Linkuri accesibilitate

16 incidente de securitate legate de drone depistate în apropierea bazelor aeriene din România


Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, 18 mai 2021.
Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, 18 mai 2021.

Statul Major al Forțelor Aeriene a transmis, la cererea Europei Libere, că în ultimii doi ani au fost identificate 16 incidente de securitate în apropierea bazelor aeriene din țară, legate de suspiciuni privind drone sau sisteme aeriene fără pilot.

Statul Major al Forțelor Aeriene transmite că incidentele au fost înregistrate la mai multe baze aeriene:

  • la Baza 86 Aeriană Borcea – 2 incidente.
  • la Baza 90 Transport Aerian Otopeni – 1 incident.
  • la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu – 7 incidente.
  • la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii – 6 incidente.

Statul Major al Forțelor Aeriene precizează că în cazul acestor incidente este vorba despre suspiciuni, „pentru că nu s-a putut stabili întotdeauna cu certitudine dacă au fost într-adevăr drone sau alte aparate de zbor”.

Forțele Aeriene Române mai transmit că „aceste drone / aparate de zbor nu au fost identificate, dar, de fiecare dată, s-au luat măsuri specifice şi au fost informate organele de poliţie şi Parchetele Militare”.

Cel mai recent, pe 17 aprilie, Forțele Aeriene Române au anunțat că, în apropierea bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu, a fost detectată o dronă. Cu câteva zile înainte, alte trei drone fuseseră reperate în apropierea bazei aeriene.

În luna ianuarie, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertiza la Europa Liberă că Armata nu are baza legală de care are nevoie pentru a doborî imediat obiecte străine care intră ilegal pe teritoriul României. Orice decizie de acest fel, a spus șeful Statului Major, trebuie aprobată direct de conducerea Ministerului Apărării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG