Linkuri accesibilitate

Impozitul pe dividende crește de la 5 la 8%. Ciucă nu poate spune clar când scade prețul la pompă


Liderii coaliției de guvernare: Kelemen Hunor, președintele UDMR (stânga), Marcel Ciolacu, președintele PSD și Nicolae Ciucă, președintele PNL. Măsura legată de prețul carburantului a fost făcută însă doar de premier.
Liderii coaliției de guvernare: Kelemen Hunor, președintele UDMR (stânga), Marcel Ciolacu, președintele PSD și Nicolae Ciucă, președintele PNL. Măsura legată de prețul carburantului a fost făcută însă doar de premier.

Guvernul majorează impozitul pe dividende la 8%, față de 5% cât este în prezent, începând de anul viitor, potrivit surselor din Coaliție. Este doar una dintre măsurile decise de PSD și PNL.

Impozitul pe dividende de 8% se va aplica atât companiilor private, cât și celor de stat, începând de la 1 ianuarie 2023, măsura urmând a fi implementată printr-o Ordonanță de Guvern în următoarele zile.

O altă modificarea importantă decisă de PNL și PSD este creșterea la 40% a impozitării câștigurilor din jocurile de noroc.

De asemenea, taxa pe valoare adăugată crește la 19% la băuturile care conțin zahăr, de la 9% în prezent, iar TVA-ul în alimentația publică urcă de la 5 la 9%.

În plus, de la 1 iulie urmează să crească și accizele la alcool și tutun.

O altă măsură este micșorarea scutirii de impozit pentru salariile din agricultură și construcții: de la 30.000 la 10.000 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat luni că nu susține suprataxarea și nici eliminarea cotei unice. „De asemenea, PNL a decis să putem să eliminăm o parte din excepții în ce privește fiscalitatea”, a spus președintele liberalilor.

El a vorbit și despre scăderea prețurilor la carburanți cu 50 de bani pe litru, precizând că „aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului”.

Ciucă a spus că o scădere mai mare ar fi dus la penurie. „Nu ne dorim ca și în România să ajungem la restricționarea cantității de carburant care se poate cumpăra de la pompă”, a continuat el.

Întrebat dacă a găsit o metodă ca benzinăriile să poată fi obligate să aplice această reducere începând de vineri, premierul nu a putut să garanteze acest lucru.

„Mediul privat este liber să-și stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară business-ul”, a răspuns Ciucă.

„Măsura se va concretiza printr-o ordonanță de urgență, ca atare, ea va trebui să fie aplicată”, a continuat el.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a prezentat, luni, în ședința conducerii PSD măsurile care urmează să fie aplicate de la 1 ianuarie 2022.

Social-democrații insistă pentru supraimpozitarea marilor companii, variantă respinsă de PNL, pentru impozitarea progresivă a pensiilor speciale, dar și pentru supraimpozitarea bugetarilor care au salarii mai mari decât al președintelui României.

Marcel Ciolacu a reiterat că plafonarea prețului la carburant ar fi fost o măsură mai utilă, dând exemplul mai multor state vestice care au aplicat această soluție.

Patronat: Clienții vor resimți creșterea TVA-ului în preț

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România a anunțat marți că o eventuală creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9% va fi resimțită de clienți.

„Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și, din păcate, clientul va suporta și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare”, arată FPIOR, într-un comunicat.

„Propunerea Ministrului de Finanțe Adrian Câciu este extrem de nocivă”, după doi ani de pandemie, mai spune organizația, precizând că industria HORECA este în continuare „sub presiunea unei crize uriașe de personal și de acces la materii prime”.

Federația mai spune că nu doar pentru industria pe care o reprezintă, ci și pentru mediul antreprenorial în general, este nevoie de „un cadru fiscal predictibil și stabil”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG