PAS a obținut peste 50% din voturile de duminică, dar pentru că au candidat multe formațiuni, peste 20, și doar trei au reușit să treacă pragul electoral (PAS, Parlament Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor și Partidul „Șor”), la redistribuire mandatelor e de așteptat ca ponderea partidului președintelui în Parlament să fie de peste 60% din mandate. O victorie categorică, care permite formarea guvernului fără coaliții și care a surprins analiștii politici.
Prezența la vot a fost de 1.477.574 de persoane, reprezentând 48.41% din alegători. Pe teritoriul țării au votat 1.265.429 persoane, iar în cele 150 de secţii din străinătate au votat 212.145 de cetăţeni moldoveni. PAS a câștigat peste 85% din aceste voturi.
Votul unui elev basarabean
Am convingerea că odată ajuns la putere, acest partid va realiza o schimbare în țara noastră.Ecaterina Grosu, Iași
Ecaterina Grosu este elevă în clasa a XII-a, la un liceu din Iași. A votat duminică pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate și crede că aceasta reprezintă o șansă pentru țara sa. Ar dori să continue studiile în România, dar spune că acum, cu un nou Parlament, lucrurile se pot îmbunătăți și în Republica Moldova.
„Pentru mine, ca elev basarabean care studiază în altă țară, sistemul educațional din Republica Moldova reprezenta un ’defect’ care necesită o schimbare și sunt încrezătoare și am convingerea că odată ajuns la putere, acest partid va realiza o schimbare în țara noastră”, spune Ecaterina.
La Iași, votul a fost ușor, fără cozi mari sau tensiune, spune Ecaterina Grosu, iar acesta i s-a părut un prim semn că lucrurile se pot îndrepta spre bine.
La Suceava, duminică, un autocar care venea din Cehia, cu lucrători care se îndreptau către Republica Moldova s-a oprit pentru ca aceștia să poată vota. Moldovenii care trăiesc în Suceava spun pentru Radio Europa Liberă Moldova că au votat cu gândul la cei de acasă.
Ajutorul dat de cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate nu explică în întregime rezultatul foarte bun al PAS.
Președintele joacă în continuare un rol de locomotivă politică pentru PAS.Nicolae Țîbrigan
Sociologul Nicolae Țîbrigan spune pentru Europa Liberă că este un „scor istoric pentru Republica Moldova, e pentru prima dată când un partid de centru-dreapta reușește să obțină o majoritate destul de confortabilă în Parlamentul de la Chișinău”.
Diaspora a avut un rol destul de important, spune el, dar scorul extrem de bun este o „extensie a victoriei Maiei Sandu la alegerile prezidențiale de anul trecut. Președintele joacă în continuare un rol de locomotivă politică pentru PAS, propulsându-l în preferințele electoratului, în special de dreapta, iar o noutate a fost demobilizarea electoratului de stânga. La aceste alegeri am văzut o mobilizare exemplară pe segmentul de centru-dreapta, pro-european și o foarte slabă mobilizare, în premieră, din partea electoratului de stânga. Stânga în Republica Moldova s-a compromis în urma mandatelor lui Igor Dodon și a implicațiilor în scheme de corupție, contrabandă etc."
Și Sorin Ioniță, de la organizația Expert Forum, care a desfășurat mai multe programe în ultimii ani în Republica Moldova, spune că rezultatul este peste ce se aștepta însăși Maia Sandu, care a fost, de fapt, motorul acestui rezultat. „S-a făcut un transfer de credibilitate dinspre Maia Sandu, către partidul ei”, spune Sorin Ioniță, și au fost atrase numeroase categorii care nu făceau neapărat parte din bazinul electoral al PAS.
„Pro-unioniști, indeciși, pro-europenii, desigur, au venit toți și au dat un vot în partea aceasta, fie că era prima lor opțiune, fie că au dat un vot util. Dar nu au risipit voturile către formațiuni mai mici, așa cum s-a întâmplat în trecut”, spune Sorin Ioniță.
Marile provocări
PAS și Maia Sandu se văd acum în fața unei guvernări de la care populația așteaptă, rapid, primi pași spre îndeplinirea promisiunilor electorale. În opinia lui Nicolae Țîbrigan, marile provocări includ:
- combaterea corupției endemice;
- reforma sistemului judecătoresc;
- reforme pro-europene;
- resetare a instituțiilor prin curățarea sistemului de stat de rămășițele vechiului regim;
Cea mai mare provocare pare însă a fi legată tot de scorul alegerilor, de data aceasta nu în sensul victoriei: pentru unele reforme este nevoie de schimbarea Constituției, iar PAS nu a obținut un scor care să îi asigure două treimi din numărul total de mandate. „Aici e prima mare provocare și ar trebui să ne așteptăm la o rezistență destul de mare și chiar la unele acțiuni chiar provocatoare din partea noii opoziții."
AUR, la jumătate de procent
Una dintre prezențele interesante pentru România în alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost participarea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), formațiunea cu accente naționaliste și unioniste puternice care a obținut un scor neașteptat de bun la alegerile parlamentare din 2020 din România. În Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare, după numărarea tuturor voturilor, AUR a obținut 0,49%.
Potrivit lui Sorin Ioniță, strategia din Moldova a fost diferită de cea din România, fără oameni noi și fără un discurs credibil. AUR nici nu își făcuse mari speranțe, spune Sorin Ioniță, au acționat probabil pentru a „fi văzuți la București”. Rămâne de văzut dacă eșecul din Moldova îi va îndepărta sau nu pe unii dintre alegătorii AUR din România.
Și Nicolae Țîbrigan semnalează faptul că AUR a propus oameni cu o imagine deja proastă în Republica Moldova. „Au mers pe un discurs anti-sistem, uneori cu note anti-europene, care a fost respins și de publicul care manifestă tendințe unioniste. Nu au făcut altceva decât să copieze strategia din România, dar lucrurile nu au mers. Au marșat exclusiv pe scandaluri, și acest lucru a îndepărtat publicul pro-unionist", spune sociologul, precizând că nici măcar în România, AUR nu a reușit un scor decent. În plus, „au marșat pe rețele de socializare, au utilizat rețeaua lor din România, dar nu au ajuns la publicul țintit pentru că numărul utilizatorii din Republica Moldova e extrem de mic".
În Moldova există un paradox, adaugă Nicolae Țîbrigan: „partidele declarate unioniste se decredibilizează în fața electoratului când prezintă mesaje politicianiste și populisme. Electoratul de acolo a fost dezamăgit de mai multe ori de liderii unioniști, care nu au făcut nimic, au făcut mai mult rău decât bine, iar în această campanie, AUR nu a reușit decât să facă jocul socialiștilor și comuniștilor oferindu-le celor de pe segmentul de stânga muniție pentru atac împotriva lor", spune Nicolae Țîbrigan.