele devenind instrumente de conectare la sine și la ceilalți.
Începând de vineri, trupele de liceeni vin pe scenă, în fața publicului, pentru a prezenta piesele care le-au ajutat să fie selectate în cadrul festivalului.
Totul se petrece la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, locul unde serile aduc și cinci spectacole de teatru profesionist și tot atâtea viziuni unice asupra unor teme relevante pentru societatea contemporană.
În prima zi a liceenilor pe scena din Alexandria, trupa Djerelo, formată din ucrainenii fugiți din calea războiului, a oferit o metaforă acidă a societății. „Cum se aude cântecul de leagăn?” a transformat actorii în pisici, în casa unei profesoare de teatru, ajungând la concluzia că ne lăsăm ușor furați atunci când primim ceva, chiar dacă nu este acel ceva căutat sau dorit.
Dramatizarea de Cleopatra Constantinescu și Anca Munteanu a fost realizată prin contribuția adolescenților, în primele zile Ideo Ideis.
„Au dorit să folosească limba ucraineană ca un statement politic și cultural”
„Textul a fost scris în urma unor ateliere de scriere dramatică, făcute de mine alături de Cleopatra Constantinescu.
Sunt texte personale, despre ei, despre gânduri intime și lucruri pe care vor să le transmită mai departe.
Metafora cu pisicile s-a născut dintr-o asociere fericită, pentru că Angelina (n.r. una dintre adolescentele din trupă) scria despre pisica ei Marta, eu am o pisică Marta, despre care am scris o piesă scurtă în urmă cu un an și jumătate, și ni s-a părut potrivit să o integrăm în piesă.
Am ajuns la întrebarea – ar trebui să fie piesa asta despre război – iar concluzia a fost nu, nu vor să vorbească despre asta, ceea ce este de înțeles. Au dorit să folosească limba ucraineană ca un statement politic și cultural”, explică Anca Munteanu.
Ultimul eveniment la Centrul Multifuncțional pentru Tineret a fost un spectacol de teatru comunitar - cu actori profesioniști și amatori. Tema centrală: a fost sau nu a fost revoluție în Alexandria în 1989.
Spectacolul „Am făcut ce s-a putut”, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, a fost prezentat în premieră la Alexandria în fața uni săli pline.
Alexandru Papadopol face un rol memorabil, reușind să se metamorfozeze într-un invitat plin de culoare în talk-show-ul de la Teleorman TV, care oferă pretextul derulării clișeelor și derapajelor care însoțesc multe dintre dezbaterile televizate de azi.
”Pe care”, dansuri și cântece nepotrivite, percepții transformate în date ferme și presiuni mai mult sau mai puțin mascate completează o oră și jumătate de spectacol.
Programul complet al Ideo Ideis #17 poate fi consultat la adresa https://www.ideoideis.ro/festivalul-program17