Linkuri accesibilitate

Scăpările Poliției înainte de tragedia din 2 Mai: șoferul nu a fost testat anti-drog, deși avea droguri în mașină


Polițiștii nu l-au verificat cu drug-testul pe tânărul de 19 ani care a provocat accidentul mortal din stațiunea 2 Mai, deși în mașina lui polițiștii au găsit un joint și mai multe pastile suspecte, predate Brigăzii de Combatere a Criminalității.
Polițiștii nu l-au verificat cu drug-testul pe tânărul de 19 ani care a provocat accidentul mortal din stațiunea 2 Mai, deși în mașina lui polițiștii au găsit un joint și mai multe pastile suspecte, predate Brigăzii de Combatere a Criminalității.

Tragedia de la 2 Mai a fost marcată de mai multe „scăpări” ale polițiștilor. Nu l-au testat cu aparatul drug-test pe șofer, deși au găsit anterior un joint și patru pastile Bromazepam în mașină. Ar fi avut polița RCA expirată, ceea ce impunea amendă și retragerea certificatului și a plăcuțelor auto.

Un tânăr de 20 de ani și o tânără de 21 de ani și-au pierdut viața în accidentul de pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai, provocat de un șofer de 19 ani care consumase cocaină și alte două substanțe interzise.

Accidentul s-a petrecut în noaptea de vineri (18 august) spre sâmbătă (19 august) și de atunci detalii importante legate de acest caz ies la iveală.

O parte dintre ele aruncă semne de întrebare legate de modul în care au acționat polițiștii în acest caz.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a anunțat că a trimis Corpul de Control ministerial la fața locului pentru a verifica modul în care și-au făcut structurile polției treaba. El a cerut Poliției, Parlamentului și Parchetului să se implice în reducerea fenomenului de consum de droguri și substanțe interzise.

Vineri noapte, în jurului orei 2.40, cu doar câteva ore înainte să intre în plin într-un grup de opt pietoni, dintre care doi au murit, tânărul a fost oprit în trafic de polițiști.

Se întâmpla la două ore după ce au fost sesizați în jurul orei 1:00 cu privire la faptul că șoferul încalcă regulile de circulație. În mașină se aflau șoferul și încă două persoane, fiind cu toții legitimați, după care polițiștii au găsit în interiorul mașinii mai multe substanțe interzise.

„În urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală de tip joint și o folie marcată cu denumirea Bromazepam, care conținea patru pastile și care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor”, a transmis luni, într-o conferință de presă șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, chestorul Constantin Glugă, citat de Ziua de Constanța.

Cu toate acestea, șoferul nu a fost testat și cu aparatul drug-test, folosit în ultimii ani de Poliția română, după cum a admis chestorul de poliție.

Asta deși a petrecut aproape două ore în secția de Poliție din Vama Veche. Șeful IPJ a ținut să menționeze că „drogurile ridicate din autoturismul condus de către persoana în cauză sunt diferite față de cele indicate de aparatul Drug test”.

Conform celor mai recente informații, unul din polițiști a solicitat prin Dispeceratului trimiterea unui dispozitiv, dar i s-ar fi transmis că nu există un astfel de aparat disponibil potrivit Digi24.

În județ există totuși 15 astfel de dispozitive, potrivit aceleiași surse.

Cel mai apropiat astfel de dispozitiv pe care l-ar fi avut la îndemână polițiștii pentru testare s-ar fi aflat la Poliția Mangalia, dar persoana instruită pentru a-l utiliza se afla în concediu medical, transmite Antena 3.

Polițistul Marian Godină a criticat vehement, pe contul său de Facebook, modul de organizare defectuos al Poliției cu privire la controalele anti-drog pe litoral.

„Sunt sigur că nu s-a găsit acolo un aparat drug test, de aceea și cred că trebuie demiși șefii polițistului de la mic la mare, până la șeful Poliției Române. Pentru că e de neconceput ca în plin sezon estival, într-o stațiune care nu e renumită pentru consum de suc de soc, poliția să nu aibă câteva aparate drug test.”
El a adăugat că chiar și așa, polițiștii puteau dispune, pe baza legislației, efectuarea unor teste biologice pentru depistarea eventualelor substanțe.
Acest lucru nu s-a întâmplat, iar șeful IPJ Constanța spune că șoferul nu ar fi prezentat semne de consum de substanțe psihoactive.

El a transmis că vor fi verificate cauzele din care tânărul nu a fost testat cu aparatul drug-test ci doar cu cel de măsurare a alcoolemiei.

Șoferul a fost lăsat să plece din sediul poliției înainte de ora 4:30 și ar fi consumat între timp droguri, într-un local din Vama Veche, după care, la 5:20 a intrat cu mașina într-un grup de opt pietoni.

Doi dintre ei au murit pe loc.

Șoferul, oprit de două ori de polițiști, cu RCA-ul expirat

O scăpare cele puțin la fel de alarmantă este de faptul că mașina condusă de tânăr, un Mercedes de epocă, înmatriculat în România, nu avea poliță obligatorie de asigurare RCA.

Pe baza numărului de înmatriculare vizibil în fotografii realizate la fața locului, Europa Liberă a verificat pe site-ul AIDA (platforma Autorității de Supraveghere Financiare, unde sunt încărcate polițele RCA) existența poliței, infirmată de platformă.

Atât în data de 19 august, dar și cu o zi înainte, în 18 august, când a fost oprit de polițiști, portalul nu indică existența poliței.

În fapt, polița a expirat în 24 iunie 2023, după cum reiese dacă se verifică existența poliței la o dată anterioară.

Conform legii, mașina ar fi trebuit retrase certificatul și plăcuțele, iar autoturismul să fie ridicat cu o platformă și tras pe dreapta până la întocmirea unei asigurări.

Șeful sindicatului Europol, Cosmin Andreica a declarat că în prezent Poliția nu deține o bază proprie de date de verificare a polițelor RCA și că utilizează platforma AIDA, care se actualizează într-un interval între 24 și 72 de ore.

În mod oficial, Poliția România n-au menționat nimic până acum cu privire la lipsa sau existența poliței RCA și nici despre vreo sancțiune aplicată, deși lipsa unei polițe valabile atrage o amendă de 2.000 de lei și ca măsuri suplimentare reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare.

Or, în momentul producerii tragediei mașina avea numere de înmatriculare, deși fusese cu doar câteva ore înainte oprit de polițiști.

Mai mult, după cum a confirmat șeful IPJ Constanța, mașina a fost oprită în trafic și cu o zi înainte, joi seară, în cadrul unui control de rutină.

Cum au trecut polițiștii peste lipsa poliței rămâne un mister, în condițiile în care la orice control al Poliției primele documente solicitate sunt permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și polița RCA.

Dacă polița nu exista, mașina ar fi trebuit trasă pe dreapta, potrivit legislației.

Reprezentanții IPJ Constanța au refuzat să comenteze noile informații.

„Poziția IPJ a fost făcută publică ieri prin declarații de presă. Se efectuează verificări de către Corpul de Control (al Ministerului, n.r.) și concluziile vor fi prezentate după încheierea acestora”, a precizat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt agentul șef adjunct de poliție Olimpia Ceară.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG