Linkuri accesibilitate

Întâlnire informală „pragmatică” între Marcel Ciolacu și Viktor Orbán legată de relațiile româno-maghiare


Premierii român și maghiar, Marcel Ciolacu, respectiv Viktor Orbán, au avut o întâlnire informală.
Premierii român și maghiar, Marcel Ciolacu, respectiv Viktor Orbán, au avut o întâlnire informală.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a avut o „discuţie pragmatică” cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, pe subiectele de interes comun ale cooperării bilaterale. Printre acestea, proiectul feroviar de mare viteză București - Budapesta și aderarea completă a României la Spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu a spus că i-a transmis premierului Orbán că România dorește să lucreze cu Ungaria împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, „în beneficiul cetăţenilor noştri, indiferent de etnie”.

„Am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral, legătura feroviară de mare viteză Budapesta-Bucureşti, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul reţelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”, a scris Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Premierul României adăugat că a căzut de acord cu premierul maghiar că în relațiile dintre cele două țări există în continuare „un potenţial neexploatat”.

Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, spune premierul Ciolacu, „România se bazează pe acţiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene”.

„Totodată, i-am mulţumit prim-ministrului Viktor Orbán pentru susţinerea fără echivoc a aderării României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Șeful biroului de presă al premierului Viktor Orbán, a transmis într-un comunicat, imediat după întâlnire, că, în calitate de deţinătoare actuală a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Ungaria va pune tema aderării depline a României la spaţiul Schengen pe agendă în această toamnă, transmite Agerpres.

După întâlnirea cu Marcel Ciolacu, premierul maghiar urmează să participe, în România, în acest weekend, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

În trecut, Orbán a folosit platforma de la Tușnad pentru a promova idei controversate precum condamnarea „amestecării” raselor europene și non-europene.

La întâlnirea premierilor român și maghiar a fost prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus, după întâlnire, că e interesat de relații bilaterale pragmatice.

„Suntem interesaţi în discuţii pragmatice, care să aibă un caracter regulat, în vederea consolidării relaţiilor româno-maghiare, deoarece acest lucru este benefic pentru comunitatea noastră!”, a scris preşedintele UDMR într-o postare pe rețelele sociale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG