Linkuri accesibilitate

 
Putin sugerează o administrație temporară pentru Ucraina, pentru oprirea războiului. SUA și ONU se opun

Putin sugerează o administrație temporară pentru Ucraina, pentru oprirea războiului. SUA și ONU se opun


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Flota Nordului la Murmansk.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei vizite la Flota Nordului la Murmansk.

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că Ucraina ar putea fi plasată sub o formă de administrație internațională temporară pentru a permite organizarea de alegeri și semnarea unor acorduri importante. Obiectivul pe termen lung al unei astfel de administrații, spune Putin, ar fi să se ajungă la o înțelegere care să pună capăt războiului, scrie RFE/RL.

Declarațiile au fost făcute de președintele Rusiei în timpul unei vizite la Flota Nordului la Murmansk pe 28 martie, potrivit agențiilor de știri rusești.

„Aceasta este doar una dintre opțiuni. Nu spun că nu există și altele”, a spus Putin a puțin timp după ce liderii celor 30 de state care vor să ajute Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta soluții de consolidare a poziției Ucrainei.

Ideea unei administrații temporare în Ucraina ar putea fi aplicată „sub auspiciile ONU, SUA, cu țările europene” și cu „partenerii și prietenii” Rusiei, a spus Vladimir Putin.

Scopul ar fi „organizarea de alegeri democratice și aducerea la putere a unui guvern capabil care să se bucure de încrederea oamenilor și apoi să înceapă discuțiile cu ei despre un tratat de pace”, a spus Putin.

Putin s-a plâns de mult timp că autoritățile ucrainene nu sunt un partener legitim de negociere, deoarece președintele Volodimir Zelenski a rămas la putere după sfârșitul mandatului său de cinci ani.

Alegerile urmau să aibă loc în mai 2024, dar, conform legii ucrainene, Zelenski rămâne președinte până la organizarea de noi alegeri.

Scrutinul nu poate fi însă organizat, potrivit constituției, pentru că Ucraina se află sub legea marțială impusă din momentul în care Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022.

Putin a repetat că actuala conducere a Ucrainei e ilegitimă și, prin urmare, nu dorește să semneze vreun fel de documente cu ea.

Putin a mai spus că Rusia este dispusă la o soluție pașnică dar a adăugat că Moscova „se mișcă în mod persistent și încrezător spre atingerea tuturor obiectivelor declarate la începutul” invaziei rusești. „Există motive să credem că le vom realiza”, a spus Putin.

De asemenea, liderul de la Kremlin spune că are încredere că președintele SUA, Donald Trump, dorește sincer să pună capăt conflictului.

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că este prea devreme pentru a ne aștepta la discuții la nivel înalt cu Rusia.

„Sunt multe de făcut cu ambele părți, în special cu partea rusă, cu care nu am mai vorbit de ani de zile”, a declarat Rubio pe 27 martie, în timp ce se întorcea în SUA dintr-un turneu în Caraibe

Ucraina a criticat planul lui Putin

Kievul a criticat propunerea președintelui rus de a introduce o administrație temporară în Ucraina sub egida ONU.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina, a menționat că planul lui Putin nu are nicio intenție reală de a pune capăt definitiv invaziei sale pe scară largă.

„El face totul pentru a întârzia și perturba mișcarea spre pace, pentru că nu este interesat să pună capăt războiului. Prin urmare, el prezintă în mod constant câteva idei și cerințe nebunești”, a scris Kovalenko într-o postare pe Telegram.

ONU și SUA respinge propunerea lui Putin

ONU respinge apelul lui Putin pentru administrarea temporară în Ucraina.

Secretarul general al organizației, Antonio Guterres, a declarat vineri că Ucraina are un guvern legitim care trebuie respectat.

În Europa, președintele Franței, Emmanuel Macron, care a găzduit summitul liderilor țărilor care doresc să ajute Ucraina, a declarat că aliații trebuie să se asigure că sunt capabili să contracareze planul Rusiei de a prelungi procesul de negociere pentru a pune mâna pe mai multe teritorii ucrainene.

„Ținta noastră este clară. Este să obținem pacea. Și pentru a face acest lucru, trebuie să aducem Ucraina în cel mai bun loc posibil”, a declarat Macron.

La summitul de la Paris care a avut loc joi, reprezentanții celor 30 de țări au discutat despre potențiala desfășurare a forțelor europene în Ucraina care să protejeze un viitor acord de încetare a focului sau de pace.

„Va exista o forță de reasigurare care va opera în Ucraina reprezentând mai multe țări”, a spus Macron.

El a adăugat că în prezent nu există unanimitate în ceea ce privește trimiterea unei forțe conduse de Europa și că nu toți membrii coaliției au fost de acord să participe. Liderul francez a spus însă că lipsa unei unanimități nu înseamnă ca planurile nu vor avansa.

Președintele francez a mai spus că miniștrii de externe ai țărilor din coaliție au fost însărcinați să analizeze întrebări juridice specifice cu privire la orice forță de asigurare condusă de Europa și li s-a spus să prezinte concluzii în trei săptămâni.

Deocamdată nu e clar dacă există o coordonare între planurile europenilor și SUA. Emmanuel Macron a precizat că a vorbit cu președintele Donald Trump atât înainte de summitul de la Paris cât și după.

La rândul lui, după summitul de la Paris, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că toată lumea înțelege că Rusia nu caută pacea și a spus că discuțiile pentru realizarea garanțiilor de securitate vor continua în zilele și săptămânile următoare.

La începutul acestei săptămâni, discuțiile separate ale negociatorilor americani cu cei ucraineni și ruși, în Arabia Saudită, au dus la anunțul Washingtonului privind o încetare a focului în Marea Neagră.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG