Informațiile legate de o incursiune ucraineană în Belgorod nu au fost confirmate nici de Kiev, nici de Moscova. Ministerul rus al Apărării a transmis însă în urmă cu 10 zile că forțele sale au zădărnicit cinci încercări ucrainene de a trece granița în Belgorod.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au luat „anumite măsuri” în Rusia în afara regiunii Kursk pentru a reduce presiunea asupra trupelor ucrainene din zonă.
Zelenski a spus că acțiunea a fost menită să „reducă acumularea” de trupe rusești și a avut loc „puțin sub regiunea Kursk”. Președintele ucrainean nu a dat alte detalii.
Andrii Kovalenko, un oficial al Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, a sugerat într-o declarație din 18 martie că forțele ucrainene ar putea acționa în regiunea Belgorod, „neutralizând amenințările” din partea forțelor ruse care s-ar putea masa în apropierea graniței.
Rybar, un blog militar rus cu 1,3 milioane de abonați, a scris că au avut loc ciocniri puternice într-o localitate din Belgorod numită Popovka și fiecare parte a lovit-o pe cealaltă cu drone. Un alt cont de Telegram, Two Majors, a spus că forțele ruse desfășoară „operațiuni defensive”:
„Există lovituri constante asupra concentrațiilor forțelor armate ucrainene, dar inamicul are încă un potențial ofensiv serios în această direcție și nu a abandonat planurile pentru noi progrese, inclusiv în noi zone ale frontului”.
Relatările nu au putut fi confirmate independent.
În Kursk, ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au recucerit satul Gogolevka, una dintre puținele așezări încă deținute de Ucraina din cele aproximativ 100 pe care le-a capturat în august anul trecut.
Statul Major al Ucrainei a declarat că armata sa a oprit 18 atacuri rusești în regiunea Kursk în ultima zi.
Mai mulți morți în atacul rusesc cu drone asupra Dnipro
Cel puțin patru persoane au fost ucise și 21 au fost rănite într-un atac cu drone rusești asupra orașului Dnipro, din centrul Ucrainei, au declarat sâmbătă autoritățile, potrivit dpa.
Guvernatorul militar al regiunii Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a declarat că au existat explozii, mai multe incendii și pagube grave în oraș. El a publicat fotografii cu distrugerile provocate de atacuri pe canalul său de Telegram.
„A fost o noapte dificilă”, a scris guvernatorul militar, care a adăugat că 13 persoane au avut nevoie de tratament la spital pentru răni, iar mai multe case au fost distruse în incendii.
Blocuri turn și clădiri publice au fost avariate și un incendiu a izbucnit și într-un complex de restaurante.
„Zeci de mașini au fost distruse”, a mai spus Lisak.
Atacurile rusești asupra Ucrainei au continuat în ultimele săptămâni, în ciuda încercărilor Statelor Unite de a încheia o încetare a focului în conflict, la mai bine de trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.
Zelenski: Ucraina nu recunoaște vechiul ajutor militar SUA ca împrumut
Ucraina respinge ferm clasificarea ajutorului militar american în lupta sa împotriva invaziei Rusiei ca „împrumut”.
„Suntem recunoscători pentru sprijin, dar acesta nu este un împrumut și nu îl vom permite”, a declarat președintele Volodimir Zelenski vineri.
Declarația vine în contextul discuțiilor despre acordul SUA-Ucraina privind exploatarea mineralelor, dar și a pretenției administrației Trump ca Ucraina să ofere compensații pentru sprijinul militar pe care l-a acordat Ucrainei în timpul administrației Biden.
Un acord privind exploatarea mineralelor rare din Ucraina a fost anulat în februarie, în urma unei dispute publice între Zelenski și Trump la Casa Albă.
Ulterior, Casa Albă a redactat un alt proiect de acord.
Președintele Zelenski a descris cea mai recentă versiune a acordului ca fiind „complet diferită de cadrul anterior” și a menționat că acum include prevederi pe care Ucraina le-a respins deja în negocierile anterioare.
Potrivit relatărilor The New York Times, Financial Time, Washingtonul și-a sporit cererile financiare față de Kiev. Noul proiect extinde, de asemenea, controlul SUA asupra resurselor naturale ale Ucrainei, inclusiv minerale rare, petrol, gaze și infrastructură critică.
Oficialii de la Kiev sunt îngrijorați că un asemenea acord ar putea submina suveranitatea Ucrainei și ar crea obstacole în fața aderării la Uniunea Europeană.
Zelenski a reiterat că Ucraina nu va semna niciun acord care ar putea pune în pericol procesul său de aderare la UE.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.