Chiar dacă reprezintă PSD, primarul din Buzău trage un semnal de alarmă referitor la măsurile economice propuse chiar de partidul din care face parte. Constantin Toma critică politica Guvernului, care a majorat nejustificat pensiile, dar și salariile pentru bugetari.
„Nu sunt de acord pentru că nu se stimulează partea de muncă, noi suntem împotriva noastră. Măsurile care s-au luat sunt împotriva economiei reale, nu poți să ai armate de oameni în zona bugetară cu salarii cu 40-50% mai mari decât în zona economiei reale. Efectiv bulversăm și ne mirăm pe urmă de ce avem 5-6 milioane de români care au părăsit țara”, a declarat pentru Europa Liberă primarul din Buzău.
El susține că asemenea măsuri pot avea efect devastator asupra economiei și nu sunt sustenabile pe termen lung. Sunt arătate cu degetul măsurile promovate de Olguța Vasilescu, legea salarizării și cea privind pensiile.
„Problema este nenorocită și din alt punct de vedere. Vedeți dumneavoastră, s-a dat indemnizație de hrană pentru tot poporul bugetar din România, am ajuns la 10.6 miliarde de euro în 2016, fondul de salarii la bugetari la vreo 21 de miliarde de euro anul ăsta, acest punct de pensie va merge până la sfârșitul anului 2020, ne va aduce o suplimentare a bugetului, o povară la bugetul de stat de vreo 20 de miliarde de euro. Economia pur și simplu poate crăpa. De unde iei atâția bani să susții o asemenea povară imensă?”, a spus primarul pentru Europa Liberă.
Forme radicale de protest: să nu se ridice gunoiul din fața prefecturilor
Primarii de municipii sunt total nemulțumiți de faptul că Guvernul nu își va respecta promisiunea de a le da un procent de 60% din impozitul pe venit încasat în primele trei luni ale anului. Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că propunerea ministerului de Finanțe o să fie ca municipiile să primească acest procent doar pentru luna martie, iar pentru lunile ianuarie și februarie să rămână cu un procent de 41.75%.
„Teodorovici este neserios, ne minte și ne fură banii. Ne-a furat banii, este o certitudine în acest moment. Încă o dată Guvernul demonstrează că este total neserios, asta este cu atât mai grav cu cât plățile sociale ni le-au transferat de la 1 ianuarie. Administrația locală este în mare dificultate, iar serviciile publice vor avea grav de suferit, iar cetățenii evident că pe bună dreptate vor fi nemulțumiți de slabă calitate. Administrația este în mare, mare dificultate. Va suferi transportul public foarte mult, va suferi iluminatul, școlile, grădinițele, creșele, spitalele vor avea grav de suferit din cauza acestui Guvern”, a fost poziția lui Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), într-o declarație pentru Europa Liberă.
Primarul recunoaște că în AMR s-a discutat despre diferite forme de protest la adresa Guvernului. Negoiță afirmase în urmă cu o lună că este posibil ca edilii să aducă oamenii la București în fața Palatului Victoria.
„Eu am făcut o propunere în AMR pentru strângerea de semnături pentru modificarea Constituției în sensul de a garanta un anumit procent din PIB pentru administrația publică locală”, a dezvăluit Negoiță.
Se pare că nu este însă singura propunere discutată de primari.
„Sunt propuneri, unele bulversante ale colegilor mei, dar orice gest s-ar interpreta politic. Au fost multe discuții la AMR, să facem fiecare o conferință de presă la aceeași oră sau să nu mai adunăm gunoiul de la prefecturi”, a precizat și Constantin Toma.
Acesta susține că Guvernul a transferat către primării doar responsabilitatea cheltuielilor sociale, dar fără a asigura și sursa de finanțare necesară.
„Se va bloca țara, guvernul trebuie să găsească soluții pentru a ne finanța. Dacă toți banii și deciziile se iau la București, trebuie să răspundă. Cu siguranță nu ne ajung banii, ne-au venit acele cheltuieli pe care noi nu ni le-am dorit. Ce a însemnat pentru Buzău angajarea acelor persoane, însoțitorii persoanelor cu handicap, unde ne-am trezit cu câteva sute de angajați în plus. Până acum se plătea doar 10% și acum se plătește 100%. Numai chestie asta a creat la noi 5,3 milioane de euro suplimentar, în condițiile în care bugetul e de 47-48 de milioane. Prin acele scutiri pentru cei care lucrează în construcții, pentru cei care lucrează în IT, ne-au mai diminat și aici. Sunt pentru a avea mai mulți constructori în România și mai mulți IT-iști, dar ni s-au diminuat veniturile, ceea ce e un lucru rău”, a declarat primarul din Buzău pentru Europa Liberă.
Datele Guvernului arată că după șase ani va veni prima rectificare negativă, deficitul ajungând în prima jumătate a anului 1,94% din PIB, adică aproximativ 20 de miliarde de lei.
Pentru a face față acestei situații, Guvernul pregătește o serie de tăieri în mai multe zone, dar și impunerea unor noi impozite sau majorarea accizelor.
Facebook Forum