Linkuri accesibilitate

Inflație de generali pe timp de pace și decorații simbolice acordate pe ochi frumoși


Parada militară
Parada militară

Câteva zeci de decrete prezidențiale au produs peste noapte 37 de noi generali, care au câștigat 50 de lei la salariu, și au decorat simbolic medici, polițiști și militari.

În preajma Zilei Naționale, președintele Klaus Iohannis a decorat și avansat în grad câteva zeci de lucrători din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale și personal medical care luptă cu efectele pandemiei. Denumirea pomposă a acestor distincții duce cu gândul la o serie de beneficii materiale, lucru parțial adevărat. În realitate, aceste decorații sunt mai mult simbolice și țin de prestigiu. În schimb, avansările în grad au un corespondent material, între 50 și 60 de lei în plus la salariu sau la pensie.

Pe 27 noiembrie, Klaus Iohannis semna mai multe decrete prin care 37 de ofițeri superiori deveneau generali. Aceștia se adaugă la lunga listă a generalilor din România, unii activi, alții trecuți în rezervă. Cei 37 de noi generali sunt militari din cadrul MApN, ofițeri din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), din Ministerul de Interne sau din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Decretele de înaintare în grad a generalilor din cadrul SRI și SIE nu sunt făcute publice.

Noii generali se adaugă celor aproximativ 1800 de generali activi sau în rezervă pe care-i are România postcomunistă. Potrivit datelor obținute de timpolis.ro, din 1990 și până în urmă cu patru ani, MApN avea 1284 de generali dintre care 81 activi. Lor li se adaugă 315 generali din cadrul ministerului de Interne, 75 dintre ei fiind activi, ceilalți în rezervă. Serviciul de Informații Externe (SIE) avea în urmă cu patru ani 92 de generali, opt dintre ei fiind în activitate. Acestora li se adaugă generalii din SRI, serviciu care nu a precizat numărul generalilor. În total, cu excepția celor din SRI, România are 164 de generali activi.

Faptul că România produce anual, pe timp de pace, generali „la normă” nu este o noutate. Care sunt condițiile pentru a deveni general MApN? Ghidul carierei militare, din 2011, prevede că, pentru înaintarea în gradul de general sau similar, „coloneii/comandorii în activitate trebuie să se distingă prin pregătire şi competenţă profesională, să îndeplinească condiţiile legale de stagiu minim în grad, să fie evaluaţi potrivit nivelului lingvistic prevăzut în fişele posturilor la una dintre limbile engleză sau franceză, conform STANAG-6001, să fi obţinut calificativul de cel puţin «foarte bun», prin aprecierile de serviciu din ultimii doi ani de activitate, şi să fi absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare în conducere strategică organizat de Universitatea Naţională de Aparare «Carol I» sau de Colegiul Naţional de Apărare, ori un curs similar pentru gradul de general de brigadă cu o stea/similar”.

Generalii din Marea Britania vs România

Am comparat numărul de generali din Marea Britanie cu numărul de generali ai României și a reieșit că avem un număr dublu de generali raportat la efectivele celor două armate. În 2017, potrivit The Times, Marea Britanie avea 85 de generali de armată, după ce a redus numărul acestora cu 40 la sută în ultimii cinci ani.

În 2016, România avea 81 de generali activi în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN).

În 2020, potrivit globalfirepower.com, Marea Britanie avea 275.000 de militari activi și în rezervă și se situa pe locul 8 în lume privind puterea militară, în timp ce România avea 120.000 de militari activi și în rezervă, fiind pe locul 39 în clasamentul care analizează puterea militară a 138 de state din întreaga lume.

Decorații simbolice

Înainte de ziua națională, președintele Klaus Iohannis a semnat alte decrete pentru decorarea unor medici, ofițeri din Armată, din STS, SPP și polițiști. Propunerile de decorare de către președintele României a anumitor lucrători din ministere ține exclusiv de conducerea respectivelor instituții. „Se întocmește un o notă de fundamantare de către conducerea instituției, notă care ar trebui să explice de ce merită X să fie decorat. De cele mai multe ori, avantajele unui titlu onorific se văd după moartea titularului, în sensul că primește un loc de veci într-un cimitir militar”, ne-a dezvăluit un chestor de poliție care cunoaște foarte bine Ministerul de Interne.

Despre lista celor decorați, chestorul nu are cuvinte de laudă. „Dezarmant este faptul că majoritatea înaintărilor în grad făcute cu câteva zile înainte de decorare au fost oferite ofițerilor superiori care nu lucrează în operativ, pe teren. Asta e deranjant. Dacă înaintarea în grad înseamnă 50 – 60 de lei în plus la salariu sau la pensie, decorațiile reprezintă doar orgolii. De ce se bat oamenii pe grade? Am cunoscut oameni care și-au comandat costume de general și n-au mai fost promovați. În aceste structuri toți visează să ajungă generali. Dar pentru a ajunge general trebuie să ai niște realizări. M-am uitat pe lista de la MAI, nu recunosc pe nimeni. Din păcate, întreaga societate e croită așa. Pur și simplu am început să ne batem joc de valori. Când amesteci non-valorile cu valorile se ajunge aici. Nerespectarea criteriilor formale duce inevitabil la demobilizarea subordonaților. Cei care vor fi deranjați de aceste onoruri vor fi cei care nu se regăsesc pe listă și care știu că au muncit”, ne-a mai declarat chestorul.

Avansări în grad pentru polițiștii de birou

Un alt ofițer din sistem se declară și el dezamăgit de numele celor avansați în grad și apoi decorați cu ocazia Zilei Naționale. „Aceste avansări în grad vin pentru o serie de chestori de care n-am auzit în viața mea. Grade de general pentru angajați ai departamentelor Logistică și Financiar? În regulă, sunt și ele importante pentru că au cheltuit eficient banul public, mai ales că, acum în pandemie, nu prea se mai fac licitații publice. Poliția are pistoale noi, dar nu are sedii. Au decorat doi șefi de structuri și pe prietenii lui Despescu și Vasilescu. (secretarul de stat Bogdan Despescu și Liviu Vasilescu, fostul șef al IGPR n.red.) Sunt alți polițiști care meritau decorați. Mai bine îl decorau pe Marian Godină pentru curajul de a scrie, dar să premiezi o secretară de ministru? Ce merite deosebite are ea, nu știu nici dacă are stabilitatea de 5 ani pe funcție, o condiție pentru a fi decorată”, ne-a declarat alt chestor din MAI.

El se referă la acordarea Ordinului și Medaliei Naționale pentru Merit Gabrielei Sîia Cenușă, care este din luna mai referent la cabinetul ministrului de Interne Marcel Vela. Medalia a fost acordată pentru „rezultatele remarcabile obținute în activitatea profesională.”

Alți medaliați sau înaintați în grad de general cu ocazia zilei de 1 Decembrie:

  • Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler pentru Secretarul de Stat Raed Arafat.
  • Ordinul „Medalia Bărbăție și Credință” a fost primit de chestorul de poliție Ștefan Săvulescu. El era directorul general al Direcției Generale de management Operațional din cadrul Ministerului de Interne pe 10 august și a fost implicat în coordonarea intervenției din Piața Victoriei.
  • Bogdan Despescu – chestor șef de poliției și secretar de stat în MAI a fost înaintat în grad, devenind chestor general de poliție.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG