Producătorul auto consideră că o fabrică mare de vehicule și o fabrică de componente din Germania sunt învechite și consumatoare de fonduri.
În același timp, compania Volkswagen a spus că este forțată să pună capăt programului de securitate a locurilor de muncă, care este în vigoare din 1994 și care previne tăierea locurilor de muncă până în 2029.
„Situația este extrem de tensionată și nu poate fi depășită prin simple măsuri de reducere a costurilor”, a declarat Thomas Schaefer, director mărcii Volkswagen.
Marca Volkswagen este prima dintre mărcile grupului care a fost supusă unor eforturi de reducere a costurilor care vizează economii de 10 miliarde de euro până în 2026, în încercarea de a eficientiza cheltuielile pentru a supraviețui tranziției către mașini electrice.
Oliver Blume, directorul executiv al Grupului Volkswagen, a declarat că un mediu economic dificil, noi concurenți în Europa și scăderea competitivității economiei germane au pus presiune pe producătorul auto.
În urma anunțului de luni, acțiunile Volkswagen au crescut cu 2,57%.
Sindicatul german al angajaților Metall a calificat anunțul Volkswagen ca o decizie iresponsabilă care „clătină fundația” companiei, cel mai mare angajator industrial din Germania și cel mai mare producător de automobile din Europa.
Daniela Cavallo, președintele consiliului care reprezintă angajații Volkswagen, a declarat într-o notă transmisă angajaților că directorul executiv al mărcii, Thomas Schäfer, „recunoscuse” luni că economiile planificate au eșuat.
„Ca urmare, consiliul executiv pune în discuție acum fabricile germane, contractele colective de salarizare interne Volkswagen și programul de securitate a locului de muncă care se desfășoară până la sfârșitul anului 2029”, a spus Cavallo.
Conform regulilor germane, consiliile de întreprindere sunt alese pentru a reprezenta interesele lucrătorilor și a face parte din consiliile de supraveghere ale companiilor mai mari, cum ar fi Volkswagen.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI