Linkuri accesibilitate

Înmulțire fără precedent a cazurilor de tuse convulsivă în Bulgaria. Autoritățile de la Sofia se pregătesc să declare epidemie de pertussis


Bulgaria anunță o creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă (pertussis). De la începutul anului, 314 cazuri au fost înregistrate în țară, față de patru cazuri în aceeași perioadă a lui 2023. Jurnaliștii de la RFE/RL Bulgaria spun că autoritățile de la Sofia se pregătesc să declare epidemie.

Primele cazuri serioase de pertussis au apărut în Bulgaria acum câteva săptămâni, dar gravitatea situației a ajuns în dezbaterea publică după ce doi sugari au murit în urma infecției.

Autoritățile sanitare din Bulgaria pun înmulțirea cazurilor de tuse convulsivă pe seama scăderii numărului vaccinărilor. Există 24.000 de copii în Bulgaria care nu au schema completă de imunizare împotriva acestei boli, scrie Serviciul Bulgar al Europei Libere.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt la Sofia – 214. Cazuri izolate au fost raportate însă și în orașe precum Stara Zagora, Kiustendil, dar și în orașe-stațiune de la Marea Neagră precum Varna sau Burgas.

Specialiștii citați de Serviciul Bulgar al Europei Libere spun că înmulțirea numărului de cazuri de tuse convulsivă din țara vecină se datorează curentului general anti-vaccinare care a luat amploare în timpul pandemiei de Covid.

Odată cu apropierea sezonului vacanțelor de vară, în care numeroși români își petrec concediile pe litoralul bulgăresc, medicii spun că atât copiii cât și adulții care ajung în zone cu risc de infectare trebuie să își ia măsuri de precauție.

„Toți cei care pleacă cu copii într-o zonă cu focar de tuse convulsivă să se asigure că copiii sunt corect vaccinați. Este o boală cu transmitere respiratorie, deci, în principiu, atât copiii cât și adulții ar trebui să se protejeze pentru a nu intra în contact cu persoane care prezintă simptome respiratorii”, spune prof. univ. dr. Doina Azoicăi, specialist în boli infecțioase.

Doina Azoicăi recomandă și adulților să se vaccineze și amintește că există un program național de vaccinare dedicat.

„Cei care prezintă anumite comorbidități și planifică să se ducă în zone cu risc de infecție să solicite medicului de familie o rețetă compensată. Pot să își procure vaccinul din farmacie, pe baza rețetei, iar medicul de familie să realizeze vaccinarea. Cel mai bun interval este de 10-14 zile pentru că atunci când ajung în zona respectivă de risc să fie protejați”, mai spune medicul Doina Azoicai.

Copiii nevaccinați, atrage atenția medicul, care contactează la vârste mici boala, pot dezvolta forme grave fiind înregistrate chiar și decese la sugarii nevaccinați. La adulți pot să apară complicații, prelungirea perioadei acute, stare generală proastă, calitatea vieții redusă, mai spune dr. Doina Azoicăi.

Înmulțire a cazurilor de pertussis în Europa

De la începutul anului 2023, incidența cazurilor de tuse convulsivă a început să crească în întreaga Europă, cel mai mult în Croația, Danemarca, Belgia, Spania și Marea Britanie. Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani sunt cei mai afectați, arată Serviciul Bulgar al Europei Libere.

Potrivit Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, cele mai recente date statistice din 2022 arată că România a avut un număr redus de cazuri de pertussis - 9. În Bulgaria, numărul cazurilor documentate a fost de 21.

Comparativ, în 2022 România avea o rată de vaccinare cu schemă completă contra pertussis de 100% în timp ce Bulgaria această rată era de 0%. La nivelul UE, rata de vaccinare cu schemă completă este de 65%, conform datelor oficiale.

Pertussis este o boală foarte contagioasă care duce la o tuse puternică timp de câteva luni. Complicațiile pot duce la leziuni cerebrale sau moarte.

Tratamentul cel mai eficient este vaccinul inventat în urmă cu aproape un secol. Și persoanele vaccinate pot contacta boala, dar vor face o formă ușoară, comparativ cu cele care nu s-au vaccinat, precizează specialiștii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG