Linkuri accesibilitate

Republica Moldova | 30 de ani de independență


Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Pe 11 iulie 2021, partidul ei, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), a câștigat alegerile parlamentare. (Foto: Ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu, 24.12.2020)
Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Pe 11 iulie 2021, partidul ei, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), a câștigat alegerile parlamentare. (Foto: Ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu, 24.12.2020)

Republica Moldova aniversează vineri 30 de ani de la adoptarea Declarației de Independență. În 27 august 1991, Republica Moldova se declara „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul fără nici un amestec din afară”.

Declarația de Independență cerea „Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupație a acesteia și să retragă trupele sovietice de pe teritoriul național al Republicii Moldova”.

În opinia sociologului Nicolae Țîbrigan, unul dintre cele mai importante momente ale ultimilor 30 de ani a fost pentru Republica Moldova semnarea și ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Acest moment a marcat un pas hotărâtor pentru parcursul european al Republicii Moldova, a deschis noi oportunități de circulație pentru cetățenii moldoveni și a permis reorientarea exporturilor spre noi piețe”, a spus Nicolae Țîbrigan pentru Europa Liberă.

Aplauze după ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în Parlamentul de la Chișinău. 2 iulie 2014
Aplauze după ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în Parlamentul de la Chișinău. 2 iulie 2014

Potrivit istoricului Gheorghe Cojocaru, citat de Radio Europa Liberă Moldova, acest parcurs european pare să se contureze cu atât mai mult în contextul rezultatului alegerilor parlamentare din acest an. El afirmă că istoria de 30 de ani a Moldovei independente cunoaște trei etapele:

  • 1991 - 2001: perioada dezintegrării sociale și a haosului democratic;
  • 2001 - 2011: perioada revanșei roșii;
  • 2011 - 2021: perioada contradictorie a coabitării vocației europene și a statului capturat;

În opinia președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, una dintre principalele realizări ale ultimilor 30 de ani ar fi faptul că Moldova nu a permis niciunui regim totalitar „să prindă rădăcini”.

Noi am reușit să schimbăm guvernările prin alegeri, nu întotdeauna libere și pe deplin corecte, dar, oricum, alegeri pașnice, am reușit să scăpăm de un regim sau altul”, a spus Maia Sandu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova.

În același interviu, Maia Sandu numește problemele economice printre cele mai dificile probleme ale Moldovei din ultimii 30 de ani, iar construirea unei economii puternice și combaterea corupției printre priorități.

Sociologul Nicolae Țîbrigan semnalează că cea mai mare provocare internă pentru Republica Moldova este acum continuarea reformelor care o pot aduce mai aproape de Europa, în condițiile în care țara a pierdut mult timp și numeroase resurse în „timpul precedentului regim, unul oligarhic care s-a menținut la putere timp de 10 ani”.

Reforma în domeniul justiției, combaterea corupției, curățarea instituțiilor, ar trebui să fie prioritățile, spune el.

Vineri, la Chișinău va avea loc o paradă militară la care vor asista și președinții României, Klaus Iohannis, Ucrainei, Volodimir Zelenski și Poloniei, Andrzej Duda.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG