Linkuri accesibilitate

Premierul slovac, Robert Fico, operat din nou. Suspectul va fi adus sâmbătă în instanță


Premierul Robert Fico la Handlova.
Premierul Robert Fico la Handlova.

Premierul slovac Robert Fico rămâne în stare „foarte gravă” după ce a fost operat din nou vineri, la două zile de la tentativa de asasinat care a aruncat națiunea polarizată politic în incertitudine.

Suspectul, acuzat de tentativă de omor, va fi adus sâmbătă în fața instanței din Pezinok pentru că l-a împușcat pe premierul Robert Fico, 59 de ani, în timp ce acesta vorbea cu oamenii din centrul orașului Handlova, după ce a ieșit miercuri de la o reuniune a guvernului, transmite AFP.

Presa l-a identificat pe suspect ca fiind scriitorul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani. Ei au spus că poliția i-a percheziționat casa vineri.

„A avut o operație de aproape două ore” vineri, a declarat viceprim-ministrul Robert Kalinak reporterilor în fața spitalului din Banska Bystrica unde este tratat Fico.

Premierul a fost operat de cinci ore după atacul de miercuri, iar la un moment dat oficialii au spus că luptă pentru viața lui.

„Robert Fico a fost supus, astăzi, unei noi intervenții chirurgicale. Starea sa continuă să fie gravă, dar această operație a permis îmbunătățirea vindecării rănii provocate de împușcătură", a adăugat Kalinak, preluat de stirileprotv.ro.

Directorul spitalului din Banska Bystrica a spus că Fico a rămas „conștient”, în ciuda faptului că se află într-o stare „gravă”.

„Prin intervenția chirurgicală, țesutul necrozat rămas de la rana provocată de împușcătură a fost îndepărtat. Pacientul este conștient în acest moment și este stabil, dar continuă să fie plasat la terapie intensivă", spune Miriam Lapuníková, directorul spitalului în care este internat Robert Fico.

O comisie medicală ar urma să decidă, luni, dacă premierul va fi transferat la un spital din Bratislava sau, eventual, la o clinică din străinătate.

„În acest moment, nu putem vorbi despre despre un posibil transfer. Un transfer ar necesita ca pacientul să fie deja într-un anumit stadiu de recuperare și, cu siguranță, nu suntem încă acolo", a spus Robert Kalinak, ministrul slovac al Apărării.

Robert Fico a fost vizitat de președintele ales al țării, Peter Pellegri.

„Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute pentru că starea lui actuală necesită multă liniște, calm și nicio perturbare din exterior. Prim-ministrul îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat. A fost surprins de cât de repede s-a petrecut totul", a declarat Pelegrini într-un interviu pentru televiziunea TA3.

„Ştia totul: că a primit primul ajutor, că a fost transferat cu elicopterul de la Handlova la Banska Bistrița, că a fost tratat de echipele medicale de urgenţă şi că a fost sedat în sala de operaţie. „Până în acel moment a fost tot timpul conştient", a mai spus el.

„A scăpat de moarte la mustaţă", a mai spus noul șef al statului, care își va preda mandatul luna viitoare.

Polițiștii i-au percheziționat vineri locuința atacatorului și l-au adus și pe el, temporar, acasă sub pază armată și echipat cu vestă antiglonț, în apartamentul pe care îl împărțea cu soția sa în orașul Levice, din vestul țării, au transmis televiziunile slovace.

„Poliția a stat câteva ore în apartament. Au scos computerul și documentele din apartament”, a transmis postul privat Markiza TV.

Locatarii blocului în care Cintula locuiește cu soția sa sunt șocați de când au aflat că erau vecini cu omul care a încercat să-l ucidă pe șeful guvernului. „Sunt șocat să aud așa ceva după 40 de ani de bună vecinătate. Ce s-a întâmplat cu acest om?", a spus un vecin.

„Am stat de vorbă de multe ori, în mod normal, așa cum stau oamenii la taclale la cârciumă”, a spus altul. „Nici nu știam că are pistol".

Cintula le-ar fi spus anchetatorilor ca este mândru de ce a facut, pentru că era furios față de modul în care face politică Robert Fico.

Suspectul a fost acuzat joi de tentativă de omor cu premeditare, în ceea ce autoritățile au numit un atac motivat politic.

„Acesta este un lup singuratic ale cărui acțiuni au fost accelerate după alegerile prezidențiale, deoarece a fost nemulțumit de rezultatul acestora”, a declarat ministrul de interne Matus Sutaj Estok.

Atacul a stârnit temeri de violență și instabilitate în națiunea polarizată politic, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Oficialii au făcut legătura cu tensiunile politice din țară, evidențiate de dezinformarea rețelelor sociale și de atacurile din campaniile electorale recente.

Președintele ales Peter Pellegrini, care a câștigat alegerile în aprilie, a cerut miercuri partidelor politice să suspende sau să reducă campania înainte de votul UE.

Cel mai mare partid de opoziție, Slovacia Progresistă și alții au anunțat că au făcut deja acest lucru.

Vicepremierul a spus că, în ciuda stării lui Fico, miniștrii vor continua să lucreze „deci în niciun caz nu este înghețată sau oprită funcționarea țării”.

„Țara este stabilă și, de asemenea, pacientul este stabil astăzi”, a spus Kalinak, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Fico.

Kalinak este „candidatul evident care va prelua atribuțiile de la Fico cel puțin în următoarele câteva luni”, a declarat analistul politic Marcin Zaborowski pentru AFP.

„Este un moderat, dar nu va face nimic pentru a se distinge de Fico când vine vorba de politică externă”, a spus expertul din grupul de reflecție Globsec.

Fico, de patru ori premier și un veteran al vieții politice din Slovacia, a revenit în funcție după ce a câștigat alegerile legislative în septembrie anul trecut.

De atunci, el a făcut remarci care au înrăutățit legăturile cu Ucraina după ce a pus sub semnul întrebării suveranitatea țării vecine în lupta cu Rusia.

După ce a fost ales, Slovacia a încetat să mai trimită arme în Ucraina, invadată de Rusia în 2022.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG