Linkuri accesibilitate

Instanța supremă sesizează Curtea Europeană de Justiție în dosarul lui Vâlcov. Până la o decizie, procesul e suspendat


Darius Vâlcov, fost consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.
Darius Vâlcov, fost consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

Magistrații instanței supreme au decis sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, în dosarul în care Darius Vâlcov, fost consilier al Vioricăi Dăncilă în epoca Dragnea și fost ministru, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Instanţa supremă va trimite la CJUE patru întrebări în legătură cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale pentru a lămuri dacă o decizie a Curții Constituționale (CCR) privind completurile de trei judecători specializate pe probleme de corupție nu contravine legislației europene.

Practic, Înalta Curte de Casație și Justiție doreşte să întrebe CJUE dacă deciziile Curţii Constituţionale (care este un organ exterior puterii judecătoreşti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecată ar trebui aplicate atunci când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene, potrivit Agerpres.

De asemenea, judecătorii români doresc să afle dacă tratatele şi deciziile UE se opun adoptării unei decizii de către Curtea Constituţională privind compunerea completurilor de judecată.

Vâlcov speră ca procesul său să fie reluat de la zero în situația în care se va aplica decizia CCR referitoare la completurile de 3 judecători.​ Deocamdată, până la primirea unui răspuns din partea CJUE, procesul lui Darius Vâlcov se suspendă.

Pe 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Pe 8 februarie 2018, fostul ministru al Finanţelor şi fost consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat, în primă instanţă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la opt ani de închisoare.

Și în cazul procesului în care Elena Udrea solicită anularea condamnării primite în dosarul „Gala Bute”, în aprilie, un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus sesizarea CJUE. Este vorba de trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

De asemenea, Instanţa supremă a decis suspendarea judecării contestaţiei în anulare, până ce CJUE va da o soluţie în acest caz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG