Linkuri accesibilitate

Începe școala | De ce a crescut numărul copiilor nevaccinați după pandemie și care sunt riscurile


Ministerul Sănățătii arată într-un document oficial că nivelul vaccinării la copii este sub 85%, cu mult sub ținta de 95% recomandată de OMS.
Ministerul Sănățătii arată într-un document oficial că nivelul vaccinării la copii este sub 85%, cu mult sub ținta de 95% recomandată de OMS.

Numărul copiilor cu rujeolă a crescut în ultimul an, iar după pandemie din ce în ce mai mulți părinți refuză să își vaccineze copiii, spun medicii de familie și epidemiologii.

25 de cazuri de copii bolnavi de rujeolă au ajuns în luna iulie la Spitalul „Victor Babeș” din București. O cifră pe care medicii nu au mai văzut-o de dinainte de pandemia de Covid.

Iar acum, în prag școală, medicii de familie spun că a crescut numărul copiilor nevaccinați și al celor care ajung la spital cu rujeolă. România riscă să ajungă la un prag minim privind vaccinarea împotriva acestei infecții, în condițiile în care tot mai mulți părinți refuză vaccinarea, spun medicii de familie și epidemiologii. Nici la celelalte vaccinuri din schema națională de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății situația nu e mai bună.

Ministerul Sănătății confirmă într-un document oficial pus pe propriul site că acoperirea vaccinală pentru 2022 a fost sub țintele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății - 84% realizat vs. 95% recomandat.

În privința acoperirii vaccinale cu vaccinul RRO (rujeolă, rubeolă, oreion), documentul arată că între 83,4% - 84,6% din copii sunt vaccinați - cu mult sub ținta recomandată de OMS.

La fel stă situația și pentru vaccinul hepatitic pediatric B, pentru vaccinul împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, dar și la acooperirea vaccinală împotriva poliomielitei și a infecția cu Haemophilus influenzae de tip b.

Nivelul vaccinării este mai scăzut față de perioada anterioară pandemiei, adică anii 2028-2019, când România a avut o epidemie de rujeolă, pe fondul unei rate a vaccinării de 85%, mai arată documentul oficial de la Ministerul Sănătății.

„Prin politizare poți să pierzi mai mult la capitolul vaccinare”

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, spune pentru Europa Liberă că în ultima vreme au venit mai multe cazuri de copii infectați cu rujeolă la spital, iar unele au fost destul de grave tocmai din cauza lipsei vaccinării.

„Realitatea este că a scăzut interesul pentru tot ce înseamnă vaccinare. N-a fost o scădere care s-a întâmplat peste noapte. Pandemia n-a făcut altceva decât să demonstreze că prin politizare poți să pierzi mai mult la capitolul vaccinare”, arată Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu
Adrian Marinescu

Medicul spune că, prin nevaccinare, bolile care au fost eradicate pot să revină, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

„În primul rând că boli pe care le considerăm rare sau echilibrate ajung să reapară. Și să discutăm de focare, inclusiv de rujeolă și bolile eruptive ale copilăriei în general. Dar rujeola într-adevăr are un impact mai mare, pentru că poate să dea relativ des complicații, nu doar pulmonare, din păcate”, spune Adrian Marinescu.

El susține că de la rujeolă copiii pot evolua imprevizibil. „Nu numai că au nevoie de spitalizare și de scoatere din colectivitate și oprirea activității pentru o perioadă de timp, dar pot fi complicații care să ducă inclusiv la ce e mai rău, adică la deces, mai ales că sunt și copii cu boli cronice”.

Adrian Marinescu spune că, odată cu începutul școlii, numărul îmbolnăvirilor la copiii crește, atât la bolile copilăriei, cât și la răceli și gripe.

„Părinții nu vor să semneze nici refuzul vaccinării, astfel încât să putem folosi vaccinurile pentru alți copii”

Faptul că după pandemia de covid a scăzut numărul copiilor vaccinați este confirmat și de medicii de familie.

Medicul Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, spune pentru Europa Liberă că acest lucru este consecința faptului că „în pandemie s-au vehiculat atât de multe teorii antivaccin și că multe grupuri antivacciniste au făcut lobby și nimeni nu le-a zis nimic”

„Foarte mulți părinți din actualele generații refuză să vină chiar și la controalele preventive și refuză vaccinarea. Mai mult decât că refuză vaccinarea, refuză să își asume prin semnătură acest lucru. Noi, ca medici de familie, primim sau solicităm dozele de vaccinuri de la DSP-uri (direcții de sănătate publică) și, în cazul în care cineva nu vrea să semneze, trece printr-un proces de consiliere, pentru că noi vorbim cu părinții despre fiecare vaccin în parte”, a explicat medicul.

Romania: Sandra Alexiu
Romania: Sandra Alexiu

Sandra Alexiu spune că dacă părintele nu vrea să își vaccineze copilul nici după consiliere, atunci medicul îi dă să semneze un document prin care să spună că refuză vaccinarea.

„În acest fel noi putem să folosim dozele pentru alți copii. Dar sunt foarte mulți părinți care nu vor să semneze nici acest lucru. Per total, refuzul la vaccinare a crescut mai mult decât înainte de pandemie. Și sunt copii din toate categoriile sociale, nu numai din cele care au acces la internet și au acces la informații de la antivacciniști”, a mai spus Sandra Alexiu.

Situația vaccinărilor din schema recomandată de Ministerul Sănătății arată că pentru luna iulie, la nivel național, medicii au făcut raportarea pentru peste 63.000 de doze de vaccin ROR, iar la DSP-uri mai sunt peste 135.000 de astfel de doze.

Statistica publicată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică arată că numai la vaccinul împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive sunt județe în care stocul este pe zero la DSP-uri.

Medicul Sandra Alexiu spune că și faptul că există discontinuitate în aprovizionarea cu vaccin este una dintre cauzele scăderii vaccinării. Ultima criză a vaccinurilor a fost în februarie 2022.

„Faptul că au fost perioade în care nu au fost vaccinuri a dus la suspiciuni din partea părinților și erodează și încrederea pe care o au în medicii de familie. Noi le spunem cât de importante sunt vaccinurile și cât de important e să ai o imunitate bună prin vaccinare și când vin să se vaccineze, nu avem cu ce”, a punct medicul de familie.

Unifarmul ar trebui să ducă vaccinurile medicilor de familie

O problemă actuală în aprovizionarea cu vaccin este și că Ministerul Sănătății a dispus ca aprovizionarea medicilor de familie să fie făcută direct de UNIFARM, compania de stat care s-a ocupat și de materiale pentru pandemie.

„Cu toate că ne bucuram că vor veni vaccinurile la cabinet aduse de UNIFARM, în realitate nu se întâmplă lucrul ăsta. Sunt foarte multe județe unde lucrurile merg prost, unde medicii refuză să mai aștepte vaccinurile de la UNIFARM care nu mai vine, și atunci se duc din nou să și-l ia singuri. Eu nu am văzut UNIFARM-ul la mine de patru luni de când au zis că aduc ei vaccinurile”, a spus Sandra Alexiu.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere Ministerului Sănătății cu privire la situația actualizată a vaccinărilor la copii, însă nu am primit încă un răspuns.

Totuși, în nota de fundamentare pentru hotărârea a guvernului privind aprobarea strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030, Ministerul Sănătății arată că programul național de vaccinare cât și acoperirea vaccinală a fost afectat de pandemia de Covid „atât datorită direcționării personalului medical în activitățile de combatere a pandemiei cât și scăderii adresabilității populației la vaccinare”.

Când trebuie făcute vaccinurile din schema recomandată de Ministerul Sănătății

  • primele 24 de ore 2-7 zile - Vaccin hepatitic B (Hep B)2) Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - în maternitate;
  • 2 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) Vaccin pneumococic conjugat -medicul de familie;
  • 4 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) Vaccin pneumococic conjugat -medicul de familie;
  • 11 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) Vaccin pneumococic conjugat -medicul de familie;
  • 12 luni -Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) - medicul de familie;
  • 5 ani - Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) -medicul de familie;
  • 5-6 ani - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) -medicul de familie;
  • 14 ani -Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa) = medicul de familie.
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG