Linkuri accesibilitate

Impozitarea pensiilor speciale primește primul aviz favorabil


Comisia de buget a Senatului a avizat favorabil propunerea legislativă care prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă, iar ceea ce depășește 10.000 de lei, cu 50%. Printre amendamente este şi includerea pensiilor foştilor preşedinţi la impozitarea specială.

Unul dintre amendamentele admise de Comisia de buget din Senat este cel al ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, iniţiatorul acestui proiect, astfel încât componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii să nu fie taxată.

„Sunt mai multe categorii de pensii, sunt sumele evidenţiate. Se stabilesc foarte clar acele zone pentru care se aplică noul mecanism propus de noi. Azi am adus un amendament astfel încât să întărim încă o dată faptul că nu atinge această zonă de contributivitate, este foarte bine ca lumea să ştie că nu se impozitează partea de contributivitate”, a declarat, marţi, Eugen Teodorovici.

El a mai explicat că prin impozitarea acestor pensii speciale, anul viitor se vor încasa la buget o jumătate de miliard de lei (aproximativ o sută de milioane de euro).

Premierul Viorica Dăncilă a declarat recent că Parlamentul trebuie să trateze cu maximă responsabilitate iniţiativa legislativă a lui Eugen Teodorovici privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale. Premierul a precizat că este o măsură justă, iar aceste pensii nu înseamnă „privilegii speciale”.

Viorica Dăncilă a subliniat că această măsură nu are scopul de a a duce bani la bugetul de stat.

Măsura a fost pusă pe tapet, al începutul lunii august, în momentul în care se discuta pachetul de propuneri privind rectificarea bugetară.

În România sunt plătite peste 9.300 de pensii speciale, iar nivelul mediu cel mai ridicat este în rândul judecătorilor și procurorilor, a căror pensie medie depășește 18.000 de lei lunar, aproape toată suma fiind suportată din bugetul de stat, nu din cel al pensiilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG