În favoarea actului normativ au votat 76 de senatori şi 16 s-au abţinut.
Potrivit ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care este și inițiatorul acestui proiect, anul viitor se va strânge la bugetul de stat o jumătate de miliard de lei, dacă această lege va intra în vigoare.
Pentru a intra în vigoare este necesar și votul Camerei Deputaților, care este for decizional.
Sub incidența legii vor intra și pensiile șefilor de stat, după ce a fost adoptat un amendament propus de UDMR, însă se pare că pensiile parlamentarilor scapă de impozitare. Senatorul liberal Florin Cîțu a propus un amendament, care a fost respins de plen, prin care cobora pragul de impozitare al pensiilor speciale. Astfel, Florin Cîțu propunea ca pensiile speciale peste 5.000 de lei să fie impozitate cu 90%.
„Prin acest amendament se elimină demagogia şi ipocrizia”, a spus liberalul, potrivit Agerpres, explicând că pensiile parlamentarilor cu un singur mandat sunt mai mici de 7.000 de lei şi astfel nu sunt taxate.
Senatorii USR au propus scăderea plafonului pentru taxarea pensiilor speciale de la 7.000 la 4.000 de lei, dar acest amendament formulat direct în plen nu a fost luat în considerare.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat recent că Parlamentul trebuie să trateze cu maximă responsabilitate iniţiativa legislativă a lui Eugen Teodorovici privind impozitarea suplimentară a pensiilor speciale. Premierul a precizat că este o măsură justă, iar aceste pensii nu înseamnă „privilegii speciale”.
Viorica Dăncilă a subliniat că această măsură nu are scopul de a a duce bani la bugetul de stat.
În România sunt plătite peste 9.300 de pensii speciale, iar nivelul mediu cel mai ridicat este în rândul judecătorilor și procurorilor, a căror pensie medie depășește 18.000 de lei lunar, aproape toată suma fiind suportată din bugetul de stat, nu din cel al pensiilor.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, la finalul lunii iunie 2019, suma totală alocată celor peste 9.300 de beneficiari ai pensiilor de serviciu a fost de aproape 106 milioane de lei, partea suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat bazată pe contributivitate reprezentând aproximativ 16,9%, iar cea fără contributivitate, suportată de la bugetul de stat, reprezintă aproximativ 83,1%.
Facebook Forum