Linkuri accesibilitate

O nouă întâlnire pentru situația fermierilor din țările vecine Ucrainei: Încă nu s-a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană


Săptămâna trecută, surse de la Bruxelles au anunțat că UE va anunța în curând noua tranșă de sprijin pentru fermierii din țările est-europene afectate de importurile din Ucraina.
Săptămâna trecută, surse de la Bruxelles au anunțat că UE va anunța în curând noua tranșă de sprijin pentru fermierii din țările est-europene afectate de importurile din Ucraina.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-au întâlnit marți cu reprezentanți ai celor cinci state membre care se învecinează cu Ucraina - Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, România - pentru a le exprima preocuparea cu privire la deteriorarea situației producătorilor din Uniunea Europeană pentru anumite produse.

Această reuniune a avut loc în format virtual și urmează contactelor ample cu aceste cinci state membre și cu Ucraina din ultimele zile.

Comisia Europeană a reiterat necesitatea de a se ajunge rapid la o abordare comună a UE și de a se evita soluțiile unilaterale și interdicțiile care amenință integritatea pieței interne.

Comisarul Janusz Wojciechowski a reiterat faptul că pachetul Comisiei include o a doua tranșă de sprijin financiar agricol pentru fermierii afectați, măsuri excepționale de salvgardare pentru produse-cheie și măsuri de facilitare a tranzitului de cereale ucrainene.

Pachetul propus de Comisie este condiționat de ridicarea de către statele membre a măsurilor lor unilaterale.

Valdis Dombrovskis și-a exprimat disponibilitatea de a lansa așa-numitele anchete de salvgardare pentru a evalua impactul real pe piață al importurilor ucrainene pentru produse specifice, având în vedere solicitările celor cinci țări de a extinde lista produselor care fac obiectul măsurilor de salvgardare. Acest lucru s-ar adăuga la măsurile excepționale pentru un număr mic de produse-cheie.

Comisia a solicitat o abordare constructivă și bazată pe fapte, precum și o monitorizare rapidă la nivel tehnic înainte de încheierea unui acord politic.

XS
SM
MD
LG