Linkuri accesibilitate

Inspecția Judiciară va verifica dosarele penale deschise pentru deținere de substanțe interzise și infracțiuni comise sub influența lor


Anul trecut, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism aveau pe birouri peste 21 de mii de dosare care vizau traficul de droguri.
Anul trecut, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism aveau pe birouri peste 21 de mii de dosare care vizau traficul de droguri.

Președinta Inspecției Judiciare, judecătoarea Roxana-Ioana Petcu, a ordonat verificarea dosarelor deschise pentru deținerea de substanțe interzise și fapte penale comise sub influența acestora.

Președinta Inspecției Judiciare, judecătoarea Roxana-Ioana Petcu, a luat decizia începerii controlului după ce presa a scris că Vlad Pascu, tânărul aflat sub influența drogurilor care a ucis într-un accident, cu mașina sa, doi tineri, la 2 Mai, a mai fost anchetat de DIICOT, iar dosarul a fost închis.

De altfel, pe 10 ianuarie, în acest an, Tribunalul București anunța că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a renunțat la urmărirea penală a lui Vlad Pascu pentru infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

Dosarul fusese înregistrat la Tribunalul București pe 23 decembrie 2022.

Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, DIICOT a închis alte 36 de dosare similare în aceeași zi.

DIICOT a explicat în raportul său de activitate, pe anul trecut, că în anul 2022, procurorii aveau în lucru 21.167 de dosare care vizau traficul de droguri.

Numărul dosarelor penale în care magistrații au anchetat fapte de trafic de droguri a crescut de trei ori între anii 2012 și 2022. În anul 2012, procurorii instrumentau mai puțin de opt mii de dosare în care anchetau trafic de droguri.

În același document, DIICOT reamintește că Parlamentul a redus în anul 2014, pedepsele pentru infracțiuni asociate traficului de droguri.

DIICOT dă următoarele exemple: „Limitele de pedeapsă pentru infracțiunea de trafic intern de droguri de mare risc au scăzut de la 10 – 20 ani închisoare anterior anului 2014 la 5-12 ani închisoare, în prezent, iar limitele de pedeapsă pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri de mare risc au scăzut de la 15 – 25 ani închisoare anterior anului 2014, la 7-15 ani în prezent.”

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG